自由講場

跳至

首頁
56789...15

尾頁

子爵府

vivian468 發表於 16-6-5 11:21
簡無咁多人填既學校做第一志願易d中
yes, 如放第一志願, 正常下應該一定中

所以要了解當區咩志顠入咩學校都有幫助
乙一都有人唔中, 呢間唔駛諗一定大熱門, 唔好出現係乙二之後志願位置了.....

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆 vivian468 的帖子

我大女果時被派左去一間好差學校,扣門都冇人收,大女雖然知道間學校人人話唔好,咁佢就年年都考第一,有個男仔就成日同佢爭,有時男仔考第一,我女第二,但下一次又到我女第一,男仔第二,就係咁1-6年班,都係佢兩個係道鬥,最終兩個都入到心儀中學.
大女話,人地唔讀自己要更勤力去讀,因為佢有過咁經驗,佢而家兩個仔讀書好輕鬆.

carcar2010    發表於 16-6-6 09:51
annakit    發表於 16-6-5 13:37
cattz288    發表於 16-6-5 12:07
<br><br>

水晶宮

Micchi 發表於 16-6-5 11:03
本先41 校綱,但雙飛到港學位不足,將黃大仙區的餘下學位加入了六成到九龍塘區、所以我沒有填黃大仙區就搞 ...

我朋友女女十多年前都同樓主情況一樣!後來叩入直資,不要放棄!加油!

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

星期二/三註冊先
这幾天寫叩門信,叫校長寫推薦信

不要從別人的嘴裡去認識我

子爵府

回覆:不公平的教育局... 害死人

抽獎呢家野冇公平唔公平

子爵府

Charlotte_mom 發表於 16-6-5 11:18
我妹已經行保本,乙一已經唔敢搏最想入,乙三已經一定要穩入(唔想之中揀間最有勝算)。
都一早預備完十幾 ...

中左心儀都唔會浪費之前的準備, 但無準備, ...到時再搵叩邊間, 幾時開始叩.....就會亂.

伯爵府

sfuhsg 發表於 16-6-5 08:41
恕我直言,一向都叫人要填曬,唔係唔填就唔會派,如果係,個個都淨填聖喇拔

anyway努力叩門吧

嗯嗯, 當然運氣係好重要,但填表的確有策略。

唔填唔代表唔會派比你。連表都唔跟指引填。。。不論係唔係寶校。都要填晒落表。。呢幾年小朋友多,填表不能太進取。。無仔細盤算同計劃。。咁埋怨d咩。。。

努力叩門,加油吧

記得註冊呀,如果唔係,自己條後路都無埋

子爵府

2024年龍年勳章 熱血金章

引用:灰!我小朋友派了一間不知明小學、不是我填

原帖由 Micchi 於 16-06-05 發表
灰!我小朋友派了一間不知明小學、不是我填寫的學校!十甲不入. 若我不去那間注冊、會犯法嗎?我可以點做. ...
派了一所不理想的學校,做父母都不要表現失望和氣憤,因為萬一扣門不成,小孩始終都要在這所學校就讀,小孩會覺得是自己有問題才會派此學校,覺得自己做得不好令父母失望,亦會令他們自卑,抗拒返學和對學校產生抗拒,不可好好投入學習生活。與其嫌棄學校質素,不如好好學習,取過第一回來,到時想轉去邊間學校都可以。

大宅

開心吸收勳章

先去叩門放下資料,仍要先去註冊,如果經濟許可,直資都要叩,如果最後仍未有學校收,咁你要在開學前數天每天都打電話去那些已叩門的學校,即是執死雞,博有人放棄學位!

男爵府

制度係人定嘅,根本無可能做到百分百公平,即使憑成績收取,亦入會牽涉人為因素。而小一派位抽獎,已經叫做係隨機抽號,中間已經少咗人為因素,隨咗世襲、宗教等(有無point見仁見智).抽獎機會係人人平等,即係派到第一志願同派到寶校機會均等

侯爵府

回覆樓主:

你頭幾位報咩先?

伯爵府

樓主收拾心情,好好準備叩門,祝好運。
Praise the Lord!  

侯爵府

回覆樓主:

成日話唔公平,點先公平?
我有小朋友讀直資
也有參加抽獎讀津校
你問我,我覺得抽獎係最公平

子爵府

減齡達人勳章 畀面勳章

回覆樓主:

你有無填哂所有佢比你嘅學校?
唔註冊唔犯法,不過你小朋友無小學讀囉!咁就犯法

男爵府

chinatea 發表於 16-6-5 11:33
回覆 vivian468 的帖子

我大女果時被派左去一間好差學校,扣門都冇人收,大女雖然知道間學校人人話唔好,咁佢 ...

你好好,懂得引導小朋友!

男爵府

pumpumpurin 發表於 16-6-5 08:23
呢個垃圾制度點可以唔怨呀大佬……

創立呢啲計分玩法個條友直頭要佢全家不得好死。

口德好重要

珍珠宮

育兒性格勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

引用:Quote:原帖由 sf013hk 於 16-06-05 發表做

原帖由 pumpumpurin 於 16-06-05 發表
呢個垃圾制度點可以唔怨呀大佬……

創立呢啲計分玩法個條友直頭要佢全家不得好死。
洗唔洗咁毒呀

如果你小朋友入左第一意願
你仲會唔會認為制度唔公平?

唔好以為入左好學校就一定會係叻係乖
名校一樣大把垃圾學生

大宅

抽唔中就唔公平,咁咩先叫公平呀,你做皇帝咪你最公平囉

伯爵府

引用:Quote:原帖由 pumpumpurin 於 16-06-05 發

原帖由 wing514 於 16-06-05 發表
洗唔洗咁毒呀

如果你小朋友入左第一意願
我無玩呢個遊戲…絕對係旁觀者

翡翠宮

2024年龍年勳章 熱血金章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 大廚勳章

sf013hk 發表於 16-6-5 06:54
做父母可要為自己孩子做榜樣啊。不怨天,不尤人。如果閣下孩子可以學得到,比入任何名校更終身得益。 ...

The meeting of two personalities is like the contact of two chemical substances: if there is any reaction, both are transformed.

Carl Jung (1875 - 1961)

首頁
56789...15

尾頁

跳至