自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆:如何激發起小朋友讀書鬥志?

讀書鬥志係靠自己諗通

侯爵府

回覆樓主:

我從小就勁温書,自己做卷俾自己,可以做6個鐘數都唔想停,我覺得懶就係懶,大人係係激發唔到,只有激死

大宅

畀面勳章

carrieylaa 發表於 16-6-8 16:53
俗稱嘅開竅?下學期就小四啦?好快呈分試,啱啱考完試,從唔肯溫書,他資質應該可以嘅,要點樣先可以谷起佢 ...

我都好想知

大宅

當年我是咁樣開竅的。

話說中學一年級時,同媽咪約左個打扮好靚又斯文的auntie shopping . 之後我好奇問媽咪點解佢有錢買咁多嘢。媽咪話佢做律師。如果大個想好似佢咁就要勤力讀書。做到專業人仕。之後就發力讀書。雖然最後做不到professional

而家睇番好膚淺。不過又好實際。

你同小朋友講讀書好重要,根本呢個concept 好難明。

珍珠宮

引用:一位好啟蒙老師,一定係。多鼓勵,多讚賞。

原帖由 manfung79 於 16-06-08 發表
一位好啟蒙老師,一定係。
多鼓勵,多讚賞。
自己永遠唔得,係比人地教先掂
認同,尤其是在青春期,價值觀未正式確立前,遇到一位好啓蒙老師,真係可以影響一生!

當然朋輩影響亦不可忽視!

芝麻街    發表於 16-6-8 23:52

大宅

我覺得好睇天生性格
我自己由細到大好好勝,唔會比自己成績好差
而老公就覺得成績好佢會好開心,好有滿足感

我覺得父母落藥都有d用,由細到大阿媽會話成績唔好就好似佢地咁呀,佢d朋友讀到書又點點點,佢讀唔成書又點點點
讀唔成書又會比人睇唔起呀 (不過呢句就要睇性格,剛巧我好好勝就有用)

珊瑚宮

回覆樓主:

小朋友嚟講,讀書係興趣,唔係鬥志,希望大家明白

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 熱血勳章

manfung79 發表於 16-6-8 17:48
一位好啟蒙老師,一定係。
多鼓勵,多讚賞。
自己永遠唔得,係比人地教先掂
我個仔要有個好講得笑, 好玩得嘅老師, 佢就會有心機讀書/上堂

咁.........我咪好被動

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 熱血勳章

greenpea 發表於 16-6-8 17:43
聽舊一輩的人講「開竅」,通常都係講緊中 2、3

我都排緊隊等緊
中四開到竅, 我都阿彌陀佛

大宅

依一代d 課程深咗好多,學校亦無時間cover哂所有課程
小朋友學習容易變得一知半解,學完又會好快唔記得
我覺得唔可以用我地以前讀書個年代做準則,咁樣對依家既小朋友唔公平
家長鬧小朋友之前,要先反思下自己有無提供足夠既support俾小朋友
小朋友仲細,唔知自己唔識d 咩同埋需要溫d 咩
初小...父母可以既就陪小朋友溫習吧
高小...可以考慮幫小朋友請一位盡責+有經驗既家庭老師

禁止訪問

男爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

我朋友個仔P.1~P.3都考全級頭3名,佢屋企係得幾份益智玩具,有個大的圖書櫃有好多吾同種類書。

每晚佢個仔做完功課,就幫他重溫番當日教的書,再有時間就睇課外書。屋企個電視係做新聞報導先會開。小朋友看書,媽媽做家務或看書,爸爸看報紙,星期一至星期五每晚如是。

星期六早上私人補習中英,下午補習數學。
星期日就去圖書館或行山。

我們有時出來食飯小朋友們會拎住ipad玩,他係吾會比佢小朋友玩ipad, 會叫自己小朋友拎D圖書館借回來的圖書看。睇佢小朋友好渴望玩ipad個樣就好

男爵府

我覺得真係要有個轉捩點
例如1.遇到恩師
2.搵到自己第時想做既職業作為目標
其實好難講,可能有一日係屋企睇鏗鏘集見到貧富懸殊,覺得要努力讀書搵錢呢?

男爵府

畀面勳章

等,等,等,等,等,等,等,等.......

伯爵府

開竅:意思係讀書之前唔係好得,突然「叮」一聲,成績突飛猛進?我自己認為,遇到一個伯樂,能令佢可以想通咗!

翡翠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

我仔今年小三....以前小一,二次次叫佢做下練習溫書就流眼淚....(佢本身有阿氏)
但我唔會因為佢有阿氏就由得佢....堅持要佢做...佢咪好不情願之下做..
成績中上...如果勤奮d可以再好...

上左小三...識既野多左...以前唔打機..而家好中意打..
我就同佢講條件...玩等價交換..
即係如果佢想打3個鐘機...佢事前要先睇書+做習作3個鐘先可以打..
寫字超過5個比老師圈...係因為寫得衰而扣分既...又係無得打..

每次佢打機比佢自己講打幾耐....唔可以賴數..
今次打多15分鐘..下次扣返....

經過呢大半年咁樣...每次叫佢睇書做習作都好情願...
打機到時候就自己收...字又寫得好左...

我覺得呢樣等價交換幾岩我仔.....
若問今世所遇, 皆是前世的緣。 今生寬以待人, 來世皆是善緣。

公爵府

回覆樓主:

我都唔知 ,我細個係中學先醒覺

珍珠宮

晴朗ma 發表於 16-6-9 00:08
我朋友個仔P.1~P.3都考全級頭3名,佢屋企係得幾份益智玩具,有個大的圖書櫃有好多吾同種類書。

每晚佢個仔 ...

我識有個女仔都係咁樣大,小學中學讀名校,佢每日得6點至6點半開電視,單親媽咪專業人士好惡好嚴,屋企冇電話冇電腦,屋企好多書,節目去圖書館,佢女冇錯係成績好又乖又有禮貌,但問題佢女好似與世隔絕純過清水,第時點出嚟社會做事。

禁止訪問

琥珀宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

Calophane 發表於 16-6-8 17:51
或者可以試吓營造一個讀書嘅氣氛,例如你做榜樣經常睇書,屋企又放咗好多書,整齊放喺書架,有啲學術書就算 ...

但禾囡團(emoji)正正就係去曬睇圖書而不是溫書!
若要人不知 唔好咁低B !  : P

首頁

尾頁

跳至