自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

引用:Quote:新紮媽媽 發表於 16-6-4 10:30 我睇

原帖由 rose-mag 於 16-06-04 發表
山影係山東省電視台,屬官方台,但大陸影視公司會集資,選個有號召力幫到集資嘅演員好重要,所以即使自己 ...
長知識,唔怪得次次睇大陸劇啲片尾,都一大乍制作公司和電視台名聯合制作啦!

愛是恆久忍耐......

侯爵府

引用:Quote:konnie88 發表於 16-6-4 10:20 網上

應該有誤差,據講係山影買咗琅琊榜電視開拍版權,書迷向山影提議演員人選,其中最多人支持胡歌,最初劇組 ...
如果真係宮羽變左霓凰,應該條感情線感覺唔同晒,會變左小妹妹戀慕大哥哥嘅套路~
btw 宮羽個妝,特別濃~

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

新紮媽媽 發表於 16-6-4 11:34
如果真係宮羽變左霓凰,應該條感情線感覺唔同晒,會變左小妹妹戀慕大哥哥嘅套路~
btw 宮羽個妝,特 ...

周奇奇做唔樂觀,佢真係好呆,上次睇犀利仁師已經係,全套表情冇幾個。最初有人話劉濤太老唔適合,但而家套劇出咗完全冇違和感,其實都唔係大過胡歌幾多之嘛。太子同越貴妃,長公主同景睿,譽王同言皇后,呢幾pair母子年齡又係有趣。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

大宅

新紮媽媽 發表於 16-6-4 10:30
我睇完琅後,越黎越明白點解而家咁多大陸劇比tbb啲劇優勝,演員其一,其二係budget,大陸劇投資者好似冇budg ...

其實都要製作人用心先得,TVB夠有上橫店取景啦,但佢地上到去,就系人地有咩基礎設施就拍咩,甚至搬張凳系度又可以拍帝皇戲了,人地大陸劇組好多都系橫店原有基礎景點上面再自己置景,根據自己劇組需要增加需要嘅嘢,同一個景點拍出來可能完全唔一樣,有啲有錢嘅劇組甚至自己搭一個全新屬於自己嗰劇嘅景。當然,可能TVB唔想俾置景所需要嘅錢吧。
而且TVB好似一啲都唔重視拍攝技方式,難得去到可以實景拍攝嘅地方,老實講,同人地瑯琊榜或其他系大陸實景拍攝嘅劇真系好唔一樣咯,完全體現唔到,最多就系比自己古裝街多少少大的嘅視覺,TVB拍攝人員其實要唔要考慮一下返去再培訓一下呢?

侯爵府

引用:Quote:新紮媽媽 發表於 16-6-4 11:34 如果

周奇奇做唔樂觀,佢真係好呆,上次睇犀利仁師已經係,全套表情冇幾個。最初有人話劉濤太老唔適合,但而家 ...
除左言皇后同譽王呢對講得通,其他都爆趣,越貴妃本身個樣都似瘋婦,所以佢後來癲左真係好夾戲

侯爵府

引用:Quote:新紮媽媽 發表於 16-6-4 10:30 我睇

原帖由 D大調卡農 於 16-06-04 發表
呢樣真,講到抵都係肯揼本vs唔揼本嘅分別,香港佢1台獨大,其實真係冇乜動力去優化自己嘅出品,更諻論傾資去改善了

別墅

flowerrain 發表於 16-6-3 23:38
我一個朋友說得好,琅琊榜是她這些年看過那麼多戲中,唯一一部沒有卿卿我我親熱鏡頭,卻最讓她感受到了刻骨 ...

講得好貼切...果種刻骨銘心...果種愛...果種痛...

別墅

新紮媽媽 發表於 16-6-3 23:26
呢套戲咁正,其中原因係選角合宜,謝玉同夏江奸角嘅描寫好細緻,而演員又演活到咁細緻嘅層次。
例如謝玉, ...

我係果啲好中意睇感情線嘅人,最好多啲英雄救美嘅老土劇情!但呢套可以話係我唯一一套最少感情線但我又不斷追嘅劇!
原裝版本嘅所有演員、配音、場景、配樂等都配合得好好!我真係覺得呢套係神劇....見到喺香港收視咁差....真係心up...

大宅

回覆 新紮媽媽 的帖子

繼續咁樣,香港電視劇都唔知道仲可以有咩發展,不進則退啊。系人地咁多大製作包圍下,仲點走出去?靠劇本取勝?但依家有好劇本咩?
講到劇本,一直唔系好明白,點解香港電視劇啲劇本可以每一集都唔同編劇去寫?飛紙仔都已經過分,仲要咁樣,真系好似工廠唔同嘅人做出唔同嘅部件,然後再組合埋一齊就算。

禁止訪問

回覆樓主:

子爵府

看琅琊榜行禮的那種莊重都會給個大寫的讚!更別說那些細節位

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

新紮媽媽 發表於 16-6-3 20:02
除左言皇后同譽王呢對講得通,其他都爆趣,越貴妃本身個樣都似瘋婦,所以佢後來癲左真係好夾戲

...
係個粧嘅問題嚟,紅色唇膏,勁眼線,一個奸妃樣,好似秦般弱個樣,一望就知係以勾引男人為目的,譽王真係俾佢搞到氹氹轉。

王國長老

D大調卡農 發表於 16-6-3 20:18
回覆 新紮媽媽 的帖子

繼續咁樣,香港電視劇都唔知道仲可以有咩發展,不進則退啊。系人地咁多大製作包圍下 ...
TVB不嬲以前都係集體創合,成班人brainstorming,之後分俾唔同編劇寫,就算係以前大劇都係咁,因為如果要寫好劇本至開拍根本冇時間,但以前TVB係木人巷,慢慢工作量大,錢又少,又難出頭,有D本事嘅都北上搵食,胡歌經理人公司唐人影業就係香港人班底,老闆蔡藝儂係香港人,幾個導演李國立、高林豹、林玉芬都係香港上去。

珍珠宮

親子王國15週年勳章

其實皇上個角色都做得好入骨

子爵府

回覆樓主:

我覺得選角選得真是無得彈。

即便是跑龍套的,站出來也形神俱在。不演戲也帶著戲。

子爵府

睇完套劇,去八下d演員,胡歌同郡主本身經歷讓人佩服郡主簡直係女中豪傑

禁止訪問

回覆樓主:

子爵府

新紮媽媽 發表於 16-6-4 10:30
我睇完琅後,越黎越明白點解而家咁多大陸劇比tbb啲劇優勝,演員其一,其二係budget,大陸劇投資者好似冇budg ...

所以我已經5年無睇Tvb的劇,垃圾劇情。

公爵府

侯爵府

引用:Quote:新紮媽媽 發表於 16-6-3 23:26 呢套

原帖由 hoiyi0612 於 16-06-04 發表
我係果啲好中意睇感情線嘅人,最好多啲英雄救美嘅老土劇情!但呢套可以話係我唯一一套最少感情線但我又不 ...
仲有對白,設計得好好,有幾場講數或說服嘅戲,宗主啲對白真係有智慧到爆。例如,獄中和謝玉交涉、力勸言候唔好衝動弒帝及之後叫佢歸向靖王、所有搪塞譽王嘅對話、在懸鏡司同夏江講數一幕、在皇帝面前同夏江對質一幕....字字珠璣,運籌帷幄!
話係神劇真係無誇張。

首頁

尾頁

跳至