在職全職

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

話說新返呢份工兩個月鬆啲,係做平面設計的。甘自問都積極,得閒就問人有冇野要自己做,亦有時冇補水照ot俾佢。平時睇老板同同事態度對我都應該即使不算滿意但亦覺不過不失。

前提就講完啦,而家入正題。

甘今日返工冇野做,因手頭上的野清哂,只有中午要對稿件。我直接under 個位大佬係坐我後面,佢行出行入期間亦會見到我個mon係做緊咩,甘明顯今日的確冇野做,我亦無謂扮工。於是對完稿後就做自己野,而大佬就行過黎問過我兩句係咪啲野搞掂哂。我亦回答佢係,因為冇通知要再執稿,所以暫時的階段應該係做哂手頭上所有野。於是佢亦返回自己座位,亦無表示有野要我跟。

直到收工前一個半小時,正常人都係等收工。呢個時候,我大老板出現係面前,開始同同事b研究佢地做緊的另一份設計。同事b對老板表示,佢今日實在太多野做,無時間一執再執同一份稿。老板跟住就望一望我,佢以為我有野整緊,就話算啦,你都好似忙緊。正當佢轉身想離開時,坐我後方的大佬就大大聲甘話, "唔係丫,佢冇野做架"。我當堂打左個突,當下只好順勢話 "係牙,有冇野要我幫手。"

就因係我大佬一句說話,最後我八點先收得工。其實做野完全冇問題,但你收工前,五點多先俾野我做就真係好討厭。設計呢行,執份稿最少兩個鐘。而我最炆就係,明明份稿同我甚或我大佬都完全無關,但點解我大佬要無啦啦講我出黎?如果講個位係做野做到一頭煙,同我一齊收八點個位同事b我都冇甘嬲,因為人地真係多野做,想有人幫係正常。但出聲個位卻是完全無關係的大佬,仲要轉頭條友準時收工。

到底係咩意思? 好睇唔過眼我冇野做?但問題係你冇野assign俾我,我坐左成日你明明係自己都冇野可以分到俾我做又難道係我錯? 點解要好似趕投胎甘推我出去? 我平日冇補水冇補鐘,份內事都一定超時幫你做,因為我都想學多啲做多啲。但甘樣俾人推出黎真係嬲。仲要明明個件事唔係我做開,冇啦啦多左個人地做到一半的稿要執手尾。真係早兩個鐘叫我搞我都冇甘嬲。 大家話我大佬甘算唔算衰定正常做野個個都係甘?

伯爵府

回覆:到底係我敏感定同事衰

From the point of view of a mgt level, I expect my subordinate to be proactive and motivated, or at least she acts like she is.

Of cos I\'ve another opinion when I\'m a subordinate.

Cheer up.

請盡量唔好點評我,因為我通常用手機版,睇唔到ga!!!

王國會長

虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 王國會長 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

直到收工前一個半小時,正常人都係等收工 ---> 個半鐘等收工,好似幾誇張

下次不如主動問下有無嘢要幫手吖
每日望住佢哋就充滿力量啦!

瑪瑙宮

您大老板果句 '就話算啦,你都好似忙緊' 都係試您反應, 點知您無反應.

複式洋房

Suissesse 發表於 16-6-7 03:17
From the point of view of a mgt level, I expect my subordinate to be proactive and motivated, or at ...

其實之前我都幾乎係day day會問 然後佢都係答我佢冇野俾我做 叫我抖陣 而岑日我冇出聲問的原因係 好明顯我冇而佢亦知 甘難道又入我數係我唔積極?

複式洋房

vickymok717 發表於 16-6-7 09:32
直到收工前一個半小時,正常人都係等收工 ---> 個半鐘等收工,好似幾誇張

下次不如主動問下有無嘢要幫手吖 ...

5點鐘你俾稿我執。。。係冇可能準到時收

複式洋房

Nancy20090615 發表於 16-6-7 09:39
您大老板果句 '就話算啦,你都好似忙緊' 都係試您反應, 點知您無反應.

冇牙 佢應該真係誤會我個下有野做 因為佢有時唔係好了解我工作量

瑪瑙宮

AvaTing 發表於 16-6-7 09:45
冇牙 佢應該真係誤會我個下有野做 因為佢有時唔係好了解我工作量
佢唔使好了解您工作量, 佢問您上司就知, 唔使問您.

佢响您面前 e e 娥娥 話您應該忙緊, 就係想您自動請纓又唔想自己出口, 睇黎您都唔係好醒鵬.

王國會長

虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 王國會長 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

AvaTing 發表於 16-6-7 09:44
5點鐘你俾稿我執。。。係冇可能準到時收
樓主只係負責執稿?
每日望住佢哋就充滿力量啦!

複式洋房

Nancy20090615 發表於 16-6-7 09:56
佢唔使好了解您工作量, 佢問您上司就知, 唔使問您.

佢响您面前 e e 娥娥 話您應該忙緊, 就係想您自動請 ...

No la . 我地兩間房做野,我大佬唔係個啲樣樣報告的人,老板係真係唔知的。我大佬係個啲唔係樣樣跟足指引,聽哂老板話的人,所以佢好少理我老板。

複式洋房

vickymok717 發表於 16-6-7 09:57
樓主只係負責執稿?

執,砌,對 稿。以及搵資料,brain storm

水晶宮

你覺得臨收工比人叫做野嬲係正常, 但你上司知你無野跟緊, 又知老闆趕緊住搵人做野, 叫你做就更加正常架喎, 工作好多時(尤其是做設計的工) 都係有時好得閒, 一時就D 野迫住黎

大宅

我估一般同事收工前一個半小時絕對唔會係等緊收工囉...

wcpcelia    發表於 16-6-8 10:42
vickymok717    發表於 16-6-7 14:11

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

你是90後嗎?

正面啲諗, 你大佬想係你老世面前推薦你, 去!表現你係一個低得諗, 做野有交帶, 快手快腳嘅好員工

吓吓諗著人家跣你, 搵你笨, 噤你又點會做得開心呢? 即使以上講嘅唔係事實, 你想係到做, 又做得開心嘅, 都要吹眠一下自已, 平衡好, 再從新出發.

嗱, 就噤, 若果你根本想搵個份, 噤你就諗得你大佬有噤衰得噤衰囉...
悲歡離合總無情
一任階前點滴到天明

禁止訪問

最關心BB問題熱投勳章

複式洋房

1314625 發表於 16-6-7 11:19
你覺得臨收工比人叫做野嬲係正常, 但你上司知你無野跟緊, 又知老闆趕緊住搵人做野, 叫你做就更加正常架喎, ...

我明你講既野,亦都覺有道理,只係覺得佢句野真係好突兀,聽完唔係好舒服姐.同埋唔高興的係,平日我真心係周圍問大家有冇野做,而唔係吞port.個啲。佢甘我條氣唔順姐。加上今日返工有其他同事都覺得點解份野轉左去我手上搞,因為真係扯唔上係我個組跟緊的野

複式洋房

catfitfit 發表於 16-6-7 12:52
你是90後嗎?

正面啲諗, 你大佬想係你老世面前推薦你, 去!表現你係一個低得諗, 做野有交帶, 快手快腳嘅好員 ...

我唔介意做多,因為呢間公司超時係咩都冇補,但我為左份野靚,周時都七八點走,亦覺接受到,亦唔介意被搵笨,因為都已經試過,甘都覺得冇所謂。係心入面唔鍾意甘樣俾人推出黎姐

複式洋房

bumum 發表於 16-6-7 12:29
我估一般同事收工前一個半小時絕對唔會係等緊收工囉...

6點30收工 你5點會開新file做野?

複式洋房

Angel5320 發表於 16-6-7 12:57
立場吳同姐~其實做好自己咪得lo~

係牙 唯有甘 今日都一返黎就砌稿 應該都八八九九。都係上黎呻下,同埋睇下會唔會係自己都有野要改

大宅

AvaTing 發表於 16-6-7 13:12
6點30收工 你5點會開新file做野?
當然會, 做唔晒咪第二日再做.用個半鐘黎等收工, 難聽D講, 果個半鐘即是白逗人工? 我就做唔出... 好明顯一個正常上司都接受唔到

首頁

尾頁

跳至