烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

用家請分享!
工聯會要7L$899,邊度有再平D?謝謝

複式洋房

引用:用家請分享!工聯會要7L$899,邊度有再平D

原帖由 ctaxibbking 於 16-05-09 發表
用家請分享!
工聯會要7L$899,邊度有再平D?謝謝
上佢fb 睇,我見佢間中都有優惠

大宅

回覆:歡喜哥 的帖子

謝謝

珍珠宮

減齡達人勳章

好慢⋯⋯

公爵府

陪月勳章

回覆樓主:

兩個model, 前幾日大埔寶湖影既

公爵府

陪月勳章

野原美冴 發表於 16-5-10 00:49
好慢⋯⋯

佢唔係快,但勝在唔洗睇火,啱要番工要出街,或多節目又要煲湯煲涼茶既c9

子爵府

歡喜哥 發表於 16-5-10 00:01
may I have the name in fb please ?
thanks a lot !

侯爵府

今日新聞話鋼煲內有白點就係氧氣唔好用,我買左煲左二次個煲內已經有白點

珍珠宮

大廚勳章

yee183 發表於 16-5-10 10:30
今日新聞話鋼煲內有白點就係氧氣唔好用,我買左煲左二次個煲內已經有白
!?!?! 唔多似啵 ????
請問 呢單咁嘅新聞 喺邊到嚟㗎 ?
智慧用思考照明宇宙 invite all people to the moment of εὕρηκα !

Walk like a bird / Sleep like a dog / Sit like a turtle ~
人生 gridlock ... mix & match ~
ご馳走様
bella, ciao! Hasta la vista, baby ~
暗物質= entropy@>光速度@<-273℃

侯爵府

khman 發表於 16-5-10 13:18
吓 !?!?! 唔多似啵 ????
請問 呢單咁嘅新聞 喺邊到嚟㗎 ?
東x日報

複式洋房

引用:Quote:歡喜哥 發表於 16-5-10 00:01 上佢fb

原帖由 tell-me-y 於 16-05-10 發表
may I have the name in fb please ?
thanks a lot !
金x電器有限公司

子爵府

歡喜哥 發表於 16-5-10 15:29
金x電器有限公司
got it !
thx so much dear !

大宅

珍珠宮

大廚勳章

yee183 發表於 16-5-10 15:03
東x日報
係唔係以下這篇新聞啊 :
http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20160510/bkn-20160510060044984-0510_00822_001.html
智慧用思考照明宇宙 invite all people to the moment of εὕρηκα !

Walk like a bird / Sleep like a dog / Sit like a turtle ~
ご馳走様
bella, ciao! Hasta la vista, baby ~

侯爵府

khman 發表於 16-5-10 16:27
係唔係以下這篇新聞啊 :
http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20160510/bkn-20160510060044984-0510_00822_001 ...

珍珠宮

yee183 發表於 16-5-10 10:30
今日新聞話鋼煲內有白點就係氧氣唔好用,我買左煲左二次個煲內已經有白點 ...
題外話.. 我之前係淘寶買d不銹鋼兜... 話可以係電磁爐上加熱...但用左幾次就出白點.... 完全唔敢再用....

珍珠宮

大廚勳章

yee183 發表於 16-5-10 19:05

i see ~
謝謝 !

之前 都有聽聞大陸 d 不銹鋼煮食鋼材會用 "工業" 200系鋼材 (含 "錳") .
http://finance.sina.com.cn/focus/sbe_2011/

所以 , 買嘅時候真係要小心檢查 :
http://www.appledaily.com.tw/appledaily/article/supplement/20131224/35528101/

by the way , 東X 該篇報導 並沒有談及 "白點" 的問題 .
而據我的了解 , "白點" 其實只是 煲水時 , 水份在金屬表面加熱成氣泡後 所遺留下來的礦物質(鈣) , 應該與氧化無關。

其實 , 被進一步加大 氧化 嘅不銹鋼 表面 , 只係會將金屬表面嘅 氧化"鉻" (透明)保護層 加厚 ,
而由於 透明嘅 氧化"鉻" 保護層 加厚咗 , 會令到 光線 被金屬表面反射時 嘅 折射 出現變化 , 因而導致 金屬表面 會帶有少少偏 "金黃"色 而矣

ご馳走様

珍珠宮

大廚勳章

teresayan07 發表於 16-5-10 20:01
題外話.. 我之前係淘寶買d不銹鋼兜... 話可以係電磁爐上加熱...但用左幾次就出白點.... 完全唔敢再用....
...
平價 嘅不銹鋼兜 , 多數都係 200系 嘅工業不銹鋼 , 不應用來直接加熱、煮食啊 !
不過 , "白點" 只係 汁液 被加熱 後所遺留下來的礦物質 , 因此 不能把 "白點" 推斷成該不銹鋼有任何問題 .

ご馳走様

大宅

引用:Quote:原帖由+ctaxibbking+於+16-05-09+發

原帖由 歡喜哥 於 16-05-10 發表
咁呢款係咪大舊?

侯爵府

khman 發表於 16-5-10 20:08
i see ~
謝謝 !
這段

首頁

尾頁

跳至