網購天地

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆:支付寶綁定流程其實係點?

咁你地後期去實名左既而家有無問題呀?有無叫你再加多張銀行卡?

大宅

回覆 國大代表 的帖子

我沒有智能電話, 也沒有用過智能電話, 朋友少也沒有需要. 實名好像有部智能電話去開戶好D, 莫非要急買一部智能電話, 如果淘一部平價, 香港可以用嗎?香港上網plan, 最平收多少呢? 可否告知, 謝謝.

大宅

回覆 lyh80115 的帖子

現場有電腦幫你開通網上銀行: 是CS 幫忙, 還是自己用銀行部電腦去開通網上銀行? 回港後, 買了智能電話, 再自己加銀行app, 也可以嗎?

大宅

回覆:支付寶綁定流程其實係點?

咁請問即係做唔到實名認證,咁我就唔可以再用支付寶比錢? 但仍可用pps嗎?

翡翠宮

gigihappy 發表於 16-5-18 03:30
回覆 lyh80115 的帖子

現場有電腦幫你開通網上銀行: 是CS 幫忙, 還是自己用銀行部電腦去開通網上銀行? 回 ...

CS會從旁協助,以後買咗智能電話可以自己裝返app,主要都係做首次登錄及改密碼。

複式洋房

回覆 gigihappy 的帖子

其實普通一部智能電話不太貴,千幾都可以!揾可以插雙卡電話款,一張大陸一張香港方便,可以去深水埗鴨記鋪頭望望。上網plan 吾要求速度快,問電訊商3G 速度plan 平好多,仲好似無限!現在4g plan 貴d

大宅

回覆:c9jai 的帖子

有無人知,如果無綁定,幾年前上載過身份證明文件綁定嘅支付寶戶口會被凍結,但繼續用八達通付款得唔得架呢?因為始終支付寶沒被綁定,又怎能以支付寶通過八達通付款?好唔明白,請求解答

嘉嘉

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 夏天玩到顛 畀面勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

請問大家, 我睇咗咁多個POST, 都唔係好明什麼支付寶綁定, 而我到今日為止, 冇收到任何通知要做支付寶實名綁定等等!

但我自己CHECK咗自己嘅支付寶, 顯示已經實名認證, 支付寶已經綁定, 咁係唔係代表我冇受今次之影響呢? 麻煩各位解答....謝謝!

大宅

引用:有無人知,如果無綁定,幾年前上載過身份證

原帖由 kaka1130 於 16-05-18 發表
有無人知,如果無綁定,幾年前上載過身份證明文件綁定嘅支付寶戶口會被凍結,但繼續用八達通付款得唔得架呢 ...
而家阿爺淨係鎖餘額咋嘛,餘額以外既付款方式佢唔會理

伯爵府

引用:Quote:c9jai+發表於+16-5-8+16:30+我都十萬

原帖由 lyh80115 於 16-05-08 發表
搞咗好好架,有内地銀行帳户,所有内地網站付款都得,只識淘寶太單調。

...
請問如果買文具同埋書,邊個商城好?

翡翠宮

ozoz 發表於 16-5-28 16:17
請問如果買文具同埋書,邊個商城好?

内地買書最大網站主要係當當、亞馬遜及京東。
我列舉一下網址及港人可行嘅付款方法:

當當 www.dangdang.com
内地網銀、支付寶、微信、銀聯信用卡、淘寶買當當禮品卡、VISA/Mastercard(網頁版才有,只限自營商品)

京東 www.jd.com
内地網銀、微信、銀聯信用卡(網頁版才有)
站内好多優惠券,要買過一次嘢成為銅牌會員先可以攞,快快開齋。

中國亞馬遜 www.z.cn
内地網銀、支付寶、微信、VISA/Mastercard、淘寶買中國亞馬遜禮品卡

文具我比較少買,試過幫公司喺阿里巴巴買大量原子筆,幾毫子枝,員工粗用最好。
小量的話,買書可以搜下有無自營文具,買少少搭單一齊免郵。

伯爵府

引用:Quote:ozoz+發表於+16-5-28+16:17+請問如果

原帖由 lyh80115 於 16-05-28 發表
請問內地網銀係咪大6有戶口就可以?我啱啱去國貿站中銀開咗戶口。

翡翠宮

ozoz 發表於 16-5-28 18:22
請問內地網銀係咪大6有戶口就可以?我啱啱去國貿站中銀開咗戶口。

微信支付就最方便,三網通殺,試下去wechat→我的設定→錢包,睇下有無得切換地區為中國。無的話須要别人轉帳任何金額人仔給你,就可以激活中國版。
中國版錢包綁定張中國銀行卡就用到微信支付,同支付寶綁定及使用方法好相似。

如果有銀聯信用卡可以試下,唔洗動用大陸啲人仔,又有積分,但唔保證香港任何銀行嘅銀聯信用卡都得,亦無微信咁方便。

伯爵府

引用:Quote:ozoz+發表於+16-5-28+16:17+請問如果

原帖由 lyh80115 於 16-05-28 發表
多謝你,我尋晚一口氣註冊咗呢幾個網,我試咗search幾個貨品,但都係淘寶平,其實係咪有d卷或者優惠我唔識攞先會無咁平呢。另外,想請教埋,喺卷媽媽度如果拎咗卷,點送去我個別購物網用?

大宅

國大代表 發表於 16-5-9 22:09
回覆 小草王道 的帖子

我自已用四百人仔開戶,另5元人仔開戶費!已包借記卡及Token ...
想問:借記卡係咩嘢?Token又係咩嘢?

大宅

lyh80115 發表於 16-5-28 18:36
微信支付就最方便,三網通殺,試下去wechat→我的設定→錢包,睇下有無得切換地區為中國。無的話須要别人 ...
想問:微信支付係咩嘢?點樣申請?點用?Sorry, 我係新手兼電腦白痴。

翡翠宮

ozoz 發表於 16-5-29 09:13
多謝你,我尋晚一口氣註冊咗呢幾個網,我試咗search幾個貨品,但都係淘寶平,其實係咪有d卷或者優惠我唔識攞 ...

品牌貨先有得格價,決定咗我會去幾個網睇,當然要綜合優惠券、滿減等因素,標價往往非最終價格。

券媽媽有時係教人攞券,有時直接派,例如而家派緊國美5元紅券,無限制使用,自營或第三方商家都即減5元,亦可與滿減藍券叠加使用。

得到券號及密碼,去國美優惠券項目激活,試下,5元白攞嘅,之前派10元架,我攞咗幾次。

http://m.quanmama.com/mzdm/1544860.html?from=singlemessage&isappinstalled=1

伯爵府

引用:Quote:ozoz+發表於+16-5-29+09:13+多謝你,

原帖由 lyh80115 於 16-05-29 發表
品牌貨先有得格價,決定咗我會去幾個網睇,當然要綜合優惠券、滿減等因素,標價往往非最終價格。

券媽媽 ...
Yeah!我跟試咗,拎到5元!我再硏究下京東先,京東做唔到實名因為無大6身份證,做唔到實名,我試試買一次嘢了解下先,唔明再問。

翡翠宮

ozoz 發表於 16-5-29 11:32
Yeah!我跟試咗,拎到5元!我再硏究下京東先,京東做唔到實名因為無大6身份證,做唔到實名,我試試買一次嘢 ...

好呀。

有時買嘢唔係想平,而想要正版。以前喺京東及當當分别買咗elsa杯同加菲抱枕,18.8及51人仔,都好靚

翡翠宮

住家小男人 發表於 16-5-29 09:55
想問:微信支付係咩嘢?點樣申請?點用?Sorry, 我係新手兼電腦白痴。
...

搞掂支付寶先玩啦,太多新事物好難消化。

之後跟53樓做法可以將銀行卡綁定到微信,淘寶用唔著,但有好多網站用到:京東、1號店、當當、亞馬遜、國美、易迅、大眾點評、攜程、藝龍、12306、神州專車、易到用車、12306火車票……
以上大部份其實都用到支付寶,除咗京東。

首頁

尾頁

跳至