自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

好媽媽勳章

上星期有報告指香港的競爭力全球排第一, 今日又有另一個研究指香港人在智商 (IQ) 上排全球第一

http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20160609/19647230

【本報訊】人大委員長張德江三讚港人智商高,知道甚麼對香港好,原來所言非虛。美國網媒《Gazatte Review》選出全球10大最有智慧國家或地區,香港名列首位,原因是港人智商測試平均分最高,及香港學生數理成績優異。
《Gazatte Review》指,香港學生數理成績全球排第二,教育制度優良,大批學生為學業及前途,在課餘繼續補習,所以港人在智商測試平均評分最高,達107。南韓人及日本人平均智商分別為106及105,排第二及第三位。新加坡人平均智商為103,排第五位。

學者:或因慣於操練試題 註冊臨床心理學家朱嘉麗表示,一般人智商測試平均成績為90至109,130以上屬資優。智商測試內容包括語言邏輯及圖像推理等,主要測試解難能力及記憶力,與學習能力相關,香港作為現代城市,教育普及,智商測試評分較高並不奇怪。朱又指,智商評分高不代表必定智慧高,因為智能發展講求整體平衡,需考慮情緒智商等。經驗顯示,七至八成資優學生性格較敏感及急躁,須接受輔導;又例如有人屬數學天才,卻可能有讀寫障礙,令學業成績停滯不前。
香港通識教育會副會長黃家樑認為,單憑智商評分及數理成績判定是否有智慧過於片面。而且排名頭幾位全是考試壓力大及補習風氣盛行地方,顯示智商評分高或與讀書時慣於操練試題有關。黃又指,如果智慧是指想像力及創意,港人明顯遜色,小學階段已強調標準答案,中學更是一切只為考試。而到畢業後,社會風氣及家長期望亦傾向功利及實用。

水晶宮

回覆樓主:

我好蠢,有冇測錯

funfun759    發表於 16-6-10 15:59
wcpcelia    發表於 16-6-10 09:13

翡翠宮

珍珠宮

引用:我好蠢,有冇測錯

原帖由 iamlazy 於 16-06-09 發表
我好蠢,有冇測錯
Me 2!!!

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

我絕對相信,尤其搵著數果陣,直程 IQ 爆晒燈

Dwmn    發表於 16-6-9 11:25

珍珠宮

回覆:全球智商排名 港人稱冠

香港人數口精,得到世界認同

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

冇可能囉,最聰明一定係猶太人

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

有IQ,冇EQ,冇AQ都係冇用喎

芝麻街    發表於 16-6-10 07:09
woodpecker    發表於 16-6-10 06:43
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

vivibabyvivi 發表於 16-6-9 10:16
冇可能囉,最聰明一定係猶太人

係囉,猶太人智商好高,好多猛人都係猶太人例如愛因斯坦

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

rose-mag 發表於 16-6-9 10:20
有IQ,冇EQ,冇AQ都係冇用喎

我都覺得3Q中,AQ同EQ 比IQ 重要

芝麻街    發表於 16-6-10 07:10

翡翠宮

iamlazy 發表於 16-6-9 10:08
我好蠢,有冇測錯

伯爵府

牛年勳章

《Gazatte Review》指香港教育制度優良

珍珠宮

我地細個時學能測驗,依家D 細路玩奧數,所以 IQ test 高分一d 都唔奇
我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

男爵府

營養好, 醫療好, 個個食咩咩咩DHA奶粉, 當然勝過人地, 尤其非洲營養不良果D

之前有本地調查都講, 智商同收入成正比

還好香港人不是生於亂世...!!

水晶宮

但反映到香港競爭好大!學生要學多嘢!才有這個IQ

伯爵府

回覆:全球智商排名 港人稱冠

所以唔好話香港經濟差,香港人會難捱,以我地智商加拼博精神,絕對可以係鄰近地區一支獨秀,不受影響,東方之珠唔係浪得虛名大家加油

伯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

jaycee_mami 發表於 16-6-9 09:59
上星期有報告指香港的競爭力全球排第一, 今日又有另一個研究指香港人在智商 (IQ) 上排全球第一
...

世界第一,全中國第幾先?

珍珠宮

2024年龍年勳章 玩具勳章 冬日勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

翡翠宮

廷廷媽 發表於 16-6-9 10:25
我都覺得3Q中,AQ同EQ 比IQ 重要

人愈大愈覺
學習中

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章

香港人真係醒嘅,
學嘢好快見世面多
花花真美好!

首頁

尾頁

跳至