婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

Natnattsui 發表於 16-5-5 12:58
但你受佢錢財,人地大口氣都避不了。點解工人人工會有一半由數字人比呢?怪自己吧。

...

佢大口氣又好,中意話事都好,我可以唔理,佢想帶走我個仔就唔得。

子爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 Poo得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

我頭先八卦下樓主的舊post, 因為有jm話佢係住奶奶間屋,睇完「delete 」果個post真係明哂,其實未結婚已同奶奶有衝突,而你老公也實在無能,事實係你們真係無能力,而你個工人聽你奶奶話係人之常情,邊個先係真正的老細佢係識分

你警告工人俾奶奶睇唔係唔得,不過你記住打狗都要睇主人呢個道理,得罪奶奶你唔會有好處。

咸蛋三寶飯    發表於 16-5-5 20:35

大宅

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章

你唔需要比錢一個唔聽話的工人

99你無得選,工人你可以選

翡翠宮

佢話帶就帶咩,依家你先係佢個阿媽啊

複式洋房

jacobkit 發表於 16-5-5 14:14
我頭先八卦下樓主的舊post, 因為有jm話佢係住奶奶間屋,睇完「delete 」果個post真係明哂,其實未結婚已同 ...

工人大家都有份請,佢可以叫工人咗咩都得,但唔咁搞到我。同樣我亦一樣。依家依個社會無話邊個無咗邊個唔得,佢對我而言什麼都不是。佢間屋我唔稀罕。如果孑然一身我一早走,但當有伴侶,有小朋友噶時候,亦要考慮一下對方意願,係繼續住or搬走。

水晶宮

順淇自然 發表於 16-5-4 17:59
個工人有一半人工係數字人俾,我都要提出過換,但C6話怕換個仲衰!

怪唔得工人要幫住99啦,唔換以後咩都俾人check住

子爵府

jacobkit 發表於 16-5-5 14:14
我頭先八卦下樓主的舊post, 因為有jm話佢係住奶奶間屋,睇完「delete 」果個post真係明哂,其實未結婚已同 ...

其實最大問題係你老公

子爵府

順淇自然 發表於 16-5-5 16:56
工人大家都有份請,佢可以叫工人咗咩都得,但唔咁搞到我。同樣我亦一樣。依家依個社會無話邊個無咗邊個唔得 ...

如果真係唔稀罕就搬啦
你執意要搬應該你老公都冇你符
搬開住仲可以俾反啲責任你老公
不過你老公揾1.5萬你人工仲少啲
應該好難搬你地有冇儲備?

美菲絲    發表於 16-5-5 22:20

複式洋房

個姐姐都幾衰下... 你要同C6好好傾下喇 否則以後可能仲慘呀...

伯爵府

你老公廢就你出聲囉
人善被人欺

子爵府

畀面勳章

好明顯99同工人都睇你唔起。。
唔搬冇得搞。。只能怪自己要靠人。。
靠人就必須要忍。。嬲都冇用,因為你冇籌碼去嬲。。

美菲絲    發表於 16-5-6 04:30

大宅

回覆:數字人話帶走我個仔

我即炒個工人啦
你99傻架,叫佢湊自己個仔啦
好多時忍唔係辦法,同老公溝通下啦

子爵府

jeremylui83 發表於 16-5-6 00:10
好明顯99同工人都睇你唔起。。
唔搬冇得搞。。只能怪自己要靠人。。
靠人就必須要忍。。嬲都冇用,因為你冇 ...
好多奶奶就係睇死個新抱走唔甩要靠佢~~~所以更加乜都自把自為~~~
個新抱講多兩句唔順佢意~~~隨時一句彈個新抱~~冇我俾屋你住~~你訓街啦~~有得你咁舒服啦喎~~~咁唔鐘意走囉~~~

冇能力搬/老公唔肯搬既~~~咪俾人食住囉~~~奶奶只會一世同人講你靠佢~~~

有能力搬既~~~個奶奶一係咪扮晒野話自己冇講過~~~一係就懶慘咁話係你激到佢太嬲先咁講~~~佢唔係咁意思(係講俾個仔聽~~而通常d仔都信~~叫個老婆當呀媽冇講過~~)

pig_pig_pig    發表於 16-5-28 18:33

伯爵府

靠人就要忍氣吞聲過日子咁簡單既道理點解樓主好似講極都唔明

仲後生,同老公係工作上揾出路吧,無錢講要揚眉要吐氣係好似一個三歲小孩話自己要自己一個去邊度邊度玩一樣,呢個世界就係咁現實,醒下啦

優悠在澳洲

伯爵府

引用:Quote:jacobkit+發表於+16-5-5+14:14+我頭

原帖由 順淇自然 於 16-05-05 發表
工人大家都有份請,佢可以叫工人咗咩都得,但唔咁搞到我。同樣我亦一樣。依家依個社會無話邊個無咗邊個唔得 ...
既然你講得咁清高,大可以抱個仔自己租屋住架,反正你老公又裙腳又唔撐你。
你依家唔洗交租,連個工人都有得AA,確實係你有著數喎

翡翠宮

畀面勳章

炒工人

唔駛問c6,自已準備好一切,搵個好日炒左佢先通知c6,再請工人時一定唔可以同99夾份

我炒咁多個工人,都係先斬後奏,男人成日抱住多一事不如少一事心態,你唔強硬反應,佢就覺得你忍到就算,唔會專登拿屎上身
日日是好日

子爵府

人與人之間其實必須有尊重, 如果為人99, 仗勢凌人, 憑什麼俾樓兒子新抱住, 分擔工人人工, 然後要做武則天, sorry, 如果係我, 我唔會just say yes!! 大不了咪抱走bb, 我又唔信生活不了!!

無錯, 必須心存感激, 要退讓99三分, 但如果認為必須退讓十分, 永遠不能抬起頭做人, 咁係自己軟弱, 抵死!!

子爵府

日日媽媽 發表於 16-5-5 18:52
其實最大問題係你老公
講得啱,網友提供好多方法,睇樓主點做。
佢老公根本就廢,結婚使用都要靠阿媽,點會唔比人睇死。

你唔想比人睇死,就要兩公婆靠自己,自己出錢結婚,自己出錢租屋同請工人,講句説話都大聲D。

炒工人冇問題,問題是樓主有冇能力自己出錢請第二個工人,佢老公又唔幫。

你奶奶係冇通知你一聲带個孫出去,好好地同佢講聲咪得囉,你奶奶性格係受軟唔受硬,大家反起面,你老公都唔會幫你,唔通離婚收場咩?

水晶宮

引用:Quote:原帖由 順淇自然 於 16-05-05 發表工

原帖由 jzzz1102 於 16-05-06 發表
既然你講得咁清高,大可以抱個仔自己租屋住架,反正你老公又裙腳又唔撐你。
你依家唔洗交租,連個工人都有 ...
佢老公最無能,樓主又要痴奶奶又要發x

公爵府

炒啦 再搬出去

首頁

尾頁

跳至