親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

有沒有人用過富良野,美瑛鐵路車票4天卷? 卷包A卷和B卷共兩張. A卷只可用一次. B卷在自由乘降區間無限次乘坐及包自由乘降區間其中一个站回札幌單程車票.

A卷使用範圍有些不明. 我打算從札幌去旭川, 住在旭川數天後才回札幌. 如果用A卷可否坐JR 特急SUPER KAMUI號從札幌直去旭川, 無須在瀧川下車用再轉用B卷轉乘另一條線從瀧川去旭川站. 我看到JR 2016年富良野.美瑛鐵路新車票手冊. 從圖中看到A卷標籤只去到瀧川. 是否一定在瀧川下車, 再轉用B卷去旭川? 都或使用A卷從札幌直坐特急SUPER KAMUI直去旭川才下車?

請指教.

大宅

回覆 123WING 的帖子

請幫忙

大宅

我去年用過,在day 1,由札幌直到旭川,用A卷,之後三曰無限乘富良野至旭川間火車,day4由旭川回札幌!

大宅

mllau 發表於 16-5-28 12:27
我去年用過,在day 1,由札幌直到旭川,用A卷,之後三曰無限乘富良野至旭川間火車,day4由旭川回札幌! ...
即是用A卷可以由札幌直達旭川站才下車及沒收A卷, 由旭川返札幌不需中途轉車直達札幌站, 用B卷. 對嗎?

別墅

回覆:富良野,美瑛鐵路車票4天卷

我都打算6月底用呢張坐lavender express去富良野,但要到北海道先買到,吾知到時仲訂吾訂到指定席。有冇人試過呀?

男爵府

mllau 發表於 16-5-28 12:27
我去年用過,在day 1,由札幌直到旭川,用A卷,之後三曰無限乘富良野至旭川間火車,day4由旭川回札幌! ...

我覺佢意思同您講一樣。A只用一次入閘收了。B劵無限次用

別墅

應該係A卷旭川出閘時會吐番俾你,你KEEP住,3日後用番,返到札幌佢會收番。B卷則每次KEEP住,記得好似有D站係唔洗入飛SHOW下就得。lavender express自由席就早少少霸位,指定席就補錢,但都要早少少去,見過指定席有些人遲去都要企。

大宅

123WING 發表於 16-5-28 12:46
即是用A卷可以由札幌直達旭川站才下車及沒收A卷, 由旭川返札幌不需中途轉車直達札幌站, 用B卷. 對嗎? ...
有冇収番A卷我唔記得,但只是用—次!我上年是由札幌直逹去旭川,回程因lavender express返札幌車程仲比由旭川返札幌長,而且好似在下午4時多得一班,所以我選擇去旭川行埋Aeon到晚上才回札幌

大宅

hungwc 發表於 16-5-29 01:31
應該係A卷旭川出閘時會吐番俾你,你KEEP住,3日後用番,返到札幌佢會收番。B卷則每次KEEP住,記得好似有D站 ...
A卷應該只用一次

大宅

我現在明白可以用這張4天A卷由札幌直坐去旭川, 無須在瀧川轉車.
我還有一樣想了解, 指定席是在買票時要講明指定席日期和時間, 都或出發當天在入閘前補錢, 都或坐在車箱時, 同車箱內的員工講補錢坐指定席. 指教.

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

123WING 發表於 16-5-30 12:40
我現在明白可以用這張4天A卷由札幌直坐去旭川, 無須在瀧川轉車.
我還有一樣想了解, 指定席是在買票時要講明 ...
最好係站到劃定票先上車,因為有時指定席會賣曬,
你上到車坐左人個位會對其他人造成困擾,
所以盡量唔好上到車先買指定席。

大宅

shinku 發表於 16-5-30 16:32
最好係站到劃定票先上車,因為有時指定席會賣曬,
你上到車坐左人個位會對其他人造成困擾,
所以盡量唔好上 ...
明白.

大宅

回覆樓主:

delete

子爵府

prickle 發表於 16-5-28 17:07
我都打算6月底用呢張坐lavender express去富良野,但要到北海道先買到,吾知到時仲訂吾訂到指定席。有冇人試 ...
請問車票是否在機場的JR外國人服務處購買? 還有其他地方可買嗎 ?

子爵府

請問有無係札幌市內的 JR站內 買過 ?

首頁

尾頁

跳至