跳至

首頁

尾頁

男爵府

八卦+資料搜集,點睇到每間叩門名額,先謝謝解答

珊瑚宮

+3金熱血 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

回覆:點先知每間小學叩門名額

一般是每班有2~3個位,5班的話就有10~15個位,去年德興除外,今年兆霖除外

全力支持捐血行動~
Blood for Life 熱血使命 @ fb

別墅

回覆:Yubi.T 的帖子

兆霖點樣例外呀?

大宅

想請問大家有那些學校不用111都可以接受叩門呢?

珊瑚宮

+3金熱血 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

引用:兆霖點樣例外呀?

原帖由 hei2010 於 16-06-07 發表
兆霖點樣例外呀?
今年由學期初已講明,正規開3班共75人,自行收生收咗 42 個,6個跨境位,70網27個位
但會額外開一班,即收多25人左右

全力支持捐血行動~
Blood for Life 熱血使命 @ fb

公爵府

好媽媽勳章

hei2010 發表於 16-6-7 18:30
兆霖點樣例外呀?

學校本來今年教局批準開三班,因為早兩年加咗開,差唔多用盡咗d課室,學校今年除咗教局批嗰三班外,再額外開多一班國際班,所以就會多咗d叩門位咁囉,詳情可以打去問吓

公爵府

好媽媽勳章

健朗媽咪 發表於 16-6-7 23:35
學校本來今年教局批準開三班,因為早兩年加咗開,差唔多用盡咗d課室,學校今年除咗教局批嗰三班外,再額外 ...

唔好意思,我要澄清吓,我家人有人仲讀緊兆霖,原來兆霖今年係只開三班,到呢三班小朋友升小二時將3班小朋友拆開做4組,其中一組英文能力比較強(不一定成績較好,只係英文能力比較好)就編入國際組,會用多d英文教學

所以並唔係開多一班,今年一樣係得三班小一,叩門位無多到,其實仲少過上年

子爵府

好媽媽勳章

每班兩個,...另加退學唔讀都會變成叩門位...校方有決定權收幾多個

男爵府

好媽媽勳章

小學分大班30人+3個留班位, 或25人+2個留班位. 所以要先知呢間小學係大班定細班, 嚟緊開幾多班小一(唔係級級班數一樣), 就計倒叩門位, 即留班位. 間中有人轉校的話, 都會多少少嘅.

另外亦有聲稱唔係111就唔收嘅學校, 其實暗地裡都會收一啲有[特異功能]第一志願冇揀佢嘅人, 所以如果你個小朋友係呢類學生, 嘗試去111以外嘅學校叩, 都冇壞.

首頁

尾頁

跳至