嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

洋房

有無bb3個多月大, 食完奶3-4個鐘後還嘔奶

我bb3個多月大, 每次食6oz, 一日4-5次, 食完奶3-4個鐘後還嘔奶, 而且嘔很多, 有時飲完後即吐出很多奶, 真是不知什麼原因, 你們有無bb是這樣, 請大家給予意見

公爵府

畀面勳章

Re: 有無bb3個多月大, 食完奶3-4個鐘後還嘔奶

我個b都係o甘o架! 醫生話只要每次食完奶都掃倒風, 體重又有增加O既話就無問題o架啦! 唔駛太過擔心呀! 我個b依家4個月大, 嘔奶無o甘犀利啦! :lol:

大宅

我亞B又係3個月大, 近排又係成日嘔奶, 於是我帶佢去睇醫生, 本來以為係個胃有事, 於是做完超聲波又照X光, 之後先發現原來係小腸有D腫咗, 醫生話可能係細菌感染, 又或者係對奶粉敏感, 於是醫生開咗D抗生素比亞B食, 同時又轉咗食豆奶奶粉, 呢幾日先至無嘔。為咗BB嘅健康著想, 建議你都係Check真D好D。

洋房

多謝你們意見, 我今日都帶bb去睇醫生, 醫生check過話無事, 應該風多, 只要體重有增加就無問題

複式洋房

My daugther had the same problem in 3 months.. so we tried to lower the milk taken volume from 4oz to 3oz each time...Then no more so far..

洋房

我個b都係o甘o架! 不過4-5個月大後就會無ga. Don't worry.

首頁

尾頁

跳至