自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

男爵府

好多朋友都生兩個b,叫我快D生多一個,但我女已經9歲,而家輕鬆好多,經濟亦鬆動得多。以前阿女身體差,個個月睇好多錢醫生,環境唔好,以前兩夫妻成日為錢嘈。
如果再生,一定要請工人幫手,三年左右,我一個人一定攪唔掂,無父母無99老爺幫忙的。
開支增加好多,1516點好呢?

翡翠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 陪月勳章

你老公同你個女點睇先?

複式洋房

回覆:有冇jm生一個b,多年後,後悔冇生多一個?

我囡而家5個月,但我幾年內都唔會考慮再生

子爵府

好媽媽勳章

其實2個隔成9年已經有代溝,唔同隔幾年個d一起鬧下交打下交咁一齊成長,2者童年成長大不同,要睇樓主想生多個目的係咩啦!

大宅

我自己獨生,如果可以 一定會生多個

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

呢D野好個人, 你老公鍾意, 你鍾意, 有心有力有地方咪生囉
你上黎問, 實有人話後悔又實有人話好開心架

wcpcelia    發表於 16-5-16 08:32

伯爵府

就咁諗,我覺得始終兩個會好 d, 但兩個將來點,感情好唔好,真係冇人知,所以呢個唔會係考慮因素,你可以 list out 生多個有咩好同有咩唔好,再同老公,阿女商量,但係就快,因兩個距離相差 10 年,都算遠!

子爵府

如果一家三口而家都好愉快,我諗就未必,但如果三個都想有新成員又生到就要啦。

我果個都快5歲喇,一路想生都冇咋

男爵府

回覆 poonsun 的帖子

老公都想生,鍾意小朋友,但佢工作忙。

禁止訪問

公爵府

貓狗褓姆 BK Milk勳章

引用:好多朋友都生兩個b,叫我快D生多一個,但我

原帖由 Carriewongcherr 於 16-05-15 發表
好多朋友都生兩個b,叫我快D生多一個,但我女已經9歲,而家輕鬆好多,經濟亦鬆動得多。以前阿女身體差,個 ...
生小朋友唔係朋友叫你就生架嘛。衣家唔同以前,要講財政要揾人湊。
視乎樓主你自己想唔想。

Jolin_Yuen    發表於 16-5-17 13:04
沒有暴政 只有暴徒
香港媽媽不代表我

子爵府

原帖由 Carriewongcherr 於 16-05-15 發表
好多朋友都生兩個b,叫我快D生多一個,但我女已經9歲,而家輕鬆好多,經濟亦鬆動得多。以前阿女身體差,個 ...
個囡咁大唔生啦!
生多個正常系想佢有個伴
而家都九歲唔好生了

侯爵府

回覆:Carriewongcherr 的帖子

如果我係你,一定唔會生,乜都重新嚟過,好辛苦

子爵府

我係你唔會生 為錢嘈過交有前科
除非你有把握信心錢唔再影響夫婦關係 同埋大家都預左重頭黎過共識唔好有太多怨言

時代變 唔同以前 真係要諗清楚

Jolin_Yuen    發表於 16-5-17 13:05

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

9歲唔會啦,5年內還可以

BuffetQueen    發表於 16-5-15 15:53

男爵府

如果家庭環境普遍又或係中產,都唔好生喇。但如果好有錢,幾層樓收租又大把投資,唔駛返工都大把錢洗,咁樣生到49歲都得。

wcpcelia    發表於 16-5-16 08:33
:wave:

大宅

2024年龍年勳章 2024勳章

想當年,我家姐見我生第二個係仔時,
佢都想追多個。
之前佢怕兩個都係女。驚自己接受唔到,唔敢博。
到我懷住第二個,我話唔生多個唔死心。
果時佢想追,但都。。無消息。。。
佢個女13+歲了

珍珠宮

回覆樓主:

我得 1 個,就 5 歲,好多人包括我媽都叫我再生,但而家一家三口好開心,兩公婆一致決定收工。將來都無乜好後悔,仔女天注定,我覺得如果我同老公命中注定唔止一個,意外都會送多個俾我地 。到時真係有我咪生

公爵府

回覆樓主:

我有朋友又係個女九歲時生多個仔,開唔開心多啲就唔知,不過吃力左就真既。特別係你都話自己湊唔掂要人幫就真係開支仲大。有時養小朋友唔止睇眼前,仲有將來,自己計得掂先好生。

男爵府

回覆樓主:

我都考慮緊生唔生多個

首頁
12345...7

尾頁

跳至