親子旅遊

跳至

首頁
12345...6

尾頁

侯爵府

今朝啱啱落機,6日5夜,意猶未盡,感覺新加块仲好玩過日本,我們一家三口,兒子16歲,到我來分享下。

酒店篇:Calton City 和Sentosa Festive Family Room(有上格床和梳化床).各住2晚都滿意,Calton City房内有3G手機俾住客出街用,可上網同打出。Sands為了天台泳池住左晚,豪但無特色,又貴,連税3100一晚。
Calton City 位置在牛車水附近,行前5分鐘是Maxwell Food Court.對面也有本地人街市food court.兩日早餐就地food court解決。
Sentosa Festive Hotel唔殘喎, family room design温馨,兒子很喜歡上格床,但他5呎8已少少頂腳了。我訂兩晚送Adventure Cove waterpark S.E.A, 和USS各兩張,再到牛車水天宇補埋另一張。

Sands check in時話upgrade我住premium.原來揾笨嘅,25樓前面係石屎結構庶住前面一半,要求換房收上32F就有大露台,見到Gardens by the Bay,夜晚再睇佢的night show同夜景好正。
行到水窮處 坐看雲起時

侯爵府

飲食篇:

海南雞飯食左4次,天天,Vivo City food republic ,Purvis St 喜園,另一間Amoy Street 叫東風發,間間都好食,差唔多。東風發放唒李光耀李顯龍D相,有D來頭咁。

喜園茶餐廳是我當地老友介紹,今次舊地重遊,在逸群雞飯果條街,有古舊南洋風情,大風扇,雲石檯,咖央包好食過呀呻和toast box.

Sands food court唔錯,黄亞细肉骨茶正。其他發發雞翼都正,有擋刨冰也好食,不妨點 個玉薯糕,好味。地道野。老友介紹我地食肉脞麵,又係地道野。

Garden by the Bay night show後,新加坡老友帶我去行前少少的Satays by the Bay,在園内有指示牌。食'發發'擋的燒雞翼(好正),roja(馬來西亞沙律),薄餅,好味呀。另買D串燒,有擋Boot Tat買燒老虎蝦都好好食。發發同Boot Tat金沙food court都有,但貴D.。

海鮮方面,食左龍海鲜螃蟹王Punggol店,蟹75元一公斤,食左1.6公斤。呢間即大熱的Mellban其中一分店,蟹米粉係得嘅,但招牌的金沙蟹唔得,汁太甜又漏。麥皮蝦唔得,不過平,4人套餐加咖啡骨5人食,240元坡紙。

昨晚又食了東海岸珍寶,5個人350坡紙,等於一個人400蚊港纸左右。珍寶好食得多,78元一公斤,食了2公斤,胡椒蟹,辣椒蟹,麥皮蝦都好好食,正正正。炸饅頭外脆內軟。兩間都好均真。
行到水窮處 坐看雲起時

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

thx for sharing

侯爵府

玩篇

同大家一樣,天宇買票

Gardens by the Bay 5點左右去合適。Dome冷氣涷帶外套。每個Dome悠閒地行一個钟,7點上Skywalk(好正,必行).下來看nightshow啱啱好.呢個必看,反而金沙激光night show 有D把鬼。得幾條激光旭旭下。小朋友要玩水預時間再早D.

Adventure cove waterpark.要帶毛巾。地下吉脚要著拖鞋,Locker小10蚊,大20,無限次開。我地玩緊時行雷所有game停,感覺冇乜人走,等了個半鐘後開番,
USS我地9點9到門口排隊。未夠10點己開,乜都唔洗排,到下午熱門項目要排一個钟了。2點半走得。幸福。

Megazip吊威也有玩,但最難忘係mega climb繩網陣,玩左兩個level,level 1and level 2,又驚險又要體力又考平衡。level 2有2,3樓咁高,有個hurdle要跨幾個半空吊的千秋。老公踏上第一個千秋就不停盪,停唔到,終於失敗跌下在安全威也半天吊,工作人員都幫唔到,要自救爬上吊一platform.仔也在千秋盪了很久,後來自己冷靜下來先完成到。總括Megaclimb適合大齢兒童和青少年自我挑戰。都幾特別,我地手脚唔靈敏,玩左個幾鐘,好攰,出唒汗。
Segway8蚊坡纸玩2分鐘,塭笨。
Luge仔鐘意,玩左兩次佢話夠,我同老公各玩一次都夠。

行到水窮處 坐看雲起時

複式洋房

想問下garden by the bay 的show幾點開始?睇完係幾點?
另外weterpark啱5歳小朋友嗎?thx

侯爵府

7:45, 8:45, each 15 minutes
5歲都啱嘅,入面好多小朋友,可能有某D game唔夠高,又有親親海豚。
行到水窮處 坐看雲起時

別墅

謝謝分享, 我下星期日出發, 都book cartlon city, 好期待...!

別墅

回覆 catchuk 的帖子

我官網見到 night show 每晚 7:45 及 8:45 , 個water park 我覺得啱小朋友玩既, 好簡單既設施, 志在比小朋友玩下水, 降下溫咁, 你去官網睇下喇 ^^

侯爵府

2024年龍年勳章

thanks for share

侯爵府

侏羅紀公園會濕身濕腳。
Mummy過山車不能帶袋帶背囊,提供免費locker 45分鐘。過鐘要收4蚊坡紙。大家因住時間玩
USS不能帶水和food,但人多他們不會很仔細check。我們放內袋帶了兩枝水。
Maxwell food court 隔離的佛牙龍華寺,不商業化,有佛光,寺內很靚,3樓的musum介紹佛教历史,幾有誠意又academic.很贊。我們點了一家平安燈。
晚上可去牛車水Club Street,安詳山一帶,舊街改成酒吧區,好多鬼佬蒲,堅靚。
行到水窮處 坐看雲起時

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章

海南雞飯一定要試

別墅

Paris 發表於 16-6-24 14:24
玩篇

同大家一樣,天宇買票

請問adventure cove 要預多少時間呢? thank you

侯爵府

hellobobo 發表於 16-6-25 06:50
請問adventure cove 要預多少時間呢? thank you
Riptide rocket 排了一個鐘,其他game還可以。我冇玩收費項目,冇食野,也半天。
行到水窮處 坐看雲起時

大宅

想問買左環球影城飛,係包埋玩luge定係要另外再買飛玩luge呢?

侯爵府

annie1120 發表於 16-6-25 09:33
想問買左環球影城飛,係包埋玩luge定係要另外再買飛玩luge呢?
两野樣黎架,地點都唔同,唔會包
行到水窮處 坐看雲起時

翡翠宮

Paris 發表於 16-6-24 18:06
侏羅紀公園會濕身濕腳。
Mummy過山車不能帶袋帶背囊,提供免費locker 45分鐘。過鐘要收4蚊坡紙。大家因住時 ...

請問侏羅紀公園係邊? 有冇LINK可以SHARE? TKS!

侯爵府

fatchu@home 發表於 16-6-25 10:30
請問侏羅紀公園係邊? 有冇LINK可以SHARE? TKS!
環球片場入面坐船個game
行到水窮處 坐看雲起時

翡翠宮

Paris 發表於 16-6-25 11:21
環球片場入面坐船個game

哦................... 我以為係新樂園. TKS!!

珍珠宮

Paris 發表於 16-6-24 12:32
今朝啱啱落機,6日5夜,意猶未盡,感覺新加块仲好玩過日本,我們一家三口,兒子16歲,到我來分享下。

酒店 ...
Gardens by the Bay真係好值得去

男爵府

引用:玩篇同大家一樣,天宇買票Gardens by the B

原帖由 Paris 於 16-06-24 發表
玩篇

同大家一樣,天宇買票
請問segway 2分鐘點計?有冇其他玩法?

首頁
12345...6

尾頁

跳至