自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

回覆 cc_tse 的帖子

上次預測話3個鐘後大雨 水都無滴

執左佢啦天文台

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

回覆:bananaGi 的帖子

Agree

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第四回 熱血金章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回

天文台

子爵府

其實天文台唔知有無為意,香港有一部分人係要睇佢地的天氣預報安排工作... (如戶外工作的人)
我有一個家人同起碼一個朋友都係咁,佢地唔單只睇落唔落雨以安排工作,仲要睇埋分區天氣,風向,風速等...

我聽佢地講,天文台係真係好唔準!!!

好多次天氣預測日日都大改,話左某日係晴天,到頭黎就落雨,掉返轉又有,另佢地工作安排失曬預算! 另外個friend 我見去直情cap埋 天文台幾日預測的圖,力證天文台有幾唔準!! 佢隔幾日就會在fb 爆粗鬧天文台!! 天文台唔準根本唔係一次兩次的事!

如果見識過其他先進國家的氣象預測就更覺天文台係幾唔掂。唔係話天有不測風雲就大曬! 我那時在LA, 人地連分區天氣都勁準,話幾點會開始落雨就真係幾點落。去國家公園,一兩星期前已出snow storm warning, 講到明幾點至幾點會有snow storm。結果係百份百準!!!

侯爵府

引用:係某部份人話天有不測之風雲,唔關天文台事

原帖由 細芝麻 於 16-05-10 發表
係某部份人話天有不測之風雲,唔關天文台事

依家科技儀器仲check唔到天氣,咁不如執左佢啦:igive ...
有啲人護主心切吖嘛
講真,現今科技咁發達,冇理由預測唔到囉。

tsung    發表於 16-5-10 10:41

子爵府

其實紅雨黃雨呢d訊號邊個最受影響? 根本就係學生. 佢係學生上緊學既途中, 甚至已踏入校門時, 突然掛個紅雨出黎, 直頭係製造混亂

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

似站長多啲, 最叻停.

1130有記招.

珍珠宮

小ice 發表於 16-5-10 08:42
上次勁勁大雨都是黃雨,橫風橫雨返學,今次停左雨就紅雨,根本有雷達睇到雷雨雲知道大唔大雨,我都會上天文 ...
自從上次有jm教睇雷達, 我都自己睇, 起碼知道來緊一小時會唔會有雨

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

今次真係玩屎學校/學生/家長
有咩可以咁遲掛

珍珠宮

引用:今次真係玩屎學校/學生/家長有咩可以咁遲掛

原帖由 crystalpui 於 16-05-10 發表
今次真係玩屎學校/學生/家長
有咩可以咁遲掛
佢痴根!又掛 !又落!又掛!

珍珠宮

引用:回覆+bananaGi+的帖子天文台每月出糧最準!

原帖由 花花寶寶 於 16-05-10 發表
回覆 bananaGi 的帖子

天文台每月出糧最準!

侯爵府

咦~ 呢個posts D留言終於都正常講理,唔係不停包庇天文台

成日話天氣不似如期、天有不測風雲,實在太搞笑,你估天文台好似我同你咁目測咩,天文台係用科學分析去預測,等市民可以做好防範措施,大家可以安全,係預測,預測呀,而唔係做即時天氣報告呀!

仲有,話返咗學嘅咪留返喺學校,呢個講法簡直不合乎邏輯,點解要天文台預測呀,就係佢預測到天氣不穩,小朋友就可以唔駛出門,避免喺街遇上危險吖嘛,宜家唔係講緊有無多一日假放嘅問題,而係預測並提供資訊俾市民喺惡劣天氣下安全渡過呀~!!!

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

我都認為天文台最重要的作用之一係預報天氣狀況, 而唔係實時報導天氣情況。

如果連未來一兩小時的雷雨帶晌邊都話無能力預計到, 我返緊工水浸到我腳眼你先同我講宜家紅雨, D雷晌我頭頂BAN BAN聲你先話宜家有雷暴, 呢D阿媽係女人, 英女皇一生榮華富貴既廢話, 我要呢個台黎做乜

珍珠宮

Yes

子爵府

天氣不似預期?好似淨係香港係咁 ja wor, 其他國家又預測到?!天文台係做天氣預測,唔係新聞台做實地報導喎

男爵府

回覆:自從轉左天文台長之後... 鑊鑊都唔準

原來天文台不是天氣預測,而是已發生的天氣報導,
我一直太天真了!

但又好奇怪每次落風球,就會不停提醒市民兩小時後落風球,記得要返工啦!

大宅

獨角馬 發表於 16-5-10 08:15
係咪台長7 點半先起身見到咁大雨呀

子爵府

回覆:自從轉左天文台長之後... 鑊鑊都唔準

天文台係為各大腦細同個市服務的,使乜咁準?

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

引用:現在天文台只可做現場天氣報導一d 預測都做

原帖由 jihai 於 16-05-10 發表
現在天文台只可做現場天氣報導
一d 預測都做唔到

總有離別的時候

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

仲有人覺得預測前後30分鐘既雨量係話唔埋?!

咁其實天文台有咩用架?!

真係唔洗多架喎, 30分鐘前後預測再發警報就得架喇!

琴日0730 掛紅雨, 佢30分鐘前預測到再掛紅雨已經可以避免左好多事啦!!
至少, 唔洗11點幾走記招啦!!!!!!!!!!!!

30分鐘既天氣都預測唔到, 真係不能置信!

首頁

尾頁

跳至