1-3歲

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

想請教下,一個18個月大嘅BB,成日用手撥哂啲野食落地,好好地一兜餅未食過撥哂落地,究竟我應唔應該罵佢呢?
我好嚴肅咁同BB講,唔可以撥哂啲野食落地,佢已經開始喊仲發脾氣,仲係咁撞自己個頭去地。
我又擔心佢會撞親個頭,又擔心心軟哄佢,佢會變本加厲。

未到trouble two 已經咁臭脾氣,我真係好擔心呀⋯⋯

男爵府

我仔差不多18個月,我認為,做錯事,都係要話佢,話俾佢知點解,的而且確,佢會不停重複做錯,但我亦都會重複同一樣的說話,佢壞脾氣時,我係會ignore佢的,撞頭由佢撞,千萬不要心軟。佢人仔細細,但都識自己衡量個力度的。點都不可能穿頭,你當佢傻嘅咩?而且我5想佢得逞!所以有時候佢發脾氣,我係會5理佢的。有時候就俾零食氹下佢。

公爵府

而家仲細就要教訓下喇,唔可以由得bb放任自己脾氣

大宅

美好大世界2017勳章

littlefish0728 發表於 16-6-3 21:28
想請教下,一個18個月大嘅BB,成日用手撥哂啲野食落地,好好地一兜餅未食過撥哂落地,究竟我應唔應該罵佢呢 ...

其實你有冇了解過為什麼會撥落地。可能唔肚餓?唔知係餅?當撥佐啲野落地你地就俾注意力佢?做實驗?唔鐘意食?手仔未夠叻拿匙?
你諗下如果係你仔。佢只係唔鐘意或當做實驗將啲野潑落地。但你之後你又話佢。佢一定覺得好嬲啦。你不如從個根源著手。

別墅

試下買d 德育既書同佢睇多d 講多d. 有時教小朋友唔係等佢做錯先教, 要平時累積, 幫佢建立價值觀 , 點做先係岩

伯爵府

清楚同佢講咁做唔啱,
同佢一齊執好啲餅, (捉住佢手, 一塊一塊咁執, 一路讚住佢)

之後再同佢講唔好倒野食落地, 因為乜乜乜乜乜....

佢地要解釋...慢慢黎..

公爵府

2024勳章 2021可愛聖誕B勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

慢慢來喇...你只要比正確既野佢..話佢聽唔岩...大大下就可以架喇...

大宅

回覆:D-chan 的帖子

18個月未太識表達自己
有時會用錯方法表達

如果係佢唔想食餅就推落地
我會拿起餅放在bb面前
同佢講:係咪唔想食 ,可以講唔要/no no/(擰頭),唔可以推餅餅
叫佢跟住做一次

呢個方法係教緊佢用正確方法表達

男爵府

baby317 發表於 16-6-4 09:24
18個月未太識表達自己
有時會用錯方法表達

講得啱,不過都係要慢慢來,無得迫。俾多點時間大家啦!

大宅

我都想問,,,
我個仔14個月, 食飯開頭肯食幾啖, 之後就lur,,,
一放入口就lur,好似玩咁,,,
我好惡咁鬧佢,,但鬧完佢都係咁lur,,,
咁我就唔理佢, 由佢叫由佢喊,,,
但佢好似唔知點解比人罰咁,, 喊到喘晒氣又咳又嘔,,
真係唔知點教.. 淨係識同佢一齊喊,,

珍珠宮

我囡歲幾都開始打人,
打又打過, 話又話過, 軟功, 乜都試過,
最終係番左n班先慢慢無.
初頭老師都話佢有打人,老師話係好正常表現,
因為自我中心強, 之後耐左就無打人.

我諗要時間過渡

大宅

美好大世界2017勳章

gnim 發表於 16-6-6 11:56
我都想問,,,

係咪食緊軟飯佢唔鐘意d質地。食包食生果食粉係咪同樣情況?

別墅

我都想問,,,

唉,我同你一樣經歷緊呢個情況,真係頭痛,打又打過,鬧又鬧過,氹又氹過,飯麵粉都試過,依然係咁

男爵府

我都想問,,,

我仔都係咁上下,佢就快18個月,我發現佢食粥食得最好,粉麵飯麻麻,出街食就更大獲,乜都5洗食!所以會5會你個小朋友係5鐘意飯個質地呢?

男爵府

Peggylee1015 發表於 16-6-6 17:52
唉,我同你一樣經歷緊呢個情況,真係頭痛,打又打過,鬧又鬧過,氹又氹過,飯麵粉都試過,依然係咁
...

我仔都係咁上下,佢就快18個月,我發現佢食粥食得最好,粉麵飯麻麻,出街食就更大獲,乜都5洗食!所以會5會你個小朋友係5鐘意飯個質地呢?

別墅

D-chan 發表於 16-6-7 07:45
我仔都係咁上下,佢就快18個月,我發現佢食粥食得最好,粉麵飯麻麻,出街食就更大獲,乜都5洗食!所以會5 ...

已經試過比大人飯,再係咁要試返比粥,佢已經好懶咬野,比舊肉佢,佢係會咬,但係咬唔爛就吐, 我驚佢食粥會搞到佢更加懶惰

大宅

cookie26f 發表於 16-6-6 17:47
係咪食緊軟飯佢唔鐘意d質地。食包食生果食粉係咪同樣情況?
都係一樣...食幾啖就唔食,,包/餅/生果/粉...same

大宅

D-chan 發表於 16-6-7 07:45
我仔都係咁上下,佢就快18個月,我發現佢食粥食得最好,粉麵飯麻麻,出街食就更大獲,乜都5洗食!所以會5 ...
試左其他粉/包/餅..都係咁,,真係奇怪,,唔餓既咩?? 唔洗食既??

大宅

最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章

我個都係咁上下, 試過發爛潑野, 整到通地都係。我罵佢, 佢好似聽到...但又扮冇野咁囉!之後都重複試過係咁, 講唔聽, 我再好惡同佢講, 跟住佢肯乖乖食...

我好惡同佢講, 我講如果你再唔聽講, 我只有打你, 打到你記得。

但佢食野都係煩...總之, 食就令人頭痛。食很耐, 食很少。

珍珠宮

首先,你問佢邊度唔舒服!點解要苷做!跌曬餅就無得食嚕

首頁

尾頁

跳至