烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

瑞士雞翼點整得好食嫁??

男爵府

我都係用現成汁多, 不過就滾起落雞翼, 再撈起, 等皮收縮一下..
再放落去, 一滾起 (要大滾), 關蓋, 熄火焗佢半個hour, 就會好滑架啦~

原文章由 牛牛兒 於 08-10-14 18:42 發表
瑞士雞翼點整得好食嫁??

大宅

vvlamho,唔該曬你,咁d現成汁是否豉油雞汁,有沒有一种叫瑞士雞汁嫁

原文章由 vvlamho 於 08-10-14 19:33 發表
我都係用現成汁多, 不過就滾起落雞翼, 再撈起, 等皮收縮一下..
再放落去, 一滾起 (要大滾), 關蓋, 熄火焗佢半個hour, 就會好滑架啦~

男爵府

有一隻係叫瑞士雞汁嫁, 不過味唔係幾好,
我都係like用豉油雞汁多啲

原文章由 牛牛兒 於 08-10-15 00:58 發表
vvlamho,唔該曬你,咁d現成汁是否豉油雞汁,有沒有一种叫瑞士雞汁嫁

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

原文章由 vvlamho 於 08-10-15 10:29 發表
有一隻係叫瑞士雞汁嫁, 不過味唔係幾好,
我都係like用豉油雞汁多啲

我試過用李x記支瑞士雞汁整雞翼, 跟佢教份量整d雞翼, 鬼咁咸. 唔會再買嚟煮雞翼, 就咁整豉油雞翼, 或者用醃咗d雞翼放入焗爐焗, 重好味.

珍珠宮

原文章由 rolandbb 於 08-10-15 15:49 發表

我試過用李x記支瑞士雞汁整雞翼, 跟佢教份量整d雞翼, 鬼咁咸. 唔會再買嚟煮雞翼, 就咁整豉油雞翼, 或者用醃咗d雞翼放入焗爐焗, 重好味.

我覺得李x記支瑞士雞汁okay喎, 我會煮個汁先, 試咗味okay先落雞冀.....我覺得okay好味喎!
好好過每一天......

複式洋房

一個朋友介紹的食譜,自己做瑞士雞翼, 起碼值95分:-
材料:
雞中翼1磅
蔥段1條
花椒少許
薑2片
八角1粒

醃雞料:
紹酒1湯匙胡椒粉少許 調味料:
水3/8杯
老抽1湯匙
急汁1 1/2湯匙
甜豉油4湯匙
片糖1/2片

做法:
1. 雞翼洗淨後抹幹,放入醃料拌勻,醃20分鐘;
2. 燒熱2湯匙油,爆香薑片和蔥段,放入雞翼略為爆炒,澆酒,並加入八角、花椒和調味;
3. 料,一併用慢火炆煮至熟透、上色、入味及汁濃,撈出上碟,並淋上少許麻油,即成。

首頁

尾頁

跳至