夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

唉⋯其實係我同c6已經緣盡⋯但奈何我咩都不怕,淨係驚小朋友冇daddy將來會比人睇不起會比人講閒話⋯⋯係冇乜父愛既環境長大既小朋友係咪會自卑呢⋯定係我一直忍落去睇下同c6會唔會死灰復燃啊?好迷茫啊⋯感覺累左自己小孩。我真係一個自私既媽媽⋯唉

大宅

我唔覺喎,如果見爸爸媽媽本身唔恩愛我情願我媽開心咁單身過日子,

複式洋房

回覆:係單親環境長大既小朋友係咪會好唔開心?

唔會

男爵府

跟住媽咪會好D,朋友個仔跟男方,而男方又再婚又再有自己小朋友!當爸爸出差就返媽咪屋企,我覺得好似小人球。小朋友始終係小朋友,有時候當見細佬嗲媽咪時,自己媽咪又唔係度,我聽到個小朋友咁講我D眼涙係咁流!

男爵府

唔會,如果夾硬係埋一齊,日嘈夜嘈,對小朋友仲hurt。

wcpcelia    發表於 16-6-14 16:46

男爵府

babykarlson 發表於 16-6-8 23:38
跟住媽咪會好D,朋友個仔跟男方,而男方又再婚又再有自己小朋友!當爸爸出差就返媽咪屋企,我覺得好似小人 ...

未必,可能跟媽咪更差⋯⋯

男爵府

我細個阿爸阿媽已經日嘈夜嘈,我媽每日都只係會飲醉酒返嚟發癲,打到我同我家姐死咁制,呢啲日子直到我小四先完結(佢地終於離婚)
阿媽走左,我地繼續同老豆住。講真閒言閒語一定有,我自己都聽唔小(例如,母親節時,有人講左句,你都唔洗買禮物架啦)。隔離鄰舍問起,佢地啲目光都要硬食。
真心一定開心過日日俾人打同日日家嘈屋閉。但小朋友生性後會識諗,放心。

barbiewong    發表於 16-6-9 22:56

侯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章

回覆樓主:

小朋友有眼睇有思想的,唔好以為唔離婚就一定係冇影響,有時可能更大影響。

我老公係來自單親家庭,父母離婚判左比爸爸,但佢爸爸成日擺低幾舊水就消失一星期,佢當年為左逃避唔開心就養成左飲汽水習慣,屋企冇女人,間屋亦污糟到嚇死人。因為佢同媽咪較親,同爸爸廿年來唔會坐同一客廳,長大後亦好保護自己的。直至同我一齊慢慢改變中。

大宅

引用:我唔覺喎,如果見爸爸媽媽本身唔恩愛我情願

原帖由 Tangbee11298 於 16-06-08 發表
我唔覺喎,如果見爸爸媽媽本身唔恩愛我情願我媽開心咁單身過日子,
講得好

大宅

回覆樓主:

小朋友幾大呀?懂性嘅話都會明白爸爸媽媽相處唔開心,分開未必一定對佢係唔好嘅

大宅

桃花源 發表於 16-6-8 22:52
唉⋯其實係我同c6已經緣盡⋯但奈何我咩都不怕,淨係驚小朋友冇daddy將來會比人睇不起會比人講閒話⋯⋯係冇 ...

樓主,唔好自己以為「給完整的家」比小朋友佢地就會幸福,而家細路好醒好識睇人面口,呃唔到咁多,同埋,我係80後我讀書年代身邊都唔少單親,何況呢個年代!你如果真係覺得緣盡就莫強求啦,情願分開保持大家良好關係,繼續共同養育小朋友至係上策

子爵府

我情願媽咪同爸爸離婚

別墅

我唔認同為仔女唔離婚係為仔女好,亦唔認為咁做對仔女成長一定有壞影響。

我認為對仔女成長有冇影響,唔係取決於離婚與否,而係取決於父母處理離婚既方式態度正確與否。如果離婚時好好解釋比仔女聽又灌輸正確價值觀比佢哋,等佢哋知道父母離婚係雙方相處有問題,而對仔女自己嘅愛係唔會少咗,離婚之後又大家盡父母嘅責任,比仔女充分嘅關懷同愛,仔女一樣可以性格健康咁成長。

以我為例,我好多上一輩的親戚離左婚,有D既仔女都長大成人,有D既仔女仲30幾歳結埋婚,佢地D性格都好正常冇問題,又乖又懂事,冇婚姻恐惧症,讀書重好叻,一個藥劑師,一個搞音樂創作,一個係律師。

反而我識得讀書唔成嗰D,性格古怪冇安全感嗰D,都係來自完整家庭的。

而我自己都係來自完整家庭,雖然算讀得成書,但自小對婚姻冇憧憬,都係唔多相信婚姻,原因係我父母感情唔好,爸爸有過外遇但又回頭,之後雖然冇嗌交但係貌合神離各顧各,感覺到佢地唔愛對方,所以我細個已經覺得結咗婚唔係一定好,我又唔想第時同老公好似佢哋咁。

我有個舊同學,佢爸爸出軌,佢媽媽就係為咗佢有完整家庭所以一直唔離婚,但我同學就話佢媽媽咁做令到佢覺得好難受,好似毀咗媽媽一生咁,令佢一路都覺得自己係罪人。

換轉是你,如果你知道小時候媽媽同爸爸一齊唔開心到抑鬱,身體也出毛病了,但為了自己勉強留了下來,你會唔會覺得好似累了媽媽咁呢?

所以,千萬唔好再為小朋友健康成長做藉口,而勉強維持一段唔應該維持嘅婚姻了!

翡翠宮

回覆樓主:

我ex, 佢講過佢父母離婚後一屋都鬆哂,終於吾洗吵鬧吾洗單打,可以寧靜過日子。

男爵府

唔一定的。樓主的情況正是我爸媽的情況, 我媽媽又是怕離婚我們冇爸爸會比人

講閒話, 又話想小朋友在正常家庭狀況下長大, 但我見他們時時不開心, 其實想

他們放過大家好過。

侯爵府

唔離婚會唔會家嘈屋閉先?
如果可以當朋友甘相處到,又無諗住再婚既,唔離都無問題喔。

大宅

依家大把單親
睇下你識唔識教小朋友姐

大宅

ssl1102 發表於 16-6-9 11:39
依家大把單親
睇下你識唔識教小朋友姐

唔識教
即使唔係單親對小朋友都唔係好

wcpcelia    發表於 16-6-14 16:47

大宅

唔會。

伯爵府

其實唔一定嘅,我3歲我爸爸同呀媽就離婚,我係跟媽媽一齊住,但我爸爸都好錫我同呀哥,都成日翻來睇我地!有時問呀媽有冇後悔離婚,佢話冇,只係後悔離婚遲左,因為我老豆好爛滾,佢以前日日都擔心佢又唔知去左邊!其實真係好怕D人話為左小朋友唔離婚,俾個小朋友見到你地貌合神離仲煩喇,大家困係個死局度唔攰咩?最緊要你自己錫佢,佢會知道嘅!

barbiewong    發表於 16-6-9 22:57

首頁

尾頁

跳至