自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

話說我持續出暗瘡已經3年,好返又生過,好返又生過。

冬天稍為改善,但到夏天就會嚴重左。

今早再去睇西醫,醫生說我皮膚問題好大機會是荷爾蒙失調,

她開了避孕藥我吃,一日吃一粒,要吃半年。

我問吃藥有冇副作用,

她說乳癌機會可能增大,但卵巢癌或子宮癌機會減少。

你地有冇聽過避孕藥可醫治暗瘡?因為我而家唔知開唔開始食藥好。。。

有乳癌風險,又怕食左將來可能易小產/不孕,

停藥後又唔知會唔會經期亂晒.... 暗瘡復發嚴重過以前

我剛剛3字頭,未婚,沒有避孕需要。

伯爵府

2018復活節勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我食過2年,個陣貪靚,就算醫生只叫我食半年,自己又一路食落去....
到結左婚就試下停...
初初會覺得個人突然油左好多,面、頭髮咁...但又唔係超級嚴重ge,
因為其實食藥係食乾左個人....

但之後都9個月的月經係亂亂地...2-3個月先一次,唯有keep住中醫調理下,最後1年就正常哂...暗瘡都係keep住唔會一路生,間中先1粒咁...算幾好...
我依家都有左bb 7個月。

所以自己考慮啦...但係要識停...同埋之後有反應都要堅持自己keep調理,
唔好咁快食返...否則我諗可能會仲更加反效果

別墅

eightnine89 發表於 16-6-2 16:19
我食過2年,個陣貪靚,就算醫生只叫我食半年,自己又一路食落去....
到結左婚就試下停...
初初會覺得個人突 ...

對呢,醫生都只叫我食半年。 
我目前經期都準,量也正常,冇咩M痛。
所以怕食完後暗瘡醫好左,
但搞到M失調。。。
同埋怕停藥後皮膚就差返,甚至更嚴重。。。

伯爵府

2018復活節勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆 yueyuevip 的帖子

其實副作用都因人而異,所以要自己考慮清楚囉....
睇你暗瘡嚴唔嚴重啦...

我個陣唔係話成面都係,但會幾粒幾粒,好完又再生....最後諗過就試下,
所以之後的亂m..或者油脂分泌失調我都有d心理準備,所以諗好要中醫調理下,
咁最後都得到我想要的結果..........都無後悔....

但若我唔係再突然好多暗瘡..搞唔掂,我唔會再食....

依家間中出一粒就貼下暗瘡貼、搽茶樹油

禁止訪問

男爵府

回覆:有冇人荷爾蒙失調,食避孕藥治暗瘡?有副作用嗎?

我之前失調 停十日之後又黎十日
再加上荷爾蒙粒粒 成面都係
之後睇醫生開左荷爾蒙藥俾我,同避孕藥差唔多,但成份低啲 無避孕效用
食左1個月之後停藥後幾日黎m好左 塊面啲粒粒都消失埋

別墅

引用:我之前失調 停十日之後又黎十日再加上荷爾

原帖由 Buyu 於 16-06-03 發表
我之前失調 停十日之後又黎十日
再加上荷爾蒙粒粒 成面都係
之後睇醫生開左荷爾蒙藥俾我,同避孕藥差唔多, ...
荷爾蒙藥?我未聽過添。
咁你食左又有效喎。
咁你停藥後有冇復發呢?

別墅

引用:有冇諗過試下睇中醫同轉天然洗面皂?

原帖由 Miya.CR 於 16-06-03 發表
有冇諗過試下睇中醫同轉天然洗面皂?
聽過大家意見,都係唔太敢食避孕藥。
我會睇中醫試下啊~~
你有冇睇過中醫皮膚?

大宅

畀面勳章

我都試過因為荷爾蒙失調所以食左1年避孕藥,後來唔想再食避孕藥,轉左食蜂膠(2000MG),依家先食左半樽(1樽90粒),原則上已經唔出喇,你都可以試下,去IHERBS訂,唔貴,又方便

大宅

畀面勳章

yueyuevip 發表於 16-6-5 21:33
聽過大家意見,都係唔太敢食避孕藥。
我會睇中醫試下啊~~
你有冇睇過中醫皮膚?
中醫我都睇過,睇嗰時就好,一停又出返

別墅

回覆:有冇人荷爾蒙失調,食避孕藥治暗瘡?有副作用嗎?

我都有聽過食避孕藥皮膚會好D

大宅

引用:我都試過因為荷爾蒙失調所以食左1年避孕藥

原帖由 tszfungkaka 於 16-06-05 發表
我都試過因為荷爾蒙失調所以食左1年避孕藥,後來唔想再食避孕藥,轉左食蜂膠(2000MG),依家先食左半樽(1樽 ...
如果準備懷孕,可不可以食蜂膠?

And if you give me what I want, Then I'll give you what you like

伯爵府

tszfungkaka 發表於 16-6-5 21:39
我都試過因為荷爾蒙失調所以食左1年避孕藥,後來唔想再食避孕藥,轉左食蜂膠(2000MG),依家先食左半樽(1樽 ...

有無名、圖?Thx

大宅

畀面勳章

hennyyoyo 發表於 16-6-5 23:03
有無名、圖?Thx

From iherbs

大宅

畀面勳章

Happy1209 發表於 16-6-5 22:53
如果準備懷孕,可不可以食蜂膠?

呢個我無聽過,不如問下醫生

男爵府

我和你情況一樣。
但我食咗唔夠1年,發現出現血壓高。於是內科醫生建議先停食。無食之後,1年左右啲血壓就變返正常
依家都無再食了,但係啲暗瘡就出返。

水晶宮

yueyuevip 發表於 16-6-2 16:00
話說我持續出暗瘡已經3年,好返又生過,好返又生過。冬天稍為改善,但到夏天就會嚴重左。
今早再去睇西醫 ...

賀爾蒙失調,飲中藥調理好啲

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

蜂膠好似有雌激素,呢點又要留番。

大宅

話說我持續出暗瘡已經3年,好返又生過,好返又生過。冬天稍為改善,但到夏天就會嚴重左。
今早再去睇西醫 ...

因為吃半年左右先見效,皮膚明顯好左

子爵府

今早再去睇西醫 ...

用避孕藥緊暗瘡係好多好多年嘅治療法,有效嫁,乜妳唔知道? 好小事啫,不要過分擔心。

首頁

尾頁

跳至