單親天地

跳至

首頁

尾頁

大宅

資源有限, 大家用咩方法栽培小朋友?

如何提升語文能力?

大宅

回覆 hellosunshine 的帖子

去圖書館借書睇

大宅

真係每個人定義不同!我認為栽培係真係用金錢和時間加上精神、體力和心機!
我的小孩3歲幾:
比錢學唔同既課程,發掘佢既潛能!
陪伴他一起學習,過程要令佢覚得有趣和投入!
放假要出戶㚈跑跑,吸收清新空氣加放電,健康些。
和他傾計,說說每天發生既事情。
我們是孩子的一面鏡,會自我檢討對他的説話,語氣,行為等!
學術上自己可以教到就盡力教!
因為家(emoji)只有一個小孩,參加多些群體活動,放手讓他融入當中,學習群體生活!
多鼓勵,告訴他每人也有機會成功也會失敗!
會盡力為他找到合適他個性的學校!
現在小孩還是小,希望他可以快樂健康地成長!

大宅

我都係資源有限,每個社區也有些兒童中心提供比出面較平易的語文課程,你小孩幾歲?可以在你住的社區中心找找

大宅

hellosunshine 發表於 16-5-20 10:48

如何提升語文能力?

學術篇

好奇一問, 你會用以下呢啲方法教你的小朋友嗎?

1) 小朋友問, 錐体同柱体嘅分別. 你答佢 : 錐体要來 "拮"人, 柱体要來 "扑" 人.
2) 小朋友問, 氣體液體固體嘅分別. 你答佢 : 屁, 尿, 屎.
3) 小朋友帶咗學校午餐冇食嘅蘋果返屋企. 你叫佢一定要食咗佢呀, "自食其果"; 跟住大家哈哈哈.

大宅

BK Milk勳章

Peasmama 發表於 16-5-21 15:10
真係每個人定義不同!我認為栽培係真係用金錢和時間加上精神、體力和心機!
我的小孩3歲幾:
比錢學唔同既 ...

大宅

回覆 Peasmama 的帖子

你做得好好

我地都會去圖書館 ... 有去學下英文, 樂器, 運動 ... 都係想清楚有心學才去學

其實書本既野我都識教

不過語文仲差D, 因為我而家少講英交, 自已都麻麻

可能我自己都要的起心肝, 同佢地一齊學習 ...

伯爵府

hellosunshine 發表於 16-5-20 10:48

如何提升語文能力?

而我只比兩個仔學英文資源有限
開開心心又一天

首頁

尾頁

跳至