自由講場

跳至

首頁
12345...15

尾頁

別墅

灰!我小朋友派了一間不知明小學、不是我填寫的學校!十甲不入. 若我不去那間注冊、會犯法嗎?我可以點做. 想自殺呀?

珍珠宮

加油

男爵府

唔啱自己心意就罵人 , 咩都一定係人地錯哂 , 點知原來係自己咩準備都唔做 , 一

遇到唔如意事就話自殺 , 樓主90後??

別墅

鬆弛兔 發表於 16-6-6 08:07
呢個遊戲無話公唔公平,做唔做功課的,我朋友頭幾位都唔敢搏所以填二線的學校,結果派到第十位區內的寶校。 ...

只有你一人明白我說什麼!多謝你.. 己努力中...

侯爵府

[quote]pumpumpurin 發表於 16-6-5 08:23
呢個垃圾制度點可以唔怨呀大佬……

創立呢啲計分玩法個條友直頭要佢全家不得好死。

點解可以咁咒人架.... 太太太太過份.... 俾你小朋友讀到名牌學校又如何, 你咁嘅壞心腸都好難教出一位明白事理嘅人......

侯爵府

sf013hk 發表於 16-6-5 06:54
做父母可要為自己孩子做榜樣啊。不怨天,不尤人。如果閣下孩子可以學得到,比入任何名校更終身得益。 ...
不能再同意更多, 加油呀! 樓主.....

侯爵府

nieualma 發表於 16-6-6 08:13
樓主話自己係新手媽媽喎,其實玩得呢個遊戲,邊個吾係新手?吾係新手那位都可以跟哥哥姐姐直入同一小學啦 ...

講中我心中所想,希望佢之前做準備唔好忘記佢,而家亡羊補牢,認真叩門去試試機會,其實比我就算名校收我仔我都唔敢試,因為自問資質平庸,亦唔想每日谷谷谷,大家辛苦。所以如果到我我只會㨂第二缐學校了

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

a-mi 發表於 16-6-6 11:39
即係註咗冊再轉?
係, 點唔鐘意間學校都要註冊先, 叩門就轉

侯爵府

回覆 Micchi 的帖子

樓主, 介唔介意講下, 你派咗去黃大仙邊間學校, 我住呢區, 等我睇下可唔可以比啲資料你

男爵府

Micchi 發表於 16-6-5 05:18
灰!我小朋友派了一間不知明小學、不是我填寫的學校!十甲不入. 若我不去那間注冊、會犯法嗎?我可以點做. ...

樓主, 下大雨仍要叩門, 辛苦了. 希望你和小朋友考到心儀小學. 如果最終找不到, 還是先要去派到的小學註冊.

不少學校在九月開學前還是因為有人退學或種種原因忽然有位的, 加油.

另外, 在開學前這段時間, 不妨多培養小朋友的中英文閱讀能力, 以及基本加減數的能力. 那樣即使要留在現校, 也能取得理想成績, 到學期中再檢討是否要插班升讀心儀小學的小二.

翡翠宮

2024勳章 2023年兔年勳章 笑得好勳章 最關心BB問題熱投勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 炎夏勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

引用:Quote:birdbird+發表於+16-6-5+06:59+大抽

原帖由 happysmileha 於 16-06-05 發表
一定要註冊先, 之後努力扣門, 祝成功
即係註咗冊再轉?

別墅

Micchi 發表於 16-6-5 15:01
你唔安慰我不怪你路過,我有自責, 但不至於比你話我害我兒女. 不知所謂的你. 請收聲
...
你自己冇做好媽媽的本份仲夠胆開PO,就預左比人插啦,留意番啦,你咁鍾意鬧人既態度第日喺學校,死梗

子爵府

回覆 chinatea 的帖子

果然還是薑越老越辣,看事透徹。
我之前也有說過,小朋友跟本不知道什麼是名校,不知道學校是好是壞,都是家長給學校標籤而已。派到一間不是心儀的學校,又哭又咸又怨又駡,小朋友完全唔知發生什麼事,以為自己唔知做錯了乜野而即將進入地獄一樣。叩到門還好,叩不到的話小朋友未一直以為自己讀緊一間垃圾學校,亦即自己也是垃圾,會在讀其他小學的小朋友面前抬不起頭﹖讀所謂差的小學又不是沒有一個能升到band 1中,慌什麼﹖世界末日咩﹖不要令到小朋友缺乏了自信,樂觀地面對人生。

子爵府

回覆 靚靚C9 的帖子

就算這樣問題一樣存在! 如果小學是區內出名的,那麼100個學位隨時可以幾千人報讀,就算面試,多人同分的機會也很高,到時學校一樣隨時抽籤決定,那是否有不公平呀﹖更甚者一些落選的人會想錄取的肯定有特殊關係,不公平呀!
那些家長,只懂把不如意的事都推到不公平身上,更有一個JM咀咒人家去死,不知所謂到極,咁不公那就提出一個方法可以另全世界都覺得公平呀﹖提又提不出,更說不關我事這些廢話,不關事又出來搭什麼咀﹖簡直欠駡。我很少在BK上直接駡人的,但這個JM請你好好自我反省一下,你可以不認同某制度某論點,但不要去駡人家死,駡人死就代表你的point好好﹖I don't think so!

大宅

香港還是很多父母明白事理並不怪獸的,

問題只在於香港二線小學多的是又是比較差強人意,

為人父母未必知自己子女是什麼級數之前,

集中選擇一線學校也無可厚非吧!

學習吧! 有方法令孩子開竅[廣告]

子爵府

回覆 blackypurin 的帖子

說得好,但是香港就是有那麼多無知的家長,以為入到一間名牌小學就一天光晒,唔駛讀都出人頭地。我唔知這批家長小時候是不是全名牌小學畢業,現在全是成功人仕; 或反過來說小時候讀垃圾小學,現在全是社會上的垃圾。學校只是提供一個學習的平台,但是能不能好好利用這個平台,要看小朋友本身或家長的教育方式。
我十分看不起一些家長,自己本身就不是名校出身,卻要求小孩一定要讀名校,否則代表失敗沒前途,那是否那家長在孩子前承認自己好失敗﹖因自己也不是名校出身呀,是問一個失敗者怎樣給小朋友樹立一個好爸爸媽媽的榜樣﹖是不是代表你現在的工作好失敗﹖

男爵府

回覆:不公平的教育局... 害死人

其實呢個大抽獎好視乎選校策略+運氣, 人人平等。

子爵府

Micchi 發表於 16-6-5 05:18
灰!我小朋友派了一間不知明小學、不是我填寫的學校!十甲不入. 若我不去那間注冊、會犯法嗎?我可以點做. ...

派到唔啱心意就話唔公平?

子爵府

回覆 lulumelody 的帖子

認同呀,個人認為基本上小學沒有太過好壞之分,就算是寶校一樣有學生入到band 1中,一流小學一樣有學生入band 3中,講校風,才小學....唔通小六踢小一入會咩!有是可能有,不通是極少數極端例子。主要還是看小朋友本身的能力讀成點,跟你說如果小朋友本身能力不足但讀了一間催谷的一線小學,這才是災難...年年考尾幾,入硬band 3中.、家長辛苦痛心、小朋友亦辛苦埋怨
在這裡怨天怨地,倒不如積極面對,放開偏見,老是埋怨不公平有什麼用,記住世界不是只為你一個而轉

侯爵府

叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章 親子達人勳章 畀面勳章

我當年都係抽到最差, 唯有去扣門, 就算扣唔中, 都未必係差, 在要求唔太高既學校讀書, 可能小朋友會開心0的, 自己在家幫佢補下, 升中時未必會差過其他人架!

首頁
12345...15

尾頁

跳至