單親天地

跳至

首頁

尾頁

大宅

畀面勳章

kayanmama 發表於 16-5-21 11:37
其實如果離婚,而小朋友一向係你自己湊開,多數都係判跟返媽咪,除非另一方有證據證明你吸食毒品,有精神病 ...

/

別墅

F.T@FAMILY 發表於 16-5-21 12:27
真係一模一樣…
就算得1個,我都有機會會走,但2個要諗嘅野好多…
今日學校見家長學期評估,我會同班主任 ...

其實我 以前都好似你甘諗,成日擔心離左婚之後個仔會唔知點,個仔返學會唔會俾人排擠呢,會唔會俾人歧視呢,但係我d fd講得岩,其實只要我地做好自己本份,做好媽媽的角色,甘就冇錯,自然抬得起頭,人地就冇說話話到你同小朋友,所以我依家都睇得好開,如果佢之後再講離婚我會成全佢,我媽都好似你媽甘,都聽慣聽熟冇乜意見,佢仲建議返我叫我去單方面申請離婚

翡翠宮

2018復活節勳章 BK猜猜猜慶中秋

回覆:老公提出離婚無數次,我下一步應該點做

沒有第三者,不是家暴問題,情況不至於要離婚。

首先變的是自己,其他的人和事自然會跟住改變總有個人做先。。。另一個看見自己努力地維繫著自然深受打動,關係隨之然會變好。

如果想挽救婚姻,要付出和忍耐。不要計較先付出,大多的感情關係都係苦盡甘來祝福你!

如果唔岩聽,請ignore

人與人之間的感情很脆弱~ 珍惜那個能夠讓你做回真正自己既人~ 活在當下!

民房

搵一個可靠社工傾下先,離婚未必係唯一出路,為小朋友諗下。

翡翠宮

你搵社工傾左先; 再問下法援.
而家佢要離; 唔係你話忍佢就比你忍.
做人要有兩手準備先得.

大宅

畀面勳章

fiona920 發表於 16-5-22 02:36
沒有第三者,不是家暴問題,情況不至於要離婚。

首先變的是自己,其他的人和事自然會跟住改變總有 ...

/

翡翠宮

F.T@FAMILY 發表於 16-5-24 15:03
講得好岩,要先改變自己,唔好諗到咁差…

呢幾日,佢又好似回復返之前咁,主動拖我,我無嬲佢,因為我知 ...
一個家庭的建立確實很不容易, 不要輕言放棄 加油!
不單止係你老公, 你也要努力呀~

人與人之間的感情很脆弱~ 珍惜那個能夠讓你做回真正自己既人~ 活在當下!

翡翠宮

呢幾日,佢又好似回復返之前咁,主動拖我,我無嬲佢,因為我知 ...
你老公常常將離婚掛在口邊, 並不是真的想和你離婚~ 反而係想你關心佢多啲. 不如嘗試下關心下佢既需要, 理解下佢既感受. 是否你也忙著照顧小朋友而忽略了對他的關注?

大宅

建議樓主,等幾個月,心情平伏時; 將你的幾篇文章及回應,原原本本搬去 "夫妻感情" 版再問一次, 可能有更絕妙的回覆呢!

[size=13.3333px]以銅為鏡,可以正衣冠;以史為鏡,可以知興替;以人為鏡,可以知得失. 聽聽多方面的意見, 也許可以讓你 "叮" 一聲呢!

大宅

畀面勳章

fiona920 發表於 16-5-24 22:15
你老公常常將離婚掛在口邊, 並不是真的想和你離婚~ 反而係想你關心佢多啲. 不如嘗試下關心下佢既需要, 理解 ...

/

大宅

畀面勳章

Blobfish 發表於 16-5-25 03:12
建議樓主,等幾個月,心情平伏時; 將你的幾篇文章及回應,原原本本搬去 "夫妻感情" 版再問一次, 可能有更 ...

/

大宅

樓主,你老公都算好男人,比足家用,可能佢係傳統男人想辛苦做野搵錢養家過後返到屋企見整整齊齊,有啖熱飯食有碗暖湯飲下,講真家庭主婦係辛苦,都唔夠佢地勞動辛苦,我老公放工我會開定飯等佢返黎一齊食,我執枱我洗,我覺得有時候唔計較得太多,我都湊住個懷住個,我都好辛苦,但大家都為家付出對方唔會睇唔到,不過你地兩公婆唔好再分房訓,咁會影響感情,比對仔女自己訓,希望你地唔好再因為小事又嘈離婚,小朋友好大影響

Blobfish    發表於 16-5-26 02:49

子爵府

F.T@FAMILY 發表於 16-5-20 01:31
請問各位,我應該搵邊個幫手搞好呢段婚姻?
我無錢請律師,我唔想離婚,但我需要了解下離婚程序,我怕行到 ...

佢咁既性格,仔女俾佢教會教得好咩?無錢就想辦法搵錢,搵社工,如果為仔女好,就要爭取兩個都跟你!

首頁

尾頁

跳至