少年成長

跳至

首頁
12345...9

尾頁

男爵府

熱血勳章

回覆樓主:

陪伴成長,真係花上好多心神,擔心的又如何,我地既能力又改變不來!從操控者變旁觀者的角色,從來不易

男爵府

熱血勳章

LKS媽媽 發表於 16-6-14 13:38
陪伴成長,真係花上好多心神,擔心的又如何,我地既能力又改變不來!從操控者變旁觀者的角色,從來不易
...

更要做到同行者的角色,挑戰

大宅

LKS媽媽 發表於 16-6-14 13:39
更要做到同行者的角色,挑戰

我並沒有你般瀟洒, 反而會認為若不是拍拖, 一定會較投入學業, 從小開始便灌輸中學時期不應拍拖, 卻事與願違, 唉…時代不同了,硬碰又有好結果嗎?莫非要賠上多年建立的良好關係? 現在只好不停提示她, 欠缺動力的傢伙真的惱人

男爵府

熱血勳章

goodfuture 發表於 16-6-14 18:14
我並沒有你般瀟洒, 反而會認為若不是拍拖, 一定會較投入學業, 從小開始便灌輸中學時期不應拍拖, 卻事與願 ...

乜吾拍拖就會專注讀書?如果呢個做中學生既作文課題,你估结論係乜?無可否認影響會有,但社會的進步,年代吾同了,打機、上網、漫畫、唱K……咁多誘惑,肯定仔女無樣中?而家D细路有幾多個有理想、有大志、積極進取的又有幾個?父母舖好路、在背後發功出手的,卻令他們變扯線公仔,沒有靈魂!會感激父母的有幾多個?怨恨父的又有多少?

大宅

LKS媽媽 發表於 16-6-15 00:19
乜吾拍拖就會專注讀書?如果呢個做中學生既作文課題,你估结論係乜?無可否認影響會有,但社會的進步,年 ...

是的,不拍拖當然不等於讀書成功啦,又或者再延伸下去,讀書成功又等於識做人嗎?讀書成功識做人又等於際遇好嗎等等。
媽媽你表達的我絕對明白亦身在其中,但是身為父母,有自己的角色責任,我們可以與時並進,就像學校社工,一方面解決學生青少年煩惱,但同時亦用另類軟性方法把青少年拉回學習正軌,雖然自己都做得不合格。讀書及如何做人從來冇得迫,是講自律,至於如何學習自律,便是一門學問,做不好的,難道她本人沒有責任?
我依然“暗尋”架,但起碼她明白父母是對自己好,會嘗試方法改善學習問題,態度亦接受。至於時下青年人的驕橫,有時回想,他們的童年要風得風,想得到的便用學習條件去換取,生命教育卻欠奉,價值觀會正確才奇怪。但自己卻一直堅持不交換條件,是個人責任,到今天,可幸女兒仍心甘情願用低檔次電話,喜歡的衫等減價才買,有儲蓄習慣,主動做家務,但是…學業成績卻強差人意,哪對哪錯,都唔識講了!純分享而已,沒其他

男爵府

熱血勳章

goodfuture 發表於 16-6-15 10:44
是的,不拍拖當然不等於讀書成功啦,又或者再延伸下去,讀書成功又等於識做人嗎?讀書成功識做人又等於際 ...

當然明白,女中幾呀?有無想日後做咩行業?若果她吾清晰又吾出奇,肯諗下都好!大有機會左想又试,好過吾計劃等運到!

大宅

LKS媽媽 發表於 16-6-15 10:54
當然明白,女中幾呀?有無想日後做咩行業?若果她吾清晰又吾出奇,肯諗下都好!大有機會左想又试,好過吾 ...

中五, 首志願是插畫師, 次是社工。 好有想法架, but 弊在只是想法呢
之前自己約訓導主任傾計,最近自己又在狀元討論區尋找學習方法pastpaper, 但一埋位就坐唔定, 你話死未!
你囡囡呢?有咩志願?

男爵府

熱血勳章

goodfuture 發表於 16-6-15 11:40
中五, 首志願是插畫師, 次是社工。 好有想法架, but 弊在只是想法呢
之前自己約訓導主任傾計,最 ...

大既都係中五,想做護士,不過又係懶過出汁,而家上應用學習VTC既酒店課程,比佢接觸多D吾同行業,上吾到大學就返工啦!左讀右讀,米嘥氣!有心機就衝埋呢年好過啦!!!

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

LKS媽媽 發表於 16-6-14 10:30
今回他倆改變很多!阿女的刁蠻任性,为他而政變了!他的吊兒郎當,为她亦都改變了!2人學懂尊重對方,失去 ...
So perfect, win win and happy ending

大宅

我讀中一開始拍拖,有過4-5個男朋友 (我讀女校)
到16歲時識左宜家男朋友,佢大我幾年
個陣啊媽同屋企人又係叫我唔好太認真blah blah blah
我好憎聽到呢句野,拍拖又點可能唔認真唔投入呢?
結果我用幾好既成績入到傳統大學,就快畢業啦

亦都因為現任令我個人有好多成長好多改變
宜家都大家都有計劃要結婚啦
我好慶幸16歲時識到現任,
因為仲係柴娃娃個陣識到既人會係一份純真既愛,
出到黎做野反而見到好多朋友都會開始用物質去衡量對方「值唔值得」一齊
而冇左當初個種因為中意而一齊既feel

所以我好憎D家長成日話「玩下好啦,唔好咁認真啊」
亦好慶幸冇聽到佢地講

htsims    發表於 16-8-18 16:13

大宅

LKS媽媽 發表於 16-5-7 03:34
三個女都拍拖中,中間女喊左成晚,原來男友變心!16歲女,處理情緒吾多掂,揸住個電話喊左成晚!睇到我個心 ...

佢肯話你知佢失戀,又肯比你陪佢,已經證明你係好媽媽,你哋好close

洋房

女兒願意同你分享心事已經係好難得啦!!! 以朋友形式同女兒交流

禁止訪問

男爵府

熱血勳章

回覆樓主:

大家的寶貝仔女一開始拍拖,用什麼心情去看待呢?做家長的為難,矛盾不斷的出現,亦擔心對家家長的反應……

珍珠宮

LKS媽媽 發表於 16-5-7 03:34
三個女都拍拖中,中間女喊左成晚,原來男友變心!16歲女,處理情緒吾多掂,揸住個電話喊左成晚!睇到我個心 ...
有你陪, 好好多, 媽媽加油

禁止訪問

複式洋房

我大仔15都應該拍緊, 未知点反應 當唔知😣

男爵府

熱血勳章

zoma 發表於 16-10-12 00:04
我大仔15都應該拍緊, 未知点反應 當唔知😣

其實要點面對佢地成長,不斷的考驗,我地做家長的角色一D都吾容做!

複式洋房

我都係16歲分手 都係喊左成晚
16係咪一個詛咒黎

複式洋房

人總有年少輕狂時,要跌過痛過先有成長

況且有幾許人有幸初戀就係終生伴侶

最重要係有人扶佢起身

首頁
12345...9

尾頁

跳至