夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章

回覆樓主:

努力減肥~試下轉換髮型都可以精神好多倍~多啲發掘自己興趣,就算有小朋友都可有自己興趣架~我以前有去學唱歌跳舞,不過有左bb停左課~一般老公見到你既世界開始向外,自然會關心~我果個都係咁

大宅

emimi 發表於 16-6-26 02:55
我外貌都keep得幾好,行出街唔似生過bb,但c6咪又好抗拒同我出去,叫佢陪我食宵夜,就話夜媽媽食野唔健康, ...

認同呀:mother:

大宅

Purple_0322 發表於 16-6-26 04:39
努力減肥~試下轉換髮型都可以精神好多倍~多啲發掘自己興趣,就算有小朋友都可有自己興趣架~我以前有去學唱 ...

諗下去建立自己興趣先

大宅

jeremylui83 發表於 16-6-25 23:56
回覆 Vincywan 的帖子

跑步, yoga, 游水,bellydance。。。是但攻一樣。。一星期去兩到三次,好快瘦。。加 ...

我鐘意游水

瑪瑙宮

Vincywan 發表於 16-6-27 10:15
我鐘意游水

不如响屋企跳鄭多燕喇.

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 親子王國15週年勳章 開心吸收勳章 食得好勳章

子爵府

畀面勳章

回覆 Vincywan 的帖子

每次不停游45分鐘,瘦得好快

男爵府

Vincywan 發表於 16-6-23 17:08
我係全職媽媽,有兩個小朋友,老公同我已經結左婚十年連埋拍拖都15年喇,宜家生活好平淡,平淡到佢每日唔會 ...

大家甘話,我都係肥師奶,仲有反工,放工又要照顧小朋友,每日都好忙!我老公同你老公一樣,都係勁冷淡,我地結婚無你甘耐,但我老公已當我係超人,咩都搞得掂,就算我拎重野,人地隔離陌生都會幫手豆下,我老公就企度等我搬!都無話過來幫下手!呢排我自己都吾想同佢講野了!反正為左小朋友,基本既親子活動都會有,佢有時都會參與,但都係為左d女,但同我無交流!

水晶宮

Vincywan 發表於 16-6-25 22:55
我都覺男人都係口不對心的

所以就要好好打扮自己,佢就冇藉口話自己

子爵府

dinosaurmum 發表於 16-6-28 18:58
所以就要好好打扮自己,佢就冇藉口話自己

講真,邊個男人唔想拖個四正老婆出街丫?快D努力keep fit 兼打扮下啦

侯爵府

好媽媽勳章

Vincywan 發表於 16-6-23 17:08
我係全職媽媽,有兩個小朋友,老公同我已經結左婚十年連埋拍拖都15年喇,宜家生活好平淡,平淡到佢每日唔會 ...

我也是肥c奶一名(我估我肥過你),ftm湊兩個,從不化粧打扮(最後一次化粧係十幾年前結婚果日),吾識煮飯。
但我同老公婚後感情越黎越好,特別是生了一仔一女之後,可以用昇華去形容。
我返而覺得,你應該注重多些與老公精神上,心靈上既交流,因為外表只可短暫吸引對方,要感情長久,情感上的互相支持才是最重要!

珍珠宮

BK Milk勳章

ac321 發表於 16-6-29 01:09
我也是肥c奶一名(我估我肥過你),ftm湊兩個,從不化粧打扮(最後一次化粧係十幾年前結婚果日),吾識煮飯。
...
你應該注重多些與老公精神上,心靈上既交流
<==
可唔可以講吓點做呀?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 親子王國15週年勳章 開心吸收勳章 食得好勳章

搵個時間溝通,傾下計,去下街 2人世界下

複式洋房

queenie3y 發表於 16-6-27 22:31
大家甘話,我都係肥師奶,仲有反工,放工又要照顧小朋友,每日都好忙!我老公同你老公一樣,都係勁冷淡, ...

湊住小朋友,想扮吓靚都無時間啦

大宅

回覆樓主:

減肥拉,點都唔會蝕架!
最大好處:身體好左

侯爵府

好媽媽勳章

siujanjan 發表於 16-7-12 12:07
你應該注重多些與老公精神上,心靈上既交流
我吾知係吾係個個男人都岩用。不過我個人覺得,男人一生係想要2個女人係身邊

第一個:老婆
是生活上的伙伴,可幫佢生仔湊仔和打理頭家(包括老婆親自煮飯湊仔,或老婆安排工人做都OK),比到佢一個完整安靜既家,陪佢終老!
如果呢part老婆做/安排得吾夠好,比吾到個男人有個'家'既感覺,男人會傾向由啊媽身上去尋找、去揾幫手、去填補呢種空缺!
所以好多時,老婆呢個角色做得吾夠好,99就有機會介入兩公婆既婚姻中,甚至要做兩公婆屋企既話事人!

第二個:紅顏知己
是精神上的伙伴,一個當佢遇到開心事想同你分享想你登佢開心,當佢遇到吾開心事可以聽佢申比佢抒發感情既人!男人會其望同呢位知己一起參與自己既興趣(如爬山,旅行,揸車,电子產品),直接講,呢位係一個好知己好朋友好玩伴,可以陪佢走過人生每一階段既人!
而最危險係,呢個紅顏知己,很可能最後成為了男人的小三!(可以解釋點解有D男有個又後生又靚既老婆,但還要找個又肥又老又醜既小三陪自己!)

睇落男人好似好可怕,好似個個都想要個小三。
但再諗真D,老婆同紅顏知自其實可以是同一個女人!
所以,我所講既精神上既溝通,就是指紅颜知己既角色。
大家回想下當初同老公拍拖時,係吾係都曾經扮演過老公既紅顏知己?
明明吾鐘意食呢間餐廳,但因為佢勁鐘意食而講大话話D野好食?
明明果日自己吾得閒,但佢約你你又為了可以同佢出街玩而講大話話自己得閒(推了其他事)?
明明自己吾鐘意去玩某樣活動/做某樣野,但就因為佢叫你一齊玩而固意去學點玩/扮鐘意,?
等等

當大家拍拖時,女朋友既角色基本上都是男人既紅颜知己!
可惜,當結婚久了,生了小朋友後,女人就開始變成啊媽管家婆既角色
男人叫老婆陪佢睇電視/影,老婆話吾得閒要陪仔女訓/睇功課!
男人叫老婆陪佢打機踢波玩車,老婆又話無聊又話浪費佢時間!
男人叫老婆陪佢一齊去D上山落海既旅行,老婆又話要D舒舒服服住靚洒店食靚野買靚衫既行程!
男人叫老婆陪佢落酒吧relax下,老婆又話呢D地方雜、飲酒無益等!

其實,女人婚後變化係大過男人!
女人覺得婚後生仔後變了性格是合理的,而男人就希望老婆性格永遠同拍拖時一樣,係自己既紅顏知己!

以上純個人感覺,不喜勿插!

侯爵府

好媽媽勳章

emimi 發表於 16-6-26 02:55
我外貌都keep得幾好,行出街唔似生過bb,但c6咪又好抗拒同我出去,叫佢陪我食宵夜,就話夜媽媽食野唔健康, ...

[size=24.921px]'因為老婆對足咁多年都悶,就算冇小三 都唔夠出面朋友嘻嘻哈哈咁開心'

[size=24.921px]錯啦!
[size=24.921px]老婆,係可以做理老公豬朋狗友既角色!
[size=24.921px]我老公嘻嘻哈哈D朋友活動,我係主力搞手!
[size=24.921px]去BBQ,出海玩,朋友食飯,有幾多男人有心機做搞手安排食物時間地點呀?這情況就更需要一個女人做搞手!

珍珠宮

BK Milk勳章

引用:Quote:siujanjan 發表於 16-7-12 12:07 你

原帖由 ac321 於 16-07-13 發表
我吾知係吾係個個男人都岩用。不過我個人覺得,男人一生係想要2個女人係身邊

嗯嗯,我覺得自己係阿媽冇咗老婆個角色,但湊住兩個小朋友,唔知點分身出來。。

大宅

ac321 發表於 16-6-29 01:09
...

大宅

ac321 發表於 16-7-13 01:48

我都好想老公叫我陪佢去唔同嘅地方,可惜佢唔想我陪佢。我好願意做佢嘅紅顏知己的

首頁

尾頁

跳至