自由講場

跳至

首頁

尾頁

象牙宮

2024年龍年勳章

引用:Quote:TakMei 發表於 16-5-22 11:13 即係?

原帖由 liuliu 於 16-05-22 發表

我會同囝囝講,其實係媽咪傻豬豬,一時唔記得點讀,不如你教 ...

男爵府

回覆樓主:

2公婆分工0個度可以好d,爸爸5可以做哂好人既角色,留番d惡,衰既角色俾媽媽做。

別墅

回覆:點樣對付好硬頸嘅小朋友?

小朋友硬頸一般都受軟唔受硬

男爵府

TakMei 發表於 16-5-22 11:28
對付/ 應付對我來講同一意思,我概問題係你遇到呢種性格概人如何處理?what's your thought?

...

呢度大部分回覆都是金石良言,你可仔細想想。

禁止發言

複式洋房

子爵府

我覺得你唔好甘快認定你小朋友硬頸,反而你要明白小朋友都有自己思想自己選擇,雖然大人睇呢d堅持好無謂,但如果佢有別於你既指示而又無傷大雅,唔駛甘快要同佢對立,結果只會鬧交收場。你諗下如果佢真係所有事情都100%聽曬你話,你到時可能又會懷疑是否生了個太順人意既小朋友

別墅

1-你都講明係遊戲,何必咁認真變教認字, 何況, 佢繼續6&9搞錯,佢一定會玩極都輸, 就比佢自己摸索囉, 適當時候你可問下要唔要你幫手, 但唔使一下就話教, 你知個仔硬頸同自尊心強, 就無謂硬碰
2-四歲人仔跪五個鐘, 有咩謂,根本上兩母子都落唔到台,點解一定要同你道歉,你罰佢跪五個鐘又好啱咩?大人唔係大晒, 在佢四歲理解唔到點解錯或點解全世界唔就佢, 就係慢慢教, 佢唔明白, 點道歉呀, 細既就話唔識諗, 大既就用用腦, 唔好火遮眼, 教仔從來都是見招拆招, 唔係一個板釜用到老
加油啦

水晶宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

虎媽唔易做,我自己好硬頸,個女都唔差得去邊,係難捱架鬼叫個女性格似足自己咩。佢係一面鏡,佢一出世只係一張白紙,佢所有野性格知識大部分都係你教佢既。你頂到行佢又學你頂到行,最後得不償失!佢細你咪讓下佢囉,做媽媽咪鬥雞,要睇開d。
感激遇上你~

珍珠宮

引用:其實平時同佢玩,都會係佢唔覺得嘅情況下教

原帖由 TakMei 於 16-05-22 發表
其實平時同佢玩,都會係佢唔覺得嘅情況下教佢一D野,今日佢梗係姨媽來,心情非常之差!!
...
佢姨媽到?實在太好笑,我忍唔住……

硬頸好呀!同我屋企果件一樣,超硬頸,超捱得!我咪由佢囉,咩都話爸爸,好,我就唔理佢,佢心情好唔好,我都唔理佢,連飯都唔煮俾佢食,我繼續開心生活。佢自然會有一日忍唔住悶,死死地氣同我講嘢先。

大家鬥硬係無用,我一樣都係火爆人,氹真更無可能,而且我亦唔會。到佢返學,邊個老師同學會就佢?唔讓步,玩性格,咁就要習慣自己一個,無朋友,無人啋佢囉!

伯爵府

引用:我小朋友都好硬頸,之前做錯事點又係都唔肯

原帖由 Loves 於 16-05-22 發表
我小朋友都好硬頸,之前做錯事點又係都唔肯道歉。真係要比佢感受到你係好愛佢先感受到。佢而家明白,如果肯 ...
請問你點教佢?我女同你女的行為問題差唔多,佢已經12歲了,但我一直都仲未教得好佢,我老公成日投訴

大宅

引用:Quote:原帖由 TakMei 於 16-05-22 發表Same

原帖由 ctsang1006 於 16-05-22 發表
我仔出世又係雙斷掌,又係硬頸到死我日日成地血
請問咩係断掌?

水晶宮

回覆樓主:

做人媽媽就係因為咁就同個4歲小朋友搞到不愉快,樓主你自己檢討吓啦

教小朋友要有耐心同愛心,仲要包容。如果d幼稚園老師咁對你個小朋友實會比妳投訴啦,但嗰個係你自己小朋友,你自己做唔到,點解會expect一個街外人做得比你好?

小朋友係成長階段好需要父母的愛,你老公夠耐性,所以小朋友肯比佢教,對你就相反。我相信愛嘅力量會比恨嘅力量大。

想想北風與太陽的故事吧

水晶宮

北風和太陽從以前就是死對頭,有一天,它們兩個又碰面了,展開了決鬥,只要讓走在路上的那個路人,脫下全身的衣服,就贏了

首先,北風先,北風用盡全力吹,那個路人就是不脫掉外套,反而越穿越多,北風就放棄了

接下來換太陽出手,太陽使盡全力,越來越熱,路人就把全身的外套脫掉了

太陽贏了,北風也甘拜下風,之後,北風和太陽就成為好朋友了

王國會長

HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 大廚勳章 王國會長 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 笑得好勳章

樓主,我明白有時火都黎既心情,有時教極都吾聽或者佢吾專心做我都會好忟陣,不過有時又諗番佢地仲細,唉,做父母不容易呢⋯⋯

珍珠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

ash_yehyeh 發表於 16-5-23 06:05
北風和太陽從以前就是死對頭,有一天,它們兩個又碰面了,展開了決鬥,只要讓走在路上的那個路人,脫下全身的衣 ...

非常好的故事,謝謝分享

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

liuliu 發表於 16-5-22 13:07

你係好有耐性的媽媽,相信小孩子性情會越來越好。

其實那有天生硬頸的小孩子?根本係父母性格影響小孩子,生命影響生命。樓主本身就係硬頸之人,所以即使純如綿羊,有樓主這媽媽,也會變得硬頸,希望樓主能自省,幫助自己也幫助小朋友。

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

回覆樓主:

我諗無人可以硬撐過我個仔,因為佢係A仔。所以,只要唔危及生命,其他就尤得佢。只能動之以情。
不知所謂的乙陸!!!

首頁

尾頁

跳至