自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我地在元朗租咗一個約300呎舖位做飲食,業主係一間專幫人出飲食牌照及舖內電力裝修工程嘅公司,當初租舖時我地已明確表明我地的設備必須要有最少三箱180A電壓及要求業主出示舖面平面圖,業主表示舗位平面圖由於是洋樓關係佢買入時已經無平面圖,租比我地前佢自己的飲食牌照公司就係呢間舗呢個位置,而且再之前亦是做飲食的,所以肯定電壓方面絕對無問題亦無僭建物,由於我地唔係業主所以無途徑得知究竟是否屬實,所以我地選擇咗相信業主租咗呢個舖位,業主亦答應比一個月裝修期。由於飲食業通常是差不多裝修好才放入各種工具設備接駁電源,所以我地都係裝修至七七八八時電力師傅才準備駁電(裝修及電力我地不是用業主公司做,因為我地自己有呢方面師傅,價錢比較老實),當電力師傅準備開工時卻發現店舖內電力只有100A,根本不足以應付我地D設備的電力要求,與此同時,裝修師傅收到屋宇署通知我們店舖的門口過出,屬於僭建,必須把門囗向內改,於是我地便即時找業主,業主答覆同老公了解一下會轉頭覆我地,點知呢個𨍭頭轉咗差不多一個月都無覆我地,打電話比佢又唔聽,落去佢開的2間糖水店又話佢無返去,我地完全無法接觸到個業主,我地唯有每一曰不停在元朗兜圈希望可以在街上碰見業主,可能皇天不負有心人,終於約一個月後比我地在街上碰到佢,我地即時同佢講我地唔租啦(當時距離起租日期只有幾日),要求佢退返按金,但佢唔肯仲話電力一定夠,只係我地個師傅無料,佢話電呢部分交比佢地做(當然要比$),至於拆僭建D錢佢遲D一定會同我地對數,就係咁,我地係進退兩難下只好接納業主見議由佢地負責電力部分。終於在2個月前我地正式營業啦,但過咗2星期左右某一日有個電制位突然燒溶咗,我地第一時間打比個業主,佢又話了解完打比我地又無打到,之後再試過幾次無端端跳制,我地都有打比佢但佢無理我地,直至早幾日朝早我5點返公司作開舖前準備,(因為我地有做早餐,所以我每日都需要5點返去然後落閘係舖內準備,因為元朗近期治安唔太好,所以我會落閘以防萬一,而個鐵閘我地租果陣已經係電閘所以無換到)煮煮下野突然間D爐一個熄完又一個,最後連風扇都自己熄埋,但個電錶箱又無跳到制,當時我就想升高個閘睇下門口另一組電制有無問題,但個鐵閘根本開唔到,因為成間舖除咗燈同一把風扇有電之外,其他野全部無電到,但錶箱仍然無跳過任何一個制,於是我即刻打比我拍檔,佢叫我試下熄咗個總制睇下得唔得,但當我去嘗試熄總制時個制忽然閃出火光,我拍檔就叫我乜都唔好做佢即刻返黎,(果陣約6點)10幾分鐘後佢就趕咗返黎而且亦搵咗個識電工嘅朋友幫手係個同密室一樣嘅舖頭救咗我出去,之後個朋友幫我地檢查個錶箱發現D電缐已經燒溶咗,佢話如果再遲多少少救我出來可能我已經燒死咗係入面,佢見意我地要即刻通知業主要佢地跟進返,如果搵其他人搞驚個業主推卸責任賴落其他師傅到,點知我同個業主講佢老公居然答我「呢個係你嘅問題,唔關我地事,係你自己無安全意識唔打開半閘」,呢句係人講㗎,話哂都係一條命,點可能講D連畜生都不如嘅說話架,D電係佢地跟架,一早同佢地講有問題又唔理仲要話係我嘅問題,我落閘係入面做野就我無安全意識,咁我如果落半閘比人入咗黎打劫或者殺咗係咪就好有安全意識啊請問,而且唔識跳制呢個又關我事?明明係業主負責電力系統,有事通知佢地又唔跟進,咁樣做人處事難聽D講句:等天收啦你!我亦唔會就咁了事,我一定會追究到底,睇下係法律上究竟邊個錯。

伯爵府

業主好衰
佢個款都唔會理你
又洗左錢裝修,進退兩難,好慘

禁止訪問

公爵府

畀面勳章

引用:我地在元朗租咗一個約300呎舖位做飲食,業

原帖由 manmansilvia 於 16-05-24 發表

我地在元朗租咗一個約300呎舖位做飲食,業主係一間專幫 ...
唔識,其實係咪可以報消防?

男爵府

回覆:真係燒死咗都係我嘅責任?

其實個業主第一次玩失蹤,就知佢卸膊冇責任心。況且機電跳制同有冇安全意識,係兩回事!

男爵府

開心吸收勳章 畀面勳章

業主開間糖水鋪叫咩?抵制下佢,咁衰

禁止發言

回覆樓主:

大宅

回覆:真係燒死咗都係我嘅責任

係咪可以搵機電處,告個電工?
(我唔識,只係提議下)

複式洋房

我已經揾咗機電署同中電跟進緊,佢地話如果電力系統係人為疏忽一定會報警處理,至於佢糖水舖個名我唔想開名,人地不仁我唔想不義,只可以講一間係雞地附近,一間係永年士多附近。

侯爵府

醒目開學勳章

個業主咁Q衰格, 佢唔會幫你跟架啦, 真係自己諗下辦法, 例如去告佢或去佢舖頭嘈.

侯爵府

引用:其實個業主第一次玩失蹤,就知佢卸膊冇責任

原帖由 芝達 於 16-05-24 發表
其實個業主第一次玩失蹤,就知佢卸膊冇責任心。況且機電跳制同有冇安全意識,係兩回事!

...
x2

子爵府

manmansilvia 發表於 16-5-24 21:55
我已經揾咗機電署同中電跟進緊,佢地話如果電力系統係人為疏忽一定會報警處理,至於佢糖水舖個名我唔想開名 ...

B x?

複式洋房

回覆 日日媽媽 的帖子

唔係

男爵府

回覆:真係燒死咗都係我嘅責任?

好慘比人握....

你地太善良喇...希望你儘快解啦

公爵府

回覆樓主:

嘩個業主好衰喎,你應該答佢 ,燒死人你方唔會查到去佢度! 叫佢小心啲!

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

唔交租到時佢急過你!

大宅

糖森林?

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

水晶宮

你呢個業主,無良+賤,等天收

珍珠宮

回覆樓主:

搵律師

首頁

尾頁

跳至