自由講場

跳至

首頁
23456...10

尾頁

男爵府

panyeung 發表於 16-6-8 23:11
咁佢都係提議啫,可能你同奶奶住,佢覺得照計你辭職都合理啫,,咁你唔想咪直接講囉,我覺得佢冇咩特別意 ...

不過,我已經唔想同佢講咁多野。

做極都唔足咁。
做一個c9唔係易事.

男爵府

回覆:家人咁講,你覺得點

靠孻姑出糧就唔駛諗,一來佢出出下唔出咪大獲,出去做野你老細唔出糧你可告到佢甩褲,孻姑唔出糧你唔通同佢反枱咩,最後自己委屈。第二佢比得錢你就有得要求話事,比錢你照顧99同d新抱比錢99湊仔既心態一樣:就係點到你飛起同埋你做咩都挑剔你,自家人點得仲甘,你到時自尊都冇埋。
你呢個位必須企硬,請工人,你放工辛苦d咁解,同埋同你c6講佢放工都要幫手,老母佢都有份,孻姑比到你份人工的話請夠兩個工人都得啦,你真的不能入呢個火坑。
至於煲湯呢d你都睇到佢係咩心態,幫你煲湯都咁偉大出埋糧比你你仲會有好日子過?

lojo11    發表於 16-6-9 17:50
noeyeC    發表於 16-6-9 01:26

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

請工人
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 BK Milk勳章

nicolwong 發表於 16-6-8 22:39
唔理啦,我依家只係做到放工回家煮飯,盡量煮多幾款,等佢多選擇,煲湯真係放假先做到,滾啖湯,畀佢濕下 ...
'雖然同屋住,但我覺得量力而為夠,始終多雙手揾錢實際d姑奶再提就叫c6檔駕啦

侯爵府

大廚勳章

親生女既佢都做唔到,點解咁要求人!
出錢請工人好啲
快樂烹飪好時光,天天都是快樂天。
互相幫助~

天氣仲係好熱啊

公爵府

nicolwong 發表於 16-6-8 22:55
其實你照做,唔駛同我講。
同我咁講 ,心中自己覺得你係女,
你煲畀媽有咩問題。

我唔係好明你講乜

但我都有類似情況
我老爺奶奶(唔同住)
小朋友細的時候
幫過我湊 我好感恩

而家始終都有老人病
係我地呢家比錢
請人照顧再陪佢睇醫生等等
(我有姑仔同大伯都係無小朋友)
(我份人工佢地應該比唔起)
看似唔公平但我覺得係應份
因為佢係我老公個父母之餘
仲有受過佢地恩

JSB    發表於 16-6-9 02:12

琥珀宮

引用:Quote:Ol0314+發表於+16-6-8+22:51+你奶奶

原帖由 nicolwong 於 16-06-08 發表
其實你照做,唔駛同我講。
同我咁講 ,心中自己覺得你係女,
你煲畀媽有咩問題。
講真,係呢間屋,你先係女主人,你姑9也不應該無你同意下在你廚房自出自入,正常呢間屋要煲湯就係你做!我覺得姑9係知你地照顧媽媽辛苦,所以propose佢可以出一分力幫手煲湯,唔明點解你會咁反感咁大反應。

你姑9佢大可以唔出聲唔出手,你同老公也要硬食所有照顧媽媽呢個重任,相比佢而家提出如何作出安排,難道你寧願佢咩都唔理咋傻扮朦嗎?

大宅

回覆樓主:

請工人!

男爵府

回覆樓主:

現實d講,咁要計下大家既賺錢能力喎

大宅

nicolwong 發表於 16-6-8 22:22
其實,我屈係心好耐。畀我講下,好嗎?

事緣我地係同奶奶同住,而家奶奶身體出事,人人有責任幫手照顧佢。 ...

工一定唔可以辭。你姑仔出錢係咪同你而家人工一樣先? 有時唔係話下下計錢,咁你都有家庭負擔囉。仔女返學唔洗用錢? 你做左家庭主婦後地位只會更低囉。夾錢請工人囉,做下d家頭細務,最多由你監督,裝cam咩都得。辭職就萬萬不可! 憑咩要你放棄自己事業去成就他人呀? 人係要自私d囉!唔係話嫁左俾人,就要服侍佢全家囉。你算係咩先,都係外人咋。自己女先最親囉!

男爵府

wynnehung 發表於 16-6-8 22:36
叫孻姑請個工人照顧你奶奶,佢出糧俾工人,點個工人做野

認同

子爵府

事緣我地係同奶奶同住,而家奶奶身體出事,人人有責任幫手照顧佢。 ...

你同拉姑平時關係是否不和?其實問心,奶奶和你同住,日常你同老公照顧佢好正常!拉姑上你屋企煲湯的確係幫輕你!不過個阿媽佢有份,佢甘講出口可能銀耳少少!
如果請工人吾得咪請鐘點,起碼有人做清潔先丫

男爵府

想生BB熱投

回覆樓主:

啲人心態上99有事,應該係仔/新抱照顧,最後無得選擇下先至會係外嫁女!你呢個case,你同你99一齊住,你/你老公照顧會較方便,如果你姑仔照顧無咁方便!而且佢又肯話出錢,我覺得算唔差架啦,有啲好衰嘅大難臨頭各自飛,點會仲肯話出錢!咁我覺得你咪當睇在你老公,同埋你奶奶幫你湊仔份上,照顧下你99!
我有個親戚,佢老爺病咗,不能自理,一直都係佢負責照顧佢老爺,無怨無悔!佢講咗句說話我覺得好感動,佢話佢老爺係佢老公爸爸,即係佢爸爸,佢老公照顧唔到,就由佢來照顧!

珍珠宮

請得你做為何唔請工人做呢?大家都好受。

男爵府

99幫手湊孫也是幫緊自己仔不只只是樓主,除非老公是高收入人士,否則一定不會放棄份工

男爵府

Ol0314 發表於 16-6-8 23:20
我唔係好明你講乜

但我都有類似情況

我表達能力比較差,

我指過去有兩樣野令我屈係心,好難受。

不過,純碎呻下,現在係老人家辛苦,

我諗真d,算係咩呢。

姑仔講咩都由佢,反正我係做同唔做都有權say no.

只係因為受過恩,要報。

係估唔到,奶奶病時黎報恩。

我當初又要帶細路學野,成日走幾轉,想放假叫姑仔上門幫手。

各有各難處,反之係我畀人話怕辛苦。

當下只係想大家協調,點知原來被看成呻苦果個。

所以,你唔明我講咩係岩,因為我常常表達錯。
做一個c9唔係易事.

子爵府

親子王國15週年勳章

nicolwong 發表於 16-6-8 22:57
係呀,我提出過,佢地即時落閘,工人唔可以代替家人照顧。

我只係想分擔家務,點解一口咬定我咁。

佢地即時落閘,佢地包括你老公嗎?

翡翠宮

減齡達人勳章

你奶奶身體有咩事先?你孻姑既然肯夾錢,索性夾嚟請工人或護理員囉,我覺得唔好自己照顧,實拿屎上身,自己又未必照顧得好,到時你老公難做呀

lojo11    發表於 16-6-9 17:52

公爵府

你哋同奶奶住,照顧佢係絕對應份的。
問題係孻姑開聲叫樓主辭職,我唔覺得無問題喎。人家的人生要佢安排嗎?
如果兩邊兼顧到,或者情況許可下,夾錢請工人照顧奶奶囉。憑咩叫人辭職?

男爵府

引用:Quote:nicolwong 發表於 16-6-8 22:22 其實

原帖由 lalang02 於 16-06-08 發表
工一定唔可以辭。你姑仔出錢係咪同你而家人工一樣先? 有時唔係話下下計錢,咁你都有家庭負擔囉。仔女返學 ...
講得好,認同

首頁
23456...10

尾頁

跳至