自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

男爵府

回覆樓主:

最初你同佢玩為左開心同親子時間,何必因為一個數字攪成咁……
人有情緒係好正常,最重要學識處理情緒,媽媽你不如處理左自己情緒先再慢慢教小朋友,用罸小朋友嚟發洩唔多有用。

男爵府

大廚勳章 BK Milk勳章

momoakira 發表於 16-5-22 09:23
樓主小朋友是6歲嗎
如果6歲都分唔到6 同9
想問下樓主小朋友有冇寫鏡字情況

No. 四歲,應該正常冇問題,有問題幼稚園出左聲。

伯爵府

最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 月餅勳章 育兒性格勳章

回覆樓主:

玩緊就唔好教嘢,玩都管住哂佢緊係起桿啦。如果你有嘢想教,應該另外揾時間,
你話佢硬頸唔肯讀,其實樓主你都好硬頸,係都要人讀。
你睇下,明明好開心玩緊,結果都係會唔開心
風雨同路

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆:點樣對付好硬頸嘅小朋友?

我都係一個好強硬、好火爆嘅媽媽,成日比老公哦,話咁樣教法係咪對小朋友成長及對大家之間嘅感情有利?我見到呀仔硬頸,講個d對話,真係一面鏡,似足我!我仲學習緊!大家努力啦!

侯爵府

回覆 TakMei 的帖子

你細路仲細,唔好比佢覺得唔識就係錯,會怕咗學習,我個直頭話埋比佢聽錯係正常,識就唔使學、唔使返學啦!大大吓用返說明教訓返我,嬲時去吓廁所冷静吓,再教,比你答案佢自己選擇,錯咗佢自己承擔,咁佢慢慢會改善少少,加油

水晶宮

回覆樓主:

贏在起跑線,輸在終點線,星期日一家去玩吓

伯爵府

最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 月餅勳章 育兒性格勳章

strawberrylai 發表於 16-5-22 09:26
oh,我真系未試過幫距表達,好啊,我會嘗試吓,thx!

兩歲發老脾多數係因為情感豐富咗,但唔識表達,溝通唔到,你要教佢點樣表達自己,點樣求助 佢識可以靠自己佢就有滿足感
風雨同路

伯爵府

strawberrylai 發表於 16-5-22 09:26

兩歲發老脾多數係因為情感豐富咗,但唔識表達,溝通唔到,你要教佢點樣表達自己,點樣求助 佢識可以靠自己佢就有滿足感
風雨同路

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

我唔會要仔喊/跪五個鐘,我一定要攪番妥件事,佢下下等爸爸,之後只會無視媽媽,有事只會搵爸爸!呢個結局係咪樓主想要?要小朋友改變,要大人先改變,我老公即日提我!

伯爵府

風雨同路

伯爵府

strawberrylai 發表於 16-5-22 09:18
留毛學野,我女兩歲,一樣好硬頸。邊個都唔驚,俾距食滑左。

風雨同路

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

做乜要逼佢讀個6字
你驚佢大左唔識讀

禁止發言

回覆樓主:

象牙宮

TakMei 發表於 16-5-22 08:28
今朝叫佢讀啲數字俾我聽,明明識個 '6' 字,點樣都唔肯讀俾我聽。而家坐係到喊左一個鐘都唔肯講
...

因為識, 懶的說, 沒有新鮮感。轉說其它。

如果好硬頸, 关于其它, 可以讓他食苦, 挫折感。
人有挫折感, 才會發奮。
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

公爵府

好媽媽勳章

要講重點,好似拎住包餅喊既,同佢講係咪你想食餅又開唔到所以唔開心丫,不如我地一齊去搵方法開包餅好無,順便教佢點講句子,慢慢比佢聽多啲加強佢語言既能力

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

我個女都係錦,除非係佢必須要做嘅事,

否則我會由佢

佢試過在樓梯差級唔肯自己行入房要抱

我由佢喊,最後佢喊到訓著左係樓梯都唔肯自己行

珍珠宮

回覆樓主:

大家一樣硬頸

珍珠宮

hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

其實佢硬頸係遺傳自你,點解你係都要佢讀個6字你聽?

大宅

TakMei 發表於 16-5-22 09:34
No. 四歲,應該正常冇問題,有問題幼稚園出左聲。

我女今年5歲幾都好硬頸,教佢又好同佢玩都好,佢自己唔想記住的話無論氹又好罰都好佢都唔記得,佢K2我先全職湊佢同細佬…k1 k2學校一直覺得佢無問題,之後我覺得佢有問題,揾左學校請教,傾左好耐,學校幫我寫紙去健康院見醫生,醫生再refer我去尤德夫人做檢查,我果時先知個女有過度活躍症同專注力問題…學校亦好好,有心理評估嘅機構同我女做評估~~~意外嘅係學校心理評估同尤德夫人果邊嘅評估醫生話我女其實好聰明,咁我就安排左我女去私家心理學家到做評估,原來我女係接近資優…我一直以為佢好蠢,原來只不過我一直用錯方法去教,因為我身邊一直有太多人會幫佢寵佢,而我又無set rules比佢…心理學家講左點教佢培養佢會好~~~其實真心覺得自己好好彩~~~學校幫手,尤德夫人(政府)又排唔耐(我排左大半年),又有人介紹揾到個好嘅心理學家~~~而家我都努力緊教個女,見到佢有少少轉變~~~你都要加油~~~

水晶宮

TakMei 發表於 16-5-22 08:50
罰緊啦!
冇卡通片睇,冇得出街玩,冇玩具玩,等到佢爸爸今晚五點收工返嚟啦!!!
...

你有d小提大做。明明個小朋友玩緊, 你就係都要佢讀個”6”字比你聽, 果刻唔讀, 佢以後冇机会讀你聽咩?! 原本開開心心, 但因為你要顯示威望, 攪到大家都僵晒. 你跳出來諗下自己個問題啦

首頁
12345...6

尾頁

跳至