自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

如果唔讀兄姊既學校,大抽獎只有適齡分,隨時被派去寶校!
比著你會點揀?放棄兄姊既必收位再大抽獎定係照讀兄姊嗰間但之後轉校?

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

引用:如果唔讀兄姊既學校,大抽獎只有適齡分,隨

原帖由 beautymimi 於 16-06-06 發表
比著你會點揀?放棄兄姊既必收位再大抽獎定係照 ...
身邊的人case,哥哥入到地區男女名校,弟弟是A仔,在選校時曾掙扎直入。
其實學校對SEN學生的支援不錯,有社工有言語治療等,但當時弟弟連表達能力都未有,經大家分析,最後自行時報了地區寶校,希望功課不多而老師比例也多少少。
讀了一年了,情況應該強差人意,功課做唔哂,數學唔明,唔知可以撐多幾耐!

男爵府

引用:Quote:原帖由+beautymimi+於+16-06-06+發表

原帖由 Anpanmama 於 16-06-06 發表
身邊的人case,哥哥入到地區男女名校,弟弟是A仔,在選校時曾掙扎直入。
其實學校對SEN學生的支援不錯,有 ...
連讀寶校都撐唔住,咁點算???

水晶宮

如果是Sen,寶校可能更適合佢

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由+Anpanmama+於+16-06-06+發表

原帖由 beautymimi 於 16-06-06 發表
連讀寶校都撐唔住,咁點算???
唔知媽媽可否説服爸爸,爸爸極之抗拒特殊學校,但睇情況,都係遲早嘅事

大宅

Anpanmama 發表於 16-6-6 20:18
其實學校對SEN學生的支援不錯,有 ...

Sen求學真的不是求分數,佢地有佢地的成長線,見到佢地有進步已好開心; 一去左主流,仲要係地區名校的話,條成長線即刻唔同晒,講係分數,最少係要合格....或者你做左小一前評估再決定吧!

珍珠宮

減齡達人勳章

唔認為寶校就有支援比SEN。揀有支援的丶有口碑但不熱門的學校放在第一志願,應該入的機會好大。

翡翠宮

引用:Quote:Anpanmama+發表於+16-6-6+20:18+身邊

原帖由 csy_0101 於 16-06-06 發表
Sen求學真的不是求分數,佢地有佢地的成長線,見到佢地有進步已好開心; 一去左主流,仲要係地區名校的話, ...
佢小朋友當日做小一入學前評估話可以入主流,我都打咗突,多年見到不少SEN,朋友仔仔以我睇應該係未到standard。唔知點解報告會係入主㳘

子爵府

beautymimi 發表於 16-6-6 20:10
比著你會點揀?放棄兄姊既必收位再大抽獎定係照 ...

有兄姊学習經驗,細佬妹應該比較容易適應到,係一大好處,而且只要佢地感情好,亦有助弟妹融入。
我地姊妹同校(唔係SEN~~最少冇驗證), 講真會睇住我嘅,唔止我家姊,仲有佢的F d, F d嘅siblings 都好易熟落。到妹妹,更多。

翡翠宮

引用:唔認為寶校就有支援比SEN。揀有支援的丶有

原帖由 野原美冴 於 16-06-06 發表
唔認為寶校就有支援比SEN。揀有支援的丶有口碑但不熱門的學校放在第一志願,應該入的機會好大。
...
該寶校響開放日介紹自己俾家長,就係有足夠支援俾SEN,言語治療、物理治療等。
早幾年呢間寶校面臨殺校,靠收SEN學生捱過左!

禁止訪問

回覆:弟妹係SEN,咁應否照跟兄姊讀傳統谷既學校?

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

SEN分好多類, 我2個ADHD + Asperger
讀區內一線主流學校
學業無問題, 係要上情緒/社交小組

大宅

小倩 發表於 16-6-6 21:40
讀區內一線主流學校
學業無問題, 係要上情緒/社交小組 ...

你加油,起碼小朋友只有社交和情緒須要照顧....我細女,感統/語言/ 情緒/ 社交/ 發展都須要跟進.....但我仍有希望嫁,只要佢持續有進步就得嫁喇!

依家無論佢聽唔聽得明,我得閒都會讀下書,希望佢儲落黎,有日會開竅

伯爵府

真係唔同人有唔同際遇,當年我個A仔評完要入主流,都諗住搵區內寶校幫佢,點知去問果間寶校時,校方直言唔夠支援,最後我膽粗粗大抽獎抽區內一線小學,又比我地抽到,學校又有支援又跟得好,呢兩年成績一直進步,真係萬幸!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

我細仔自閉, 當年哥哥讀直資活動教學, 我覺得細仔唔適合,
我細仔大抽奬入了一間熱門學校但未算名校,
但我去左另一間有資源俾SEN 叩門,
有心理學家跟住, 言語治療, 遊戲治療
跟足6年, 我仔有進步, 成績亦不俗

珍珠宮

我調轉,大嘅係Sen,揀咗間2缐而且出名收sen嘅,讀得好好,但細嘅正常,諗緊一齊讀定點

男爵府

Anpanmama 發表於 16-6-6 21:23
佢小朋友當日做小一入學前評估話可以入主流,我都打咗突,多年見到不少SEN,朋友仔仔以我睇應該係未到stand ...

可能睇父母意願, 如果父母想小朋友試讀主流, 醫生會咁寫比佢試下

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 csy_0101 於 16-06-06 發表Se

原帖由 Anpanmama 於 16-06-06 發表
佢小朋友當日做小一入學前評估話可以入主流,我都打咗突,多年見到不少SEN,朋友仔仔以我睇應該係未到stand ...
因為容合教育

珍珠宮

好媽媽勳章

小倩 發表於 16-6-6 21:40
讀區內一線主流學校
學業無問題, 係要上情緒/社交小組 ...

我仔仔的同學都有類似的人, 自制能力差, 非常活躍, 但成績唔錯, 特別是數學科.

SEN的range可以好大, 有些人是讀到書的.

珍珠宮

減齡達人勳章

不如樓主講多少少資料,仔仔是邊種SEN, 校網邊個。可能有人比到資料你個校網邊間適合仔仔

首頁

尾頁

跳至