自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

聽呢度d jm話用10年都唔壞,但我用咗2年,一過保養就壞,有冇計得咁準呀?或者以前d機係耐用d,依家新個d易壞呱,但都冇理由個師傅上到嚟禁2下制話冇事收我$470走咗,當晚用都係用唔到,再聯絡西門子,話要收我$3110返廠換零件,個$470冇得退,而且整好只有2個月保用,+$690先有1年保養,你知唔知我買呢部機先$4000咋?仲有2年保養,整機仲貴過買,你係咪玩野?如果一早知道咁下場,我就唔會call你師傅嚟等我將$470掉落鹹水海啦!

男爵府

joycheung801 發表於 16-6-13 18:33
聽呢度d jm話用10年都唔壞,但我用咗2年,一過保養就壞,有冇計得咁準呀?或者以前d機係耐用d,依家新個d易 ...

無理由收470又無貨交,俾著我會唔俾,最多一百,車馬費,因為無做過野,只是扭兩下制。

我見過細机實物,㨂多十次我都寧願淘都唔要呢個接近香港行貨唯一選擇。

珍珠宮

畀面勳章

回覆:不要再買西門子洗碗碟機

好多有牌子產品過保用期後
上門檢查費都係幾舊水
零件另俾

不過2年就壞都好快下

男爵府

真係要睇產地,

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:joycheung801 發表於 16-6-13 18:33

原帖由 babyboy2013 於 16-06-13 發表
無理由收470又無貨交,俾著我會唔俾,最多一百,車馬費,因為無做過野,只是扭兩下制。

我見過細机實物, ...
過咗保養期. 上門檢查就會比所謂檢查費. 所有電器都喺咁喎. 照計樓主應有打去西門子cs 問個清楚先會幫佢約cfu.

子爵府

仲有西門子雪櫃都唔好買!
新雪櫃,竟然係唔凍!
換部新俾我,都係唔凍!
搞左我一大輪,最後退返錢!
真係不知所謂

男爵府

Msolivialeung 發表於 16-6-13 20:33
仲有西門子雪櫃都唔好買!
新雪櫃,竟然係唔凍!
換部新俾我,都係唔凍!

我上月買咗部洗衣機,用咗一星期有怪聲,佢兩個師父都攪唔掂,最後換過部新。

用戶要求終止服務

joycheung801 發表於 16-6-13 18:33
聽呢度d jm話用10年都唔壞,但我用咗2年,一過保養就壞,有冇計得咁準呀?或者以前d機係耐用d,依家新個d易 ...
如果比左$470 (不過, 你要MAKE SURE , 當時他們是聲稱檢查費定維修費), 而整唔番好,我會去消委會投訴

大宅

環保接龍勳章

我果部都係用左兩年幾就壞左, 撿查費$470, 再換零件$690

用戶要求終止服務

MEOWKLP 發表於 16-6-13 21:07
我果部都係用左兩年幾就壞左, 撿查費$470, 再換零件$690
咁樓主要知道這點!不要誤會

珍珠宮

其實買咩電器都好,我都唔會揀西門子,除非人地送

珊瑚宮

2024年龍年勳章

引用:其實買咩電器都好,我都唔會揀西門子,除非

原帖由 BREADWING 於 16-06-13 發表
其實買咩電器都好,我都唔會揀西門子,除非人地送
咁差?

我屋企得一樣電器係佢,就係抽油煙機

珍珠宮

好媽媽勳章

我之前有部sharp lcdtv, 又係一過保養就壞,又係上黎檢查完要比幾百檢查費,跟住話整番要幾千蚊,我買過部冇咁嬲

電器野真係撞手神

自由.自由,多少罪惡假汝之名以行

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

回覆:joycheung801 的帖子

唔...反而用咁多電器,西門子好好服務,我媽媽屋企,雪櫃十二年,上格唔識凍,師傅上門檢查話要揾零件換,因機太舊無零件,竟然係韓國揾到,寄回來再上來裝,只收一次檢查費及零件$120(上門兩次),洗衣機又係有怪聲,上門檢查即揾到跌左鏍絲係底部(只收檢查費),即整好了!

全部10年以上

侯爵府

我部P仔洗碗機重好好用

8-)

男爵府

stagea 發表於 16-6-13 21:37
唔...反而用咁多電器,西門子好好服務,我媽媽屋企,雪櫃十二年,上格唔識凍,師傅上門檢查話要揾零件換, ...

西門子檢查費邊可能咁平?最少四百幾,檢查only! 我都bad list咗佢。

禁止訪問

子爵府

而家咁差啦?? 我上一手租果度大部份西門子, 雪櫃好夠凍好好用, 洗碗機都好好用, 應該有十幾年了. 點解而家差左咁多.....

男爵府

依家D電器全部都比以前易壞,用咁耐用佢賺唔到錢

bosch    發表於 16-6-14 01:31

珍珠宮

引用:而家咁差啦

原帖由 koalamlam 於 16-06-13 發表
而家咁差啦?? 我上一手租果度大部份西門子, 雪櫃好夠凍好好用, 洗碗機都好好用, 應該有十幾年了. 點解而家 ...
看產地
我會揀德國造

首頁

尾頁

跳至