自由講場

跳至

首頁
45678...15

尾頁

男爵府

BK Milk勳章

Micchi 發表於 16-6-5 11:03
本先41 校綱,但雙飛到港學位不足,將黃大仙區的餘下學位加入了六成到九龍塘區、所以我沒有填黃大仙區就搞 ...

咁就唔係唔公平,只係你無填晒喎,你填表前老師會提你地一定要填晒,佢無提既話,申請小一入學小冊子都有架。。。另外唔係你一個區有借位情況我係48區都借46區,咁我都係去左46區。。。
如果個個都住九龍塘搵學校咁咪超額咁就要借位,所以住果到唔一定派果到就係咁。。。
樓主控制自己情緒先,咁樣再去幫小朋友做叩門準備,咁先係萬全之策

大宅

回覆:Micchi 的帖子

一定要註冊先,再叩門啦!唔洗死。。。。叩多幾間,臨開學都有機會入到第二間㗎,因為好多人派左唔讀,叩左又唔讀㗎

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

引用:做父母可要為自己孩子做榜樣啊。不怨天,不

原帖由 sf013hk 於 16-06-05 發表
做父母可要為自己孩子做榜樣啊。不怨天,不尤人。如果閣下孩子可以學得到,比入任何名校更終身得益。 ...

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

水晶宮

pumpumpurin 發表於 16-6-5 08:23
呢個垃圾制度點可以唔怨呀大佬……

創立呢啲計分玩法個條友直頭要佢全家不得好死。

把口洗唔洗咁毒呀?!有你d咁既父母,就算個小朋友入到咩名校都冇用啦

別墅

本先41 校綱,但雙飛到港學位不足,將黃大仙區的餘下學位加入了六成到九龍塘區、所以我沒有填黃大仙區就搞成咁!

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我係老人家,已經退下火線唔洗擔心仔女搵學校,都明白,都渡過搵學校心情,睇電視新聞,亞媽仲喊得淒涼過仔女,我有d說話都想講出來.

香港讀書難,搵學校難,達成心願難.....但做父母的緊張情緒,喜,怒,哀,樂的面容,都會深深影響你地d仔女.

做父母的應該比兒女睇到你地堅強的一面,心儀的入唔到,快快去扣門,有一線機會都盡快去做,而唔係情緒低落地埋怨,咁會比左心理壓力小朋友架,佢地唔明,以為係自己有錯先入唔到心儀學校,張責任擺左係自己道.

所以好多壓力慢慢就係小朋友身上加上去,唔係點解小朋友都會自殺呢?搵返d源頭,會唔會就係父母唔夠堅強所至?

<br><br>

大宅

回覆:pumpumpurin 的帖子

宗教分同兄弟姊妹分嘅原意係想有相同宗教/兄弟姊妹可以同校,只不過係有部家長扭曲咗!係要檢討吓,家長同個制度

依個制度有不足之處,就要人全家死,叫你比意見,又話唔識,唔關我事!依啲咪叫做剩係識鬧囉!

另外,你舉嘅例子,更加不知所謂,你係咪要將條戰線推前到幼稚園吖!整個公開試,嚟排名,咁先叫公平吖!到時又會話政府垃圾制度,迫死家長學生

依度好多人都覺得個制度唔完善,但唔會要人全家死....唔完善唔啱你心水,就要全部推倒(從來就唔關我事)盡情破壞,唔係諗方法去改善,依啲就係你追求嘅和諧方式,都好合理

P.s.我都係路過,我都唔會幫人敎仔

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我妹已經行保本,乙一已經唔敢搏最想入,乙三已經一定要穩入(唔想之中揀間最有勝算)。
都一早預備完十幾份叩門表、印定晒portfolio ,本區準備叩5間,誇區準備叩7間,點渣車去預備晒,上Google map踩晒線。
要交嘅尋日已經交晒。制度無話公唔公平,一早就知咁玩,唯有做好自己果份。

大宅

育兒性格勳章

回覆:Jolly333 的帖子

同路人,真係好唔開心

子爵府

填表進取如果不中, 往往都會中好後, 甚至無選的學校

往後要報的家長, 你一定要去盡力了解你報的學校咩志願位置仲有機會有空位

熱門學校你一定要分出黎, 我當年得12間揀 6間熱門, 係6選1放第一位, 剩返個5間熱門, 你一定要忘記佢, 唔好再填落乙二之後的位置, 浪費無意思架....乙二三四次熱, 第五志願己經選當區寶校了.....

為免唔中心儀, 要做好叩門準備, 當時一定心情低落, 有準備, 當收拾好心情, 再努力叩門, 身邊要叩門的朋友多數都叩到架.....加油!

公爵府

好媽媽勳章

pumpumpurin 發表於 16-6-5 10:20
其實唔關我事…不過路過講下野啫。

大佬…六合彩你可以唔玩…但小學無得唔讀

以前香港唔知?即係未經歷過香港教育?
定係怪獸咁,培養個小朋友十項全能,考私校?

侯爵府

開心吸收勳章

41網 一向競爭激烈既校網. 收拾心情去扣門罷

大宅

引用:填表進取如果不中, 往往都會中好後, 甚至無

原帖由 gigi1227 於 16-06-05 發表
填表進取如果不中, 往往都會中好後, 甚至無選的學校

往後要報的家長, 你一定要去盡力了解你報的學校咩志願 ...
簡無咁多人填既學校做第一志願易d中

翡翠宮

2023年兔年勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

大抽獎邊有話公唔公平,個個都想入個幾間學校,邊有咁多位,下下都話要死,努力去搵學校好過啦

水晶宮

入小學的制度唔算特別唔公平,起碼填表講究策略。
更唔公平係孩子出生無得揀,父母把口惡毒,一出世已受荼毒,讀到名校都無用。

大宅

引用:我係老人家,已經退下火線唔洗擔心仔女搵學

原帖由 chinatea 於 16-06-05 發表
我係老人家,已經退下火線唔洗擔心仔女搵學校,都明白,都渡過搵學校心情,睇電視新聞,亞媽仲喊得淒涼過仔女,我 ...
唔明點解咁緊張,
自己教好個仔女唔一定讀好學校都會有出息

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

......自咩鬼殺,叩門啦,今年叩唔成功,

叫小朋友比心機遺,出年搵插班,

讀小學好小事啫,人生幾十年,

死得幾多次啫,

做父母更加要教小朋友,竟事看開d

.....唔係仲果幾十年佢點捱

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 BK Milk勳章

pumpumpurin 發表於 16-6-5 08:23
呢個垃圾制度點可以唔怨呀大佬……

創立呢啲計分玩法個條友直頭要佢全家不得好死。

子爵府

starrymama 發表於 16-6-5 09:30
回覆 piglet0529 的帖子

我都認為宗教計分個 part 好吾 fair.小朋友今年派小學, 有私小 back up 都不敢太 ...

中十幾志願的, 我認為大部份填表時一定太進取.....中無填的就大部份唔願讀就唔填落去

大宅

引用:宗教分同兄弟姊妹分嘅原意係想有相同宗教/

原帖由 BB_Baby 於 16-06-05 發表
宗教分同兄弟姊妹分嘅原意係想有相同宗教/兄弟姊妹可以同校,只不過係有部家長扭曲咗!係要檢討吓,家長同 ...
非常認同你的講法,有這種處事方式的家長,凡是只懂埋怨,又冇具體suggestion, 點去培育我們的下一代?

首頁
45678...15

尾頁

跳至