烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

ourstory04 發表於 16-6-22 12:58
係咪洗之前要抹走哂所有殘渣先?
例如飯碗咁,係咪真係要一粒飯都無?

...
最好隔走大件野. 洗碗機內有個隔渣網. 好似鋅盤有個隔的原理咁. 要間唔中清理下囉. 不過我通常係鋅盤用水沖左先放入機

大宅

keung0413 發表於 16-6-22 13:07
點解de buyer 唔得ge?洗左會點? thanks~
DE BUYER用洗潔精都唔得啦. 好似會變黑.

大宅

我部西門子放係厨柜底,來水及去水同洗衣机一樣做法,裝修佬都知点做。
部机二手入,我自已裝,我乜都放去洗,連錫纸,錫纸兜都洗過;但会氧化变色,吾使試。

最正天冷打完邊爐,D水凍到,成枱碗碟,一嘢KO,洗完出來暖笠笠!
乾诤過我用手洗,咁都吾算神器

大宅

bronicaps150 發表於 16-6-22 16:01
我部西門子放係厨柜底,來水及去水同洗衣机一樣做法,裝修佬都知点做。
部机二手入,我自已裝,我乜都放去 ...
即係要改過條水喉先用到?

大宅

補充:
用左幾年,部机个隔都只係搵到一兩條鲩魚细骨,
重乾淨過我部洗衣機(大跟雞膠邊有黑霉)
大概估计可用八年以上!

複式洋房

引用:我部西門子放係厨柜底,來水及去水同洗衣机

原帖由 bronicaps150 於 16-06-22 發表
部机二手入,我自已裝,我乜都放去 ...
咁你係咪都會用水沖下每隻碟先放入機?

大宅

咁好用? 好吸引, 好想買! 想問下你駁邊度出入水位? 我家廚房得sink盤水喉位, 洗衣機果個水位內置, 唔知係邊

我若再装,
來水:星盤底加個1分2喉頭共用星盤水龍頭就可以
去水:因去水量不及洗衣机,可與洗衣機共用,西門子可用高水位去水

大宅

咁你係咪都會用水沖下每隻碟先放入機?

答:係,因初初用,荒死部机会塞引致漏水;家下就係咁宜,有時痴住條葱,我都照上架,洗完又唔見左條葱,部機又無味,就例行公事照做,好多時都求求其。

但洗碗要側放或反轉上架,否則貯一碗水俾妳

禁止訪問

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

有沒有媽咪是用坐台機, 推介比我, 要細SIZE

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

vickywong0119 發表於 16-6-22 00:30
我都裝左,但空間有限,裝唔到西門子,唯有裝了p仔。

請問p仔有沒有烘乾功能?謝謝

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

keung0413 發表於 16-6-22 13:10
如果屋企多人 (6, 有時8) 用咩牌子好?
miele/ siemens/ bosch
係咪要好有技巧擺d 碗先洗得乾淨?

我屋企都係多人, 不過我用雜嘜機.

我會先沖走d 碗碟既大粒食物殘渣先, 之後將 d 碗碟跟住洗碗碟機個架放好就得. d 杯同輕既碗放上隔, 重野放下格, 污糟果邊向下, 基本上冇問題. d 碗放得太貼有機會洗唔乾淨, 起碼要有位俾d 水噴到去d 碗碟度至洗得乾淨.

開機前一定check 有冇野 kick 住部機 d 出水扇業至閂門開機.

我覺得睇牌子前, 先研究d 機既spec 先, 睇下係咪o岩你要求至決定.

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

Martin媽咪 發表於 16-6-24 17:25
有沒有媽咪是用坐台機, 推介比我, 要細SIZE
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=17336580

別墅

回覆樓主:

我用緊Panasonic. 都ok呀,不過比較細部

大宅

引用:Quote:vickywong0119+發表於+16-6-22+00:30

原帖由 小虎與點點 於 16-06-24 發表
請問p仔有沒有烘乾功能?謝謝
有,但我沒有用,用80度漂洗,洗完開少少門,隔一陣玻璃嘢會乾哂

大宅

ourstory04 發表於 16-6-21 12:12
想買洗碗碟機,趨向想買Siemens 或Bosch,有無呢2個牌子既用家可以share下經驗?
我主要用LC煲,可以放到入 ...

我有部Bosch 全新,無保養,賤賣,有意可睇返我啲post

男爵府

bosch 發表於 16-6-25 03:14

水電是否用很多。環保是我其中一個關心的事

別墅

lkt11179 發表於 16-6-29 16:42
我有部Bosch 全新,無保養,賤賣,有意可睇返我啲post

How much ? Any photos?

瑪瑙宮

kyky123 發表於 16-6-29 16:46
水電是否用很多。環保是我其中一個關心的事
我儘量隔日開機, 水電同平時差唔多.

我部機跟據碗碟既污糟程度而分4 個setting, 另加一個沖水功能. 唔知我當年有冇計錯數, 我部機係用第二個setting係最慳水電.

我部機個description 將d 碗整到九成乾, 最初我怕會唔好, 但我住既地方乾燥, 朋友教我用完部機打開隻門一陣, d 碗快會乾晒, 所以佢地唔介意d 機唔係百分乾晒d 碗. 我用過發現洗碗後d 碗都已經烘到全乾, 只係洗碗後開門散左機身內籠既水蒸氣就得.

我只係用洗碗機d 清潔粉, 冇用光亮劑, 專用鹽等等其他野, 希望環保d同埋少d 化學品殘留.

伯爵府

bosch 發表於 16-6-25 03:14

Jm請問用咩牌子?幾錢?邊到買?thx

首頁

尾頁

跳至