醫護健康

跳至

首頁

尾頁

大宅

我家長者年紀大,行動越來越差,連續3次跌倒,醫院check過話佢之前有多次輕微中風,只係大家唔會察覺,手腳係有力,不過腦越來越衰退,所以行唔穩,今次入院,佢明明可以自己起到床企起身,但去親探病都係見佢瞓係度食野,叫佢落地行下都唔肯,自甘墮落,雖然已經準備比佢入院舍,但點解一個人可以由得自己做大食懶,由得人地幫佢換片,唔覺得羞恥?

象牙宮

joycheung801 發表於 16-5-4 10:32
我家長者年紀大,行動越來越差,連續3次跌倒,醫院check過話佢之前有多次輕微中風,只係大家唔會察覺,手腳 ...

多大年紀了? 90? 80?

連續3次跌倒,醫院check過話佢之前有多次 輕微中風。
家人/ 子/女...都不知? 或各不关心?

行唔穩 佢落地行下怕呀。 唔肯, 是正常。
腦越來越衰退, 多數只會 記得食呀。 我家爸爸, 外公, 也一樣的。

我老媽趺到... 2个月內, 只會記食, 食, 食. 其实都不知...似呆左。傻左。
在家不斷令她記返... 以前的事。 我童年..小學...中學...大學。
才慢慢不再說食食食。 你現明白了吧。我地老年也會一樣喔。

沒有佢地, 那有我地??? 對不?

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

大宅

333s 發表於 16-5-4 11:49
多大年紀了? 90? 80?

70幾,醫生話呢種中風係冇人睇得出,只有照腦先睇到,佢本身一個人住,因為死唔肯用拐杖先出事,勸又勸過,鬧又鬧過,物理治療都問佢點解唔用,佢就係唔用,咁唔通係我錯嗎?

大宅

別勞氣,應該係她中風影響左腦內負責判斷的區域。
或認知障礙已退化至無左social rules, 無左自理方面的概念。

多留意下認知障礙方面的資訊,妳會知道,絕大部份的患者對參與活動都會無興趣,差起上黎食飯都會叫妳餵。

別勞氣,慢慢了解下她的病,這會是一場持久戰。

子爵府

親子王國15週年勳章

老人家跌過係有機會差得好快. 我有2個長輩都係咁, 有個個腦出血, 康復後有時重要我地餵食, 又唔想行. 有時唯有當做功德, 因為我唔知我老咗會唔會都係咁.

禁止訪問

大宅

回覆:輕微中風

我媽媽早兩天小中風,幸好暫沒影響生活,但我們也安排了送飯給她,和請護士幫她分藥,教她吃藥。雖然這刻認知沒大影響,但我們也要給她們休息,拾回她的自信。版主,努力,加油。比時間家人適應,比時間自己適應。

大宅

caseycatho 發表於 16-5-4 21:32
唔知jm屋企關係如何, 不過我覺得老人家其實同細路一樣要哄, 當年佢對住仔女一樣哄左咁多年湊大你地, jm我見 ...

老實講,關係真係好差,就係做咗媽咪,先知道原來自己細個咁慘,原來佢從來冇盡過責任,好多人做咗媽咪先會感激自己媽,我係剛相反,大家唔會明白,我爸病到就嚟死,佢點對我爸,我成世都會記得,有d野叫報應!老人家只要當細路仔tum就得架啦,我相信講得出呢句說話,肯定冇領教過老人家!佢專登同你作對,樣樣挑戰你,無論你做乜都唔滿意. 我只會盡咗責任就算啦,我冇對佢唔住.

翡翠宮

牛年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆:輕微中風

跌過,住醫院都唔多比落地,佢住得都悶呆,
有腦退化,柏甘遜,自理都差的,
有時出院慢慢佢會好一點的

珍珠宮

照顧老人家比照顧小孩更難,難度高好多,對老人家系吾可以當小孩咁氹,唉!總之,左右做人難,净系食藥已經比佢玩殘

象牙宮

joycheung801 發表於 16-5-4 12:36
70幾,醫生話呢種中風係冇人睇得出,只有照腦先睇到,佢本身一個人住,因為死唔肯用拐杖先出事,勸又勸過 ...

中風係可以睇得出,不過要很細緻。 不住一起... 可能會難D。我老媽, 2nd 中風, 看西醫就不是喲。 是我感覺不對。 我也不和她一起住, 平穩差, 說話不清。咀有D歪。

即 call 白車。

怎觀察, 有关祺料, 待我不太忙, 分享下。

長者有時很頑固的。 有的並不太明, 多解決對他有什么后果。 那个有利。會不會好D?

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

大宅

引用:Quote:caseycatho 發表於 16-5-4 21:32 唔

原帖由 joycheung801 於 16-05-04 發表
老實講,關係真係好差,就係做咗媽咪,先知道原來自己細個咁慘,原來佢從來冇盡過責任,好多人做咗媽咪先 ...
真係家家有本難念的經,明白有時唔係個個人都值得人尊重

翡翠宮

anna59 發表於 16-5-7 13:07
照顧老人家比照顧小孩更難,難度高好多,對老人家系吾可以當小孩咁氹,唉!總之,左右做人難,净系食藥已經 ...

平常人只同我講當小朋友照顧,
真是只有同路人才明白。
我媽早幾個月入院住兩天才乖乖食藥,之前點講都唔食,我都無晒辦法,由她就算,無計。

珍珠宮

回覆 MM2005 的帖子

唉!我覺得你都好惨,好大壓力,唯有見步行步,朋友吾明,算啦!佢地父母身體好羅

翡翠宮

anna59 發表於 16-5-15 20:22
回覆 MM2005 的帖子

唉!我覺得你都好惨,好大壓力,唯有見步行步,朋友吾明,算啦!佢地父母身體好羅 ...

佢發脾氣,之前我咪火到爆咪我放棄了,所以佢唔食我都無比藥佢,
但現好乖肯食,我都鬆左,

珊瑚宮

樓主, 放下怨恨, 她點衰都係你亞媽, 命中註定走吾甩

從新去愛她吧

日子不會長, 她盆 pea 可能同你鬥氣
玩具萬歲!

複式洋房

醫生有冇話中風令到佢腦部都受損左,所以佢咁樣既行為其實唔係佢自甘墜落,而係腦退化所以影響左,知道照顧老人家有時係唔明白,有時又會好勞氣,好想TAKE CARE 佢地,但佢地唔合作既時侯又會覺得照顧得好咀喪。
其實除左物理治療,應該要配合埋職業治療喎,令佢喺生活上可以避免再跌倒。

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至