自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

之前試過幾晚食完晚飯後1小時都會覺得右上腹痛,痛到背脊都有,痛完,嘔完,第二朝就冇事。呢2,3年來試過2,3次係咁,不爲意。直到上個禮拜六晚情況又再出現,但一路持續痛,只係減輕。家庭醫生懷疑我係膽石。今日我見私家專科醫生,話我有膽息肉,膽石,要再作詳細入院檢查,先早手術。成個過程住5日,10萬落樓,價錢合理嗎?(有保險) 醫生在中環…..而家食住止痛藥,抗生素頂住先。

如果排政府外科,係半緊急,定非緊急?要排幾耐呢?

謝姐妹解答!

男爵府

引用:之前試過幾晚食完晚飯後1小時都會覺得右上

原帖由 lyl 於 16-05-23 發表
之前試過幾晚食完晚飯後1小時都會覺得右上腹痛,痛到背脊都有,痛完,嘔完,第二朝就冇事。呢2,3年來試過2 ...
我早2年做咗割膽手術, 唔記得住咗3日定4日, 好似3日到, 埋單6萬幾!

男爵府

之前試過幾晚食完晚飯後1小時都會覺得右上腹痛,痛到背脊都有,痛完,嘔完,第二朝就冇事。呢2,3年來試過2 ...
睇雨會唔會可以跨區排做手術
Btw政府做微創即日會出院返屋企休息

珍珠宮

我C6 4年前做,聖T 6萬有找。

如果緊急,政府都快,不過朋友最近將軍澳做,佢話傷口好痛。

男爵府

其實都好躊躇究竟去私家好定係公立好.....
私家可以自己選醫生,不過好$$$;
公立就平好多!但唔知醫生手勢好唔好.......

男爵府

康寶琦 發表於 16-5-23 22:34
睇雨會唔會可以跨區排做手術
Btw政府做微創即日會出院返屋企休息

請問以上所指既係邊間呢?thanks~

公爵府

好媽媽勳章

我03年係qe做既,急性發炎檢查完第二日就話要開刀,手勢唔差不過有成6吋長既疤痕打橫係肚皮,之後一路覆診到依家,不幸既係我係13年又證實再生係其他位置,每年照一次ct,都係檢查住有冇變差再決定做手術

男爵府

米豬蓮 發表於 16-5-24 00:44
我03年係qe做既,急性發炎檢查完第二日就話要開刀,手勢唔差不過有成6吋長既疤痕打橫係肚皮,之後一路覆診 ...

請問係再生息肉/膽石呢?
你03年係割左成個膽囊?
而家割膽的手術全部微創....甚至超微創...

公爵府

好媽媽勳章

lyl 發表於 16-5-24 00:50
請問係再生息肉/膽石呢?
你03年係割左成個膽囊?
而家割膽的手術全部微創....甚至超微創...

03年係成個割曬,如果再做無得做微創因為生係肝入面啲膽管

公爵府

好媽媽勳章

係再生膽生仲要唔少(emoji)我無息肉,做完一定要戒口否則長年累月又會再生過石,我都係再生先知呢樣野

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 熱血勳章 畀面勳章

lyl 發表於 16-5-24 00:13
其實都好躊躇究竟去私家好定係公立好.....
私家可以自己選醫生,不過好$$$;
公立就平好多!但唔知醫生手勢 ...

樓主話有保險,有買保險就一定揀私家,唔洗諗。

大宅

BK Milk勳章

lyl 發表於 16-5-23 20:45

我剛剛十幾日前在法國醫院做微創,住了兩日,太概五萬五左右。因為是星期六入院做可能貴少少。

大宅

米豬蓮 發表於 16-5-24 01:07
係再生膽生仲要唔少(emoji)我無息肉,做完一定要戒口否則長年累月又會再生過石,我都係再生先知呢樣野
...

請問你點check到再生胆石?

男爵府

qmeiyee 發表於 16-5-24 07:16
我剛剛十幾日前在法國醫院做微創,住了兩日,太概五萬五左右。因為是星期六入院做可能貴少少。
...
可以話我知邊個醫生嗎?
之前有冇做其它檢查?腸鏡,胃鏡....

男爵府

家人2月尾入法國住院照胃鏡+腸+CT, 2日1夜, 埋單$32,xxx
CT check 到膽有好多膽石及瘜肉, 安排割膽
3月中入法國做, 住院3日, 埋單$55,xxx
(醫生手術費$20,000, 麻醉師費$10,000)

男爵府

天使魔鬼 發表於 16-5-24 10:15
家人2月尾入法國住院照胃鏡+腸+CT, 2日1夜, 埋單$32,xxx
3月中入 ...
可以話我知/pm我醫生名字嗎?我發覺個range 都幾大....

是否有claim insurance?

Thanks~~

男爵府

lyl 發表於 16-5-23 20:45
我想問你去睇私家專科, 醫生點知你有瘜肉/膽石?如果一早知點解仲要入院詳細 check?

男爵府

lyl 發表於 16-5-24 10:34
可以話我知/pm我醫生名字嗎?我發覺個range 都幾大....

是否有claim insurance?
已PM

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

引用:家人2月尾入法國住院照胃鏡+腸+CT, 2日1夜,

原帖由 天使魔鬼 於 16-05-24 發表
3月中入 ...
請Pm;e生!謝謝

男爵府

天使魔鬼 發表於 16-5-24 10:58
我想問你去睇私家專科, 醫生點知你有瘜肉/膽石?如果一早知點解仲要入院詳細 check?
...
我去睇私家專科,佢即場幫我照超聲波,發現有膽石和息肉。醫生話入院檢查腸,胃係要找清楚右上腹痛的原因是由膽,胃或腸引致的。

首頁

尾頁

跳至