自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

有冇人有經驗分享?安全嗎?有什麼要注意?謝謝。

珍珠宮

畀面勳章

香港好似無去台灣嘅Working Holiday 噶喎

侯爵府

永然 發表於 16-6-2 22:45

當真?阿女話想申請,我就十萬個不放心,所以想問多D資料,BK 人多,資料齊。

水晶宮

熱血金章

永然 發表於 16-6-2 22:45
果時唔係好似有個叫打工換宿嫁咩?
D 人話去咩澎湖做民宿呢!!

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

2. 工作假期計劃夥伴經濟體系:

(i) 新西蘭
(ii) 澳洲
(iii) 愛爾蘭
(iv) 德國
(v) 日本
(vi) 加拿大
(vii) 韓國
(viii) 法國
(ix) 英國
(x) 奧地利

http://www.labour.gov.hk/tc/plan/whs.htm#1

wcpcelia    發表於 16-6-3 09:29
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

"台灣冇同香港簽過正式既Working Holiday協議,所以唔似得其他國家咁會有薪金,只能換住宿。涉及金錢既話已經違反台灣既法例,變成黑工。"

我在網上見有人是咁回答的。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

男爵府

回覆:台灣工作假期

好似冇working holiday咖喎,好似之前有個女仔比人發現拉左非法勞工
利申:我唔係太記得,岩上網又搵唔返個新聞

親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

紀錄:
大仔出世7磅半  大女出世6.9磅
二女出世6.7磅  三女出世6.1磅

珍珠宮

回覆:台灣工作假期

好似上年有睇新聞話有人去台灣做work holiday,比台灣入境處捉到話係台灣做黑工,又話打工者無收金錢,只是有一日三餐食同住宿。

子爵府

回覆樓主:

打工換宿要小心,有好多老闆美其名係打工換宿,其實係搵人笨,如果係女仔就更加唔放心,台灣風化案太多。

首頁

尾頁

跳至