自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

.....收檔了, 老師快要上學了.

公爵府

回覆:一間這樣的小學; 要家長寫畢業心聲...你會....

其實建議可以唔聽,再衰嘅學校都仲用
今時今日仲信十足d老師真係找死,所謂嘅老師都係打份工,以前就話教育水平低所以家長都好信老師,依家家長分鐘仲叻過d老師。所以佢地講嘅野聽下就算,唔好盲信
你個post令我諗起一樣野 d學校好中意收起人地d個人獎杯 完全唔關學校事無用過學校資源去得到 但無奈有些比賽一定要代表學校先可以參加 連畢業後也不還返俾學生 這些頂著學校名字嘅都算 係校外得獎嘅都要借俾學校 好聽d話畢業後會買 到頭來又係吞埋 難聽講句係呃獎杯 不過唔係間都係咁嘅~

Blobfish    發表於 16-5-25 06:47

禁止訪問

回覆:Blobfish 的帖子

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

畢業心聲同離職反映其實差不多,講真,你都就走,其實人走茶涼講咩都唔會點有人理,當然你可以寫,但你亦預左佢地睇完就算,俾著我係學校,登出來或者重視既應該只係好feedback。。。

水晶宮

畀面勳章

照寫行貨

珍珠宮

開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章

畢業心聲可以唔需寫得太好,但一定唔好寫學校負面/不是,因為老師學校圈子其實好細,同區學校圈子更細,好快就會傳比新學校啲老師知道,會影響對你們的印象,如果咁Q兩間學校的老師係友好關係,仲C分分鐘變針對.

好來好去,寫正面啲.

Blobfish    發表於 16-5-25 06:48

伯爵府

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章

如果係我,我只會寫感激某老師對小朋友教導。

Blobfish    發表於 16-5-25 06:49

珍珠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

wynnehung 發表於 16-5-25 06:24
如果係我,我只會寫感激某老師對小朋友教導。

我都係

大宅

回覆樓主:

點解要寫既?一定要寫架?

水晶宮

yoma1975 發表於 16-5-25 06:05
畢業心聲可以唔需寫得太好,但一定唔好寫學校負面/不是,因為老師學校圈子其實好細,同區學校圈子更細,好快就 ...

如果咁咪等人以為佢地真係好好?跟返大人case, 就係唔寫算

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

Blobfish 發表於 16-5-25 02:22
初小開始時, 有問題想請教班主任. 帶小孩上學時, 想問一下, 但校長一般都在入口處看學生回校, 所以先請示她 ...
6年光景,就3個感覺不好的例子概括了,請問這6年孩子就是沒有開心的日子嗎?由一個6歳節小孩成長為青少年,幾多青葱歲月在校內流過?就是沒有其他開心果記憶呢?為什麼媽媽要著眼不開心的地方,而忘記了開心的日子呢?

大宅

tester5 發表於 16-5-25 06:40
6年光景,就3個感覺不好的例子概括了,請問這6年孩子就是沒有開心的日子嗎?由一個6歳節小孩成長為青少年, ...

如果一段六年的關係,突然要寫回憶,但心中就只想到這些,是否代表出了什麼問題?這些只是例子,還有例如個別老師是名符其實的人之患,還有個別老師爭權爭位......

難道要家長像寫日記, 一一陳述, 讓全世界都知道, 指的是那間小學, 罵的是哪位老師嗎?

可以埋著良心, 寫些什麼呢? 樓上建議絕妙, 就對個別老師頌讚, 其他不提便是. 本人一向都偏向記人恩典, 多於記人仇怨, 相信閣下誤會了, 還請包容.

侯爵府

呢個世界唔係邊個叻過邊個架。世界講求分工合作,互相尊重。我會感恩學校教育和照顧我小朋友。唔係好既就父母識教,差既就學校學壞呀?

大宅

homommy 發表於 16-5-25 07:04
呢個世界唔係邊個叻過邊個架。世界講求分工合作,互相尊重。我會感恩學校教育和照顧我小朋友。唔係好既就父 ...

原文內容有講過呢啲嘢咩?

唯一就係, 小朋友成綪不嬲都咁咁咁, 但家長聽咗一次班主任"主張"之後就變成咁咁咁, 之後家長接手就變翻咁咁咁之嘛.

Sorry各位, 失陪了.

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

Blobfish 發表於 16-5-25 07:01
如果一段六年的關係,突然要寫回憶,但心中就只想到這些,是否代表出了什麼問題?這些只是例子,還有例如 ...
如媽媽偏向記恩,就記下所有小孩子在學校的恩典事情就好了。

子爵府

tester5 發表於 16-5-25 06:40
6年光景,就3個感覺不好的例子概括了,請問這6年孩子就是沒有開心的日子嗎?由一個6歳節小孩成長為青少年, ...

哈哈!太多家長跟孩子“重讀”了,情緒難免傾向負面,也影響孩子學習心。

大宅

tester5 發表於 16-5-25 07:20
如媽媽偏向記恩,就記下所有小孩子在學校的恩典事情就好了。

原也想, 但只是普通事兒, 不值一哂.

反而, 小朋友在幼兒學校, 寫了兩句嵌入校名和小朋友名稱的頌讚......

XX校內, 亦師亦友, 四載蒙化雨
春風亭前, 也文也彥, 萬人頌師恩

每當衷心想起哪四年的點滴, 眼, 還是會流出淚水. 這才算是學校!

(對不起各位, 真的要失陪了, 再說下去, 很容易給人起底的)

大宅

dazzlelulu 發表於 16-5-25 07:23
哈哈!太多家長跟孩子“重讀”了,情緒難免傾向負面,也影響孩子學習心。
...

你看過原文嗎? 難怪你不用重讀!

伯爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

象牙宮

2024年龍年勳章

回覆:del.

首頁

尾頁

跳至