嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

我個仔接近5歲,由今年4月5日開始已經出風癩,到依家1個幾月未停過。期間睇咗普通科醫生、皮膚科醫生、中醫 + 老人家煲既去濕茶 + 類固醇藥都唔得,每日都發出黎,過咗幾個鐘退,之後再發其他位置,請教大家有咩方法﹖

象牙宮

connie_cheng 發表於 16-5-12 09:57
我個仔接近5歲,由今年4月5日開始已經出風癩,到依家1個幾月未停過。期間睇咗普通科醫生、皮膚科醫生、中醫 ...

多運動 +
調身體。(中醫調理需要時間)

我 風癩 每日5pm 都發出黎,過咗幾個鐘退,之後再發其他位置, 普通科醫生、皮膚科醫生
沒用, 中一中六才消失。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

大宅

333s 發表於 16-5-12 10:19
多運動 +
調身體。(中醫調理需要時間)
每日發,你發咗幾耐呀

伯爵府

我個仔發左幾日..

KEEP 住食止敏藥..
全屋大清洗....床單全部用熱水洗一次...
(床都推開吸咗大量塵)
咩都抹....

一星期好返...
PS: 多數係有野敏感....唔好用新野...減少高危敏感食物, 唔用新野..
家人都要小心香水等等既化學野...

子爵府

留意吓去最近食嘅嘢,有冇邊樣特別多,話平時小食。逐樣抽起試吓。

大宅

rachel_tim 發表於 16-5-12 14:00
我個仔發左幾日..

KEEP 住食止敏藥..
謝謝你﹗

大宅

maymycheung 發表於 16-5-13 10:51
留意吓去最近食嘅嘢,有冇邊樣特別多,話平時小食。逐樣抽起試吓。
下星期會去仁安醫院做皮膚測試,希望搵到致敏源...

子爵府

connie_cheng 發表於 16-5-13 14:49
下星期會去仁安醫院做皮膚測試,希望搵到致敏源...

其實唔使做皮膚測試,我嗰時個醫生都係咁講,佢話呢一刻係對某啲食物敏感,但遲啲又會有機會改變。

我個女四歲嗰時候,又係成日出。我就諗下佢近來有啲咩食過。咁我就記起佢開學之後,我成日比雞蛋,芝士同維他奶,帶返學校食。之後我就三樣嘢都冇食,佢即係冇再出過,咁過咗一個禮拜之後我就逐樣加返落去,但只局限於每個星期食兩次

子爵府

咁佢而家食飯呢三樣嘢,都冇乜問題出現。但我唔會日日俾佢食。

其實唔一定係食物,你諗下有冇換過新被單,床辱。

冷氣機有冇經常清洗,有冇玩嗰啲新嘅衣服等等。

真係搞唔掂,都繼續出,咁先考慮去做測試。

當然呢個係我個人嘅經驗啫

大宅

maymycheung 發表於 16-5-13 16:45
咁佢而家食飯呢三樣嘢,都冇乜問題出現。但我唔會日日俾佢食。

其實唔一定係食物,你諗下有冇換過新被單, ...
多謝你﹗

用戶要求終止服務

回覆:【跪求】醫治5歲仔仔風癩方法

有無戒口?我個仔出過兩次,上過網睇除敏感外,吸收過量蛋白質排唔到都會起,我個仔咁啱兩次都係早上下午食芝士或雞蛋,晚上又食左大量海鮮,然後個日又去唔到大便,通常戒食蛋白質一兩天同最緊要去到大便就會好轉。

治標既就搽啲[鵝朮油](藥房有售)係出風癩位,都止到一陣痕

禁止訪問

大宅

connie_cheng 發表於 16-5-12 09:57
我個仔接近5歲,由今年4月5日開始已經出風癩,到依家1個幾月未停過。期間睇咗普通科醫生、皮膚科醫生、中醫 ...

My boy is 4 n he's been getting hives almost everyday for 2 months now after I took him to Japan 浸溫泉. We saw 2 pediatrician n 1 dermatologist & all just gave antihistamine. We're trying Chinese medicine now just started two days but still getting hives everyday, hope it will cure...
Everything he's eating now n all the environment is the same as before so I really don't know why he's getting hives

大宅

lovegeneration 發表於 16-5-20 16:43
My boy is 4 n he's been getting hives almost everyday for 2 months now after I took him to Japan 浸 ...
希望大家囝囝都快D好返﹗

伯爵府

做左SKIN TEST 未?
其實食"一直食開"既未必代表冇事..
如果佢地係因為食物敏感, 正因為身體累積到某個點而開始出問題..
如外國啲人要食GLUTEN FREE 食物...

試吓停咗奶 (牛製品)/ 旦/WHEAT/ 哩啲高致感食物..

首頁

尾頁

跳至