自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

phoenixM 發表於 16-5-10 23:07
我都認為天文台最重要的作用之一係預報天氣狀況, 而唔係實時報導天氣情況。

如果連未來一兩小時的雷雨帶晌 ...
堅同意, 要實時天氣報告,
我自己望出個窗咪得囉!! 洗鬼要天文台咩!!!!!!!

男爵府

回覆:自從轉左天文台長之後... 鑊鑊都唔準

係到左先講,不是預報

水晶宮

引用:Quote:原帖由 小ice 於 16-05-10 發表上次

原帖由 lauretta 於 16-05-10 發表
我今朝話天文台痴q線咁遲先紅雨,學生都上學途中,有jm話我囉,咁我答某jm天文台有雷達可以預測降雨,佢話 ...
係……呢度好多jm好撐天文台!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

細芝麻 發表於 16-5-10 09:21
係某部份人話天有不測之風雲,唔關天文台事

依家科技儀器仲check唔到天氣,咁不如執左佢啦:igive ...

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:7點前已經倒水咁

原帖由 nieualma 於 16-05-10 發表
7點前已經倒水咁
但港島區出太陽喎. 10點前都冇滴雨落過. 我女仲可以落操場小息跑跳

翡翠宮

好媽媽勳章

回覆:自從轉左天文台長之後... 鑊鑊都唔準

香港天文台真特別.....
唔駛 預測嘅⋯⋯ 預測唔0岩係應該0既.....

侯爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由+lauretta+於+16-05-10+發表我

原帖由 Fion710 於 16-05-11 發表
係……呢度好多jm好撐天文台!
我都覺

水晶宮

引用:香港天文台真特別.....唔駛 預測嘅⋯⋯ 預

原帖由 jolo 於 16-05-11 發表
香港天文台真特別.....
唔駛 預測嘅⋯⋯ 預測唔0岩係應該0既.....

珍珠宮

回覆樓主:

確實差左但未必關轉左台長吧

珍珠宮

2024年龍年勳章

我都頂唔順成日護住天文台嘅人,都唔知邊個先係井底之蛙?而家科技咁先進,唔係連一小時,半小時前的天氣都預測唔到嘛?人哋國家又得? 原來香港天氣預測係好落後的,我唔係要小朋友放多一日假或要一定要返學的問題,問題是天文台教育局處理手法不夠人性化,事情報導洗鬼要預報咩?預報要嚟做咩?就是要預早通知學生究竟安唔安全下上學,預早半小時通知已經唔洗咁亂啦大佬,天文台和教局究竟有冇協調架?各自為政? 雷達預測唔到半小時,一小時的雨雲咩?好好笑囉…天有不測風雲?而家唔係講幾日呀…係一兩小時內咋!

大宅

以前一樣唔準, 但決斷無依家咁差同慢

首頁

尾頁

跳至