懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

bbfighter1505 發表於 16-8-7 21:35
請問政府醫生有支持你打針嗎?

我開頭去政府睇時,冇反對我打針食藥但有問我要打到幾時同埋一路醫院覆診,冇得去健康院。威院覆診時醫生知我打針食藥,佢就係我唐氏檢查時抽左我應該有9支血去檢查,我問過佢就話係睇下我係咪真係有需要打薄血針。(但我引產時有再問過醫生係咪因為我冇打針所以會另到bb拱血唔夠呢?另到bb心臟血流得唔好呢?醫生話針係可以防止流產。但係防止初期流產)

複式洋房

Wongyii 發表於 16-8-7 21:58
我就係想話問妳有冇打。如果想停真係諗清楚問清楚醫生(雖然未必關事)。但我之前見有個jm 都係打到12週。 ...

醫生們怕我早產or 生產時會有流血不止ge危機, 所以佢地想我停針, 不過我自己唔敢停. 所以我都煩惱緊幾時停針..
希望你身體同心情快點康復

複式洋房

Wongyii 發表於 16-8-7 22:05
我開頭去政府睇時,冇反對我打針食藥但有問我要打到幾時同埋一路醫院覆診,冇得去健康院。威院覆診時醫生 ...

你係威院引產?
威院那時有安排你看婦科內科醫生嗎?
他非常反對我打針

複式洋房

bbfighter1505 發表於 16-8-7 22:08
你係威院引產?
他非常反對我打針

我係威院呀,但我今次係第三次了,今次先睇威院,但一路都係睇婦科,冇特別睇內科

複式洋房

Wongyii 發表於 16-8-7 22:05
我開頭去政府睇時,冇反對我打針食藥但有問我要打到幾時同埋一路醫院覆診,冇得去健康院。威院覆診時醫生 ...

請問你當初係點解開始打針?
凝血?

複式洋房

Wongyii 發表於 16-8-7 22:12

我係威院呀,但我今次係第三次了,今次先睇威院,但一路都係 ...

威院產科入面有尊睇內科ge婦科醫生, 都係同平時普通婦產科同一個地方睇

複式洋房

bbfighter1505 發表於 16-8-7 22:13
請問你當初係點解開始打針?
凝血?

我兩次小產之後。第三次懷孕4週時流啡,但我心急因為星期日冇診所開,咁屋企人就帶左我返大陸睇啦,即時抽左好多血驗。佢地方法係保左胎先嘅,所以開左針同藥比我先,但我都驗左一個D-2高左小小,咁我個個星期就返去睇啦!到係6週時照到閃閃就跟返孫醫生啦,孫醫生叫我可以繼續打佢話佢有媽媽們都係有打嘅冇問題,但孫醫生叫我再食埋阿士匹靈

複式洋房

bbfighter1505 發表於 16-8-7 22:17
威院產科入面有尊睇內科ge婦科醫生, 都係同平時普通婦產科同一個地方睇
...

所以我其實都唔係太清楚自己係咪真係有免疫或血栓問題,但今次之後我了解多左,我引產時又抽左成10支血抽埋老公,我唔知抽咩?但出院前叫我3個月之後要再抽多次,好似話有d指數比較高要再抽睇下。我會再等威院出晒報告。我就申請拎出來。再出去驗下免疫

複式洋房

Wongyii 發表於 16-8-7 22:19
我兩次小產之後。第三次懷孕4週時流啡,但我心急因為星期日冇診所開,咁屋企人就帶左我返大陸睇啦,即時抽 ...

我都有食緊aspirin, 咁點解決定停針?
政府醫生同私家叫你停?

複式洋房

bbfighter1505 發表於 16-8-7 22:08
你係威院引產?
他非常反對我打針

妳呢?點解要打針呀?要唔要食藥呀?

複式洋房

bbfighter1505 發表於 16-8-7 22:25
我都有食緊aspirin, 咁點解決定停針?
政府醫生同私家叫你停?

政府就係問幾時停啫,冇叫我停,咁私家個到呢佢都係唔反對,咁佢一定唔會比意見啦(但就話食住阿士匹靈都冇問題啦),因為針唔係佢比我打,只係唔反對。但大陸醫生佢睇bb一路生長得好好開頭話打到12週就可以啦,但話隱陣都可以打到14週。我又睇好多人都話打到12週就可以。其實我見bb一路咁隱定所以我就鬆左啦...(但其實都唔知係咪冇打針另心臟有問題,暫時冇答案)所以我覺得妳同我好似,就係唔知打到幾時)唔好擔心bb一定健康呀

複式洋房

Wongyii 發表於 16-8-7 22:24
所以我其實都唔係太清楚自己係咪真係有免疫或血栓問題,但今次之後我了解多左,我引產時又抽左成10支血抽 ...

如果要等三個月再抽血驗, 我估計政府就係幫你驗免疫.
我自己出去私家驗好貴,你可以問淸楚政府醫生佢幫你驗血係驗邊幾樣野,可以慳返啲錢!
威院有個professor Tam, 佢係婦科內科醫生,專睇有d類問題嘅病人.
我都睇過佢兩次,不過佢就建議我停針

伯爵府

好媽媽勳章

Wongyii 發表於 16-8-7 20:26
好呀,唔該。其實我今次懷孕香港醫生同深圳醫生見我bb一路發展良好。所以我打到14週停了(沒有再抽血跟進 ...

Sorry to hear that. 我由6週幾開始打針,到10週左右驗過一次,14週幾又驗過一次,黎緊28週諗緊驗唔驗,台灣個邊話如果唔驗都可以直接打到32週停,主要係驗protein-s同d-dimer

伯爵府

好媽媽勳章

bbfighter1505 發表於 16-8-7 21:35
請問政府醫生有支持你打針嗎?

我係澳門住,政府同私家都知我打針。佢地有問打到幾時,我話台灣建議打到32週,咁又兩邊都冇反對我打針

複式洋房

Wongyii 發表於 16-8-7 22:35
政府就係問幾時停啫,冇叫我停,咁私家個到呢佢都係唔反對,咁佢一定唔會比意見啦(但就話食住阿士匹靈都 ...

我針就類風濕科醫生開俾我,所以私家婦科就冇咩意見,但政府就叫我停針,類風濕科醫生本身想我打到13週,但冇醫生講到幾時停針係最好,所以都係由我自己決定,我都唔知點好...但又唔敢停針.

咁你停左針,仲有冇食阿士匹靈?

複式洋房

bbfighter1505 發表於 16-8-7 22:37
我自己出去私家驗好貴,你可以問淸楚政府醫生佢幫你驗 ...

所以等埋報告,見埋醫生之後申請攞返d報告,睇下有咩可再驗

複式洋房

bbfighter1505 發表於 16-8-7 22:37
我自己出去私家驗好貴,你可以問淸楚政府醫生佢幫你驗 ...

咁私家叫妳停針,咁之後再係邊到再可佩針呀?

複式洋房

minna00 發表於 16-8-7 22:39
Sorry to hear that. 我由6週幾開始打針,到10週左右驗過一次,14週幾又驗過一次,黎緊28週諗緊驗唔驗,台 ...

唔該曬

複式洋房

bbfighter1505 發表於 16-8-7 22:43
我針就類風濕科醫生開俾我,所以私家婦科就冇咩意見,但政府就叫我停針,類風濕科醫生本身想我打到13週,但冇 ...

有食呀

複式洋房

Wongyii 發表於 16-8-7 22:48
咁私家叫妳停針,咁之後再係邊到再可佩針呀?

因為我話個個醫生都叫我自己決定, 又講唔到幾時停先安全,所以我叫類風濕科繼續開針比我

首頁

尾頁

跳至