婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

子爵府

Poo得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

我係乙肝帶菌, 係政付抽左血, 而家寫紙比我出去照肝超聲波,
但我問過有D 六百幾佢話唔包講解報告, 我想問拎番報告番政府佢會唔會解釋?

定係我跟 BLUE CROSS 個專科睇好? 應該 CLAIM 到

係咪要照二千幾個隻全面D?

侯爵府

引用:我係乙肝帶菌,+係政付抽左血,+而家寫紙比我

原帖由 zuzu888 於 16-05-19 發表
我係乙肝帶菌, 係政付抽左血, 而家寫紙比我出去照肝超聲波,
但我問過有D 六百幾佢話唔包講解報告, 我想問拎 ...
政府無得照咩?

lmy

大宅

zuzu888 發表於 16-5-19 11:36

政府照都好好丫,當定期檢查都好架!
我一年一次係QE到覆診,照腹部超聲波包括,肝,膽,腎,脾!半年驗一次血!

大宅

點解個政府醫生會寫紙叫你出去照, 佢唔係政府幫你照??

別墅

popo_0213 發表於 16-5-20 01:42
政府照都好好丫,當定期檢查都好架!
我一年一次係QE到覆診,照腹部超聲波包括,肝,膽,腎,脾!半年驗一 ...

QE可以定期覆診照超聲波?免費?如何登記先有?因為我係廣華的東華三院果度照,每次15xx,好貴!

大宅

少少可愛 發表於 16-5-20 23:39
QE可以定期覆診照超聲波?免費?如何登記先有?因為我係廣華的東華三院果度照,每次15xx,好貴!
...

2010年因心口唔舒服去左私家照胃,發現我啲肝酵素咩DNA好高,胃酸倒流搞到心口痛。。。。當時醫生即轉我睇一個私家肝臟科醫生!
睇完,醫生話太高要食藥去醫治我既肝酵素!咁就寫紙我去排政府醫院睇專科!
因我先生係公務員,我排Qe既L block,差不多一年幾先開始見醫生!
私家肝臟科醫生話我係去政府睇之前兩個月就係佢個到開始食藥,到時政府醫院就會跟住我食開個隻藥嚟開比我的!我當時上去私家醫生準備了錢去睇醫生開藥。。。。點知,啲酵素已經正常返晒,不用再食藥!
而政府個到,既然排左成年幾,無理由唔去,之後,就一直係政府醫院到覆診喇。。。。一直睇左5年了!
你可以試下叫醫生寫張醫生紙比你去排專科丫。。。排左都要等年幾兩年架!

珍珠宮

睛靈勳章 陪月勳章 畀面勳章

引用:Quote:原帖由 zuzu888 於 16-05-19 發表我

原帖由 cherry媽咪 於 16-05-19 發表
政府無得照咩?
如果例行檢查,係唔會幫你排期,要自費自己照架!

珍珠宮

引用:我係乙肝帶菌, 係政付抽左血, 而家寫紙比我

原帖由 zuzu888 於 16-05-19 發表
如果 claim 到,梗係照睇!

無就自己衡量,佢寫紙叫你自費,應該無特別,例行檢查

珍珠宮

引用:點解個政府醫生會寫紙叫你出去照, 佢唔係政

原帖由 cactuspark 於 16-05-20 發表
點解個政府醫生會寫紙叫你出去照, 佢唔係政府幫你照??
唔危急,要自費出去照

我睇左政府專科三年,先肯照一次

但最後轉返睇普通街症,只係半年驗一次血

大宅

我朋友係睇政府專科(瑪麗),只係定期驗血,有時半年,有時一年

超聲波就會叫你自己出去照,我朋友問醫生可唔可以政府排期照,佢話唔得,一定要自己去私家照,政府只驗血

大宅

想問有冇好的肝臟科醫生介紹,thanks !

大宅

邊到有得檢查,價錢又唔太貴架?(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

子爵府

Poo得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

我比 $640, 問過其實好多, 政府有個 LIST, 可問護士站姑娘,
有的五百七, 我估間間參唔多,
問過一間專科, 醫生見一見都 五百幾, 照要 千多, 雖然公司包但都唔喇,

我拎埋報告番政府街症,
一年後又會自己再打街症, 抽血同出面照

首頁

尾頁

跳至