自由講場

跳至

首頁
12345...15

尾頁

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

pumpumpurin 發表於 16-6-5 08:23
呢個垃圾制度點可以唔怨呀大佬……

創立呢啲計分玩法個條友直頭要佢全家不得好死。

咪齋叫人去死!閣下有何高見?原聞其詳!

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

引用:Quote:pumpumpurin+發表於+16-6-5+08:23+呢

原帖由 wcandtt 於 16-06-05 發表
哇!乜你咁講嘢

世上冇絶對公平嘅制度,prepare for the ...
Agree! 除自行那宗敎/校友分外, 個人覺得制度非常公平, 如果比你一至十都填晒好學校, 但又抽不到靚no, 咁都比你入到好學校既話, 先叫不公平, 怪只怪那家長不識填表, 幾不情願也要填晒份表, 如果有5間不願讀, 好歹也排好填入去, 依家衰左唔怪得人

birth 5.3lbs
1M 7.9lbs ; 2M6D 10.8lbs ; 3M4D 11.5lbs ; 4M8D 13.78lbs ; 1Dto5M 14.7lbs ; 6.5M 16.2lbs ; 9M 16.5lbs ; 10M 17.8lbs ; 13M 19.2lbs

子爵府

我都係冇填但抽中。那間是同區羞的。
但叩都冇乜機會,因小朋友都不喜歡說話。
得10個位幾百人爭!

但我只想小朋友讀得開心。而上綱又看人說都可以。
不太谷!我反而想一試。

其實不是什麼名校,叻校出來的小朋友一定叻。
有些一樣吸煙吃粉。有些一樣讀不到,又不見個個
e生,lawyer。咪一樣做普通工作。

大家開心d。人生裡仲有多的事去做去學習!

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆:不公平的教育局... 害死人

收拾心情,努力去叩門,仲會有機會架

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

總有人派去唔理想嘅學校。有無了解依家派比你嘅學校?係咪差到唔讀得?同時亦努力叩門,唔好喊了,喊解決唔到問題!加油

水晶宮

simple430 發表於 16-6-5 08:51
咪係囉 , 係寶校讀好 d , 品學兼優 , 你驚無學校收

唔見得喇拔出黎, 個個出人頭地

派入喇拔, 冇實力, 先係災難

男爵府

引用:Quote:Micchi 發表於 16-6-5 05:18 灰!我

原帖由 Jolly333 於 16-06-05 發表
唔好咁難過,我自己都中左寶校,都係誇區。。努力叩門啦唯有,我已經喊左一日,喊夠就振作起來
...
小學咁細都要誇區真係好難接受喎,介紹講你住邊區,最後要誇邊區ma?

伯爵府

引用:Quote:pumpumpurin 發表於 16-6-5 08:23 呢

原帖由 Onlok 於 16-06-05 發表
咪齋叫人去死!閣下有何高見?原聞其詳!
無高見…都唔關我事

樓上好多人咪全部認同哂呢個玩法囉

最和諧就係咁

子爵府

有咩咁唔公平, 所有學生都用同一個基準去玩大抽獎, 有邊個學生比你既小朋友多左特權?

你可以唔鍾意個選校制度而唔參加大抽獎, 有本事又比得起錢既咪去考私校囉, 唔好抽到心儀學校就話公平, 抽唔到就話個制度唔公平啦, 大人黎架啦

禁止訪問

珍珠宮

畀面勳章

回覆 piglet0529 的帖子

我都認為宗教計分個 part 好吾 fair.小朋友今年派小學, 有私小 back up 都不敢太進取, 因有心讀政府。
我覌察係派十幾壯烈犧牲,都是填表時十分進取。ㄧ係則好驚, 第二位已放 3線學校, 咁點會吾入?
所以個制度十分難玩, 填表技巧十分重要

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

媽媽, 請不要輕言自殺, 你的寶貝看上眼的。

你也不希望小朋友一遇到挫折就言自殺。 加油。

伯爵府

引用:Quote:原帖由 wcandtt 於 16-06-05 發表哇

原帖由 piglet0529 於 16-06-05 發表
Agree! 除自行那宗敎/校友分外, 個人覺得制度非常公平, 如果比你一至十都填晒好學校, 但又抽不到靚no, 咁都 ...
對!抽獎係公平…

問題係點解要抽獎。
讀中學讀大學搵工都抽獎好唔好?
宗教都計分咁都叫公平?同圍村佬分豬肉分地有乜分別?真係好好笑…

香港所有野都係一分耕耘一分收獲…小學影響升中…升中影響大學,大學影響前途。

香港小學程度參差…再加上單双非融合…
見得多呢啲人都影響水平。尤其上水粉嶺以至大埔區。

有人覺得公平可能因為結果理想…可能因為對學校無乜高要求…

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

派彩嘅野冇話公唔公平,大家機會均等,派得唔好只可以話填表欠策略欠運氣,怨用何用 。樓主小朋友派咩學校都未了解就咁負面,對小朋友絕對係壞榜樣,收拾心情,盡力嘗試扣門,唔得咪比心機讀,明年插班轉校囉。作為家長首要堅強同冷靜,小朋友睇你頭,咁弱點教仔女呀。

珍珠宮

sf013hk 發表於 16-6-5 06:54
做父母可要為自己孩子做榜樣啊。不怨天,不尤人。如果閣下孩子可以學得到,比入任何名校更終身得益。 ...

Agree x 10000

公爵府

piglet0529 發表於 16-6-5 09:00
Agree! 除自行那宗敎/校友分外, 個人覺得制度非常公平, 如果比你一至十都填晒好學校, 但又抽不到靚no, 咁都 ...

最唔公平係假宗教人士,明明自己拜緊神走去返教會

珊瑚宮

happysmileha 發表於 16-6-5 07:02
一定要註冊先, 之後努力扣門, 祝成功

公爵府

Micchi 發表於 16-6-5 05:18
灰!我小朋友派了一間不知明小學、不是我填寫的學校!十甲不入. 若我不去那間注冊、會犯法嗎?我可以點做. ...

升小已想自殺,升中那次你咪死得??
派得唔好咪叩門羅!

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

引用:Quote:原帖由+piglet0529+於+16-06-05+發表

原帖由 pumpumpurin 於 16-06-05 發表
對!抽獎係公平…

問題係點解要抽獎。
我小朋友去年也派誇區, 不過是第五選擇, 明知自己區派得差, 一早選了一間誇區中最能接受的放第五, 心情差但不至於最worse, 後來努力叩門, 叩番第二, 勸樓主收拾心情叩門吧!還有不要在小朋友面前表露不悅, 表現不佳也只是個5/6歲人仔

birth 5.3lbs
1M 7.9lbs ; 2M6D 10.8lbs ; 3M4D 11.5lbs ; 4M8D 13.78lbs ; 1Dto5M 14.7lbs ; 6.5M 16.2lbs ; 9M 16.5lbs ; 10M 17.8lbs ; 13M 19.2lbs

公爵府

瞓得好勳章 認識瑞士牛牛第二回 親子王國15週年勳章

babyjean 發表於 16-6-5 07:33
你同樓主都要加油。

呢兩個月可能辛苦d,

首頁
12345...15

尾頁

跳至