在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

我想請教下做hr的JM

公司有僱傭合約,制度亦寫明是未過probation會預支probation期間的銀行假,如果員工過左probation就當呢D預支假係pass probation奬勵,但如果過唔到試用期就會扣返預支假既錢。

而家問題黎了:
3,4月有好多銀行假預支左俾員工,而咁啱個員工5月頭未過probation就玩野,仲要即日唔做。

結果計哂最尾份糧扣番之前D假錢,都唔夠扣,仲差公司差唔多1千蚊。佢唔肯還錢,仲走上勞工處調解話我地唔出糧,調解員都有講係佢唔啱,但佢仲不斷強調要告公司。

我想問各位hr達人,你地會點處理呢?
由於佢又已經過左60日,要供首期mpf, 如果在mpf扣番差公司既錢,得唔得呢?

定一定要用小額薪酬索償仲裁處追討呢?

雖然唔多錢,但老細勁嬲佢玩野同浪費我地公司要派人上勞工署既人力物力時間,所以話要拎番D錢。

求指教,感謝!!

珍珠宮

睛靈勳章 陪月勳章 畀面勳章

回覆:請教hr問題

mpf 佢袋硬,唔供仲要罰款

男爵府

回覆:請教hr問題

其實預支假期係公司蝕底,明知僱員唔夠假仲批佢假,理論上係公司自行承擔風險。論據係「你明知都批」

別墅

只可經法律途徑追討,唔可以扣MPF, 其實公司批得呢條例1千幾百都唔會蝕入肉啫,計番平時做少左工序的Manpower, 其實公司唔會蝕

大宅

其實, 糧係一定要出, 出多左既唔可以倒扣, 全數要小額錢債追.
代通知金都唔可以係份糧入面扣架.

首頁

尾頁

跳至