婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

mamamag 發表於 16-5-5 03:42
同工人講,下次係屋企見唔到個仔,出街前到又唔通知你,打電話又搵唔到既話,就即刻報警!唔好諗住有99係到 ...

好同意你講法,唔係99就大曬。

別墅

順淇自然 發表於 16-5-4 17:53
話說尋日我系Cam度成朝都唔見姐姐同我個仔,咁我就狂打電話比姐姐,好多次都無人接,有一次接咗,就話同數 ...

考慮吓換咗個姐姐,自己俾曬份人工,講到明做二五仔即炒;同你老公講定,如果唔見咗個囝,一定會報警,邊個都冇面俾;如果唔換個姐姐,警告佢如果下次再私自帶你個囝出街(又打十幾次都唔聽電話嘅話),你會懷疑佢拐帶你個囝,即時報警拉佢!

子爵府

換姐姐請個新之後自己俾錢
唔想俾99管就搬啦 始終層樓係99俾你地住
佢講嘢實會巴巴閉閉 因為佢覺得你地要靠佢
而且搬走對你老公都好唔洗下下靠自己呀媽

複式洋房

日日媽媽 發表於 16-5-5 08:51
換姐姐請個新之後自己俾錢
唔想俾99管就搬啦 始終層樓係99俾你地住
佢講嘢實會巴巴閉閉 因為佢覺得你地要 ...

同意

琥珀宮

回覆樓主:

公道d講句,帶個細路通知人地阿媽一聲都好應該姐,唔想對話未whtapp,都唔明點解d99就係鍾意抱走個孫就係唔肯同人阿媽講聲,咁只會加深大家嘅鴻溝,我都試過身受其害,最後要我係c6面前發左一次癲,先識收手。其實我從來都冇話過唔比99帶我個仔出街,但接受唔到佢死都唔話聲我知,嗰次直情嘈到我要個仔跟我姓,執野返外家,個c6先覺得事態嚴重,先認真咁同佢媽講,我仲話如果再有第二次我呢個做阿媽唔知個仔去左邊就一定報警,自此佢冇再帶過我個仔出街,而我亦唔會再比佢咁做。

男爵府

藍尾巴 發表於 16-5-4 20:41
同工人講,睇cam見唔到仔仔,超過3個電話唔接就報警
講呢d, 小朋友都唔信啦! 何況係菲傭.

複式洋房

mandy952 發表於 16-5-5 09:26
公道d講句,帶個細路通知人地阿媽一聲都好應該姐,唔想對話未whtapp,都唔明點解d99就係鍾意抱走個孫就係唔 ...

做啊媽噶一定有權利知道個仔去邊,我同你一樣,都無阻止過99同個孫出街。只不過係叫姐姐同99出完街返黎俾返個電話我,等我唔好心掛掛,我99都咁多意見。

男爵府

jacobkit 發表於 16-5-4 23:27
其實點解工人會聽奶奶話多於你?呢點你要諗下點解

你唔想c6難做,咁你就要委屈自己,因你c6暫時無打算同 ...
Agreed

琥珀宮

順淇自然 發表於 16-5-5 09:57
做啊媽噶一定有權利知道個仔去邊,我同你一樣,都無阻止過99同個孫出街。只不過係叫姐姐同99出完街返黎俾返 ...

冇啦,佢自己攞黎嘅,自此佢唔敢再我個仔出去啦,佢唔惊我同佢個仔離婚呀,我講明要仔唔要公架

複式洋房

mandy952 發表於 16-5-5 10:03
冇啦,佢自己攞黎嘅,自此佢唔敢再我個仔出去啦,佢唔惊我同佢個仔離婚呀,我講明要仔唔要公架
...

我要學下你先得

男爵府

J.Doe 發表於 16-5-5 07:52
考慮吓換咗個姐姐,自己俾曬份人工,講到明做二五仔即炒;同你老公講定,如果唔見咗個囝,一定會報警,邊 ...
明知工人姐姐係同奶奶一齊, 你走去報警, 是浪費警力! 仲有, 樓主點解唔打比奶奶問?

男爵府

順淇自然 發表於 16-5-5 09:57
做啊媽噶一定有權利知道個仔去邊,我同你一樣,都無阻止過99同個孫出街。只不過係叫姐姐同99出完街返黎俾返 ...
但你都係個CAM到見到佢地已經返咗屋企, 應該已經放心啦! 只不過你條氣唔順咁解

複式洋房

littleyan 發表於 16-5-5 10:11
但你都係個CAM到見到佢地已經返咗屋企, 應該已經放心啦! 只不過你條氣唔順咁解
...

我係見到99返咗去,但見唔到啊B~

子爵府

你老公咪就係選擇了不令數字人upset, 但令至好脾氣的老婆受曬囉

如果你早已好言相勸, 你老公亦無動於衷, 你又不甘心, 咁咪take action

1) warning letter俾工人, 當住數字人+c6面俾, 重新講1次, 要心平氣和, 冷靜嚴肅地講, 我係10月懷胎, bb親生mama, 正式來說, 出世紙上其實可以只寫mama名也沒問題, bb作息有time table, 不應該按大人喜好, 隨時出街

2) 笑笑囗對住數字人講, 你個"baby"係呢個(指往c6), 你悶就直接找佢; 如果想探bb, 我好welcome, 不過必須預早1日通知, 我和叫工人安排, 而且外邊多菌, bb不易在外留太耐, 最多只是XX:XX - XX:XX, 如果未能遵從, 咁似乎係不尊重, 咁自然冇下次

記住為母則強, 冇話mama大曬, 但面對困局, 你c6又冇撐你, 你唯有要自強

複式洋房

mapp2009 發表於 16-5-5 11:04
你老公咪就係選擇了不令數字人upset, 但令至好脾氣的老婆受曬囉

如果你早已好言相勸, 你老公亦無動於衷, ...

多謝出謀

子爵府

畀面勳章

首先你已經夠哂原因炒左個姐姐, 首先佢無間道話唔定食緊兩家茶禮, 好地地效忠你屋企, 你出糧比佢對佢好, 佢無理由要做無間道。
其次就係, 佢係你屋企打工, 即使6299叫佢落去飲茶, 你6299連你同你老公都唔通知聲都算, 佢作為姐姐係咪好應該通知阿mum? 依加就話6299同佢飲茶, 電話都唔聽, 落左去先通知你, 萬一下次又有其他人又話帶佢聽去飲茶, 之後唔知帶左阿B去邊, 後果可以好嚴重, 所以, 呢個姐姐已經唔可以再用。
***請勿於辨工時間內開PO分享美食(由其係食飯後、放工前)***

大宅

回覆:數字人話帶走我個仔

但你受佢錢財,人地大口氣都避不了。點解工人人工會有一半由數字人比呢?怪自己吧。

大宅

炒左個工人啦,最憎人做25仔,我寧願請左個懶少少嘅工人,都好過係間諜,完全吾廳指令,仲激心

珍珠宮

wong太 發表於 16-5-5 13:12
炒左個工人啦,最憎人做25仔,我寧願請左個懶少少嘅工人,都好過係間諜,完全吾廳指令,仲激心
...

同意

珍珠宮

回覆:數字人話帶走我個仔

我一聽到工人同6299去食野 就心知不妙
因呢到睇得太多 所以即call老公
老公同佢地講唔可以對工人咁好
其實我地對佢好無所謂 但一定唔俾6299對工人好
同埋專登揀個講英文既 等我99同但溝通唔到

仲有 因為我先係老公身邊人 老公唔想我煩佢
佢一定企係我個邊

你件事 真係令人超嬲 但你都要諗下做成今日既果 你自己都有份。

唔想再咁。自己拎錢請過另一工人啦
如果唔得 等完約再搵藉口換人

首頁

尾頁

跳至