夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

別墅

近排成日諗起以前嘅事,試下寫番出黎
細個屋企管教好嚴,加上中學時間只想專心讀書,好大個先初戀。開頭入左ive都無諗過要拍拖,不過世事嘅野好難講,因為我遇到佢
佢叫m, 果時班上得30人,其中10人係男,佢唔算好高,但鼻高高,臉尖尖,有點似蕭正楠。因為我無參加orientation day,所以無咩識人,大部人已經一群群,而我就同另一個無參加orientation day嘅女仔成日一齊。
有一科要分3人一組,我同果個女仔一齊,剛剛分唔夠人,所以m就黎左我地果組。跟住,其他科都好自然都係呢個組合,慢慢我同m熟起來
係同學堆之中,m仲同女學q,玩得好埋,叫得佢做q,果樣都好cutie,細細粒,我一直以為佢地一齊,同m熟左之後(應該開學後一個月),佢晚晚打俾我傾計,每次都傾成個鐘,開頭我以為佢鐘意我,原來唔係,佢每晚都會打俾好幾多女仔傾電話,我有點失望...
果陣我返嘅兼職係平日夜晚,m就是返星期六日全日,我放工,佢會打電話俾直到我返到屋企,佢返工休息同放工,都會打俾我,出左糧會請對方食tea,呢好朋友關係維持到5月開始有變化
佢話想買份禮物送俾佢媽媽,咁啱我識人買碧西平,咁我就帶佢去,那次係我們第一次兩人出街,一直嘻嘻哈哈,之後仲去影貼紙相,轉第二個post果陣佢突然搭住我膊頭,果陣個心噗噗咁跳,我地咁親密,我都感覺到佢都跳得好厲害..不過之後都是各自各返屋企
晚上如常咁講電話,估唔到果日見完後,要隔十幾日後見面,因為sars要停課,果十幾日真的很辛苦,雖然好掛住,但沒有說出口,始終我覺得男仔開口先會好d, 而且又怕只有我單方面...
終於等到宣布愎課,其實係要考試,不得不愎課,知道可以返學果日,我同佢都好開心,前一晚打俾佢又講電話,傾了3個鐘,休息一個鐘又講3個鐘,都最後我唔想收線
佢問我:係咪掛住佢?
我話:係
(傳黎一陣陣奸笑聲)
佢:我都係.明天見到面再講,要考試早點訓啦

大宅

男爵府

別墅

(2)第二日見到面大家都有d怕怕醜醜咁,一直行返學校,都無掂過對方,直到行到學校入面,m留意到周圍無人,即刻拖住我隻手,我心諗等左呢日好耐了,不過見左幾部步,見到其他同學又縮開手,大家先拍拖1分鐘(?),都好唔想被其他人知住
考完試後,我地又見面,果陣好興係電腦室hea, 當時因為sars,電腦室都好冷清,我地都帶住口罩,趁無咩人留意,我地就kiss, 發夢都估唔到我嘅初吻係載住口罩...
考完試之後係開始放暑假,好期待第一次有拖拍的暑期會係點,結果希望越大失望越大。
拍拖初期,互相睇大家的袐密,Xanga , 睇銀包,被我發現到m同q的貼紙相,m搭住q的搭頭,頗為親密。我即刻問m,呢張相係幾時影嘅?
佢話有人放學經過咪影囉(佢地搭同一條線)
到夜晚又到傾電話時間,我問m係咪曾經鐘意過q
佢話係,不過q對佢無感覺,而家淨係鐘意我一個...
當時我半信半疑,不過我真係好鐘意m呢
有日m同我講,佢同q都想報興趣班,我話好呀,咁就約埋一齊去報名啦!
出到去我地就報名,不過我地唔係好識行,係旺角迷路,期間我腳痛,越行越慢,開始跟唔上佢地步伐,我遠遠望住佢地玩得好開心,又唔可以喊,好辛苦。
佢地終於發現我行得好慢,埋我之後,好快我又跟不到步伐,如是者,終於行到報名,結果我同m報左剪頭髮,m同q報左畫畫,然後我就含住一泡眼淚返part time ,而佢地繼續係旺角行街。
之後m就開始對我冷淡,電話依然無日都講,但佢好趕住入線,一係就有電話入。就算同m出街都是好冷淡,終於拍拖2個月後,我同m講分手,m都好平淡咁應承左,收左線之後,我喊得好緊要,家人問我咩事,我唔敢講..
之後仲要趁無人果陣攞把刀(emoji)手(果陣真係好傻),好彩屋企嘅刀唔利,我無傷到,但當時更加唔開心,點解我想要皮肉痛嘅感覺黎忘記心痛都唔得??
喊左幾日加上朋友的安慰,情緒已經好了好多,但當自己一個人的時候,又無不自覺地哭..

別墅

(3)冷靜過後,我真係係放唔低,唔知邊到黎嘅,我決定要追番m,點樣追,我唔係好記得了,我淨係記得佢點令我死心..
之前一路都有繼續講電話,所以我覺得佢唔抗拒我,有一日我就等m收工,諗住俾我驚喜佢,不過裝到佢之後又唔敢係m面前出現,一直跟到佢搭地鐵,直到佢拎個電話出黎想打俾人,我怕佢打俾q,所以立即出現,佢果樣好驚訝,點解我會係到,我話我專登等你嘅⋯⋯
M:你唔好咁樣做啦
我:我想同你搭車咋,唔會阻住你(而家諗番都覺得自己好變態)
M:你返屋企啦
跟住去到個站(我返屋企就要係呢個站轉線),m一手推我出車,今次我真係無咁厚面皮再上車,因為其他乘客都望住我地,同埋都應該聽到我地嘅對話,我忍住眼淚,望住車門關上,望住佢寧轉身,望住車開走了,又哭了...雖然只係2個月時間,不過都好痛好痛...
之後我無再搵m,而m間中會打俾我,但我已經無心機同佢講野,怕自己又再投入一次,令我最煩惱的是就快year 2開學,又面對m同q起碼一齊嘅畫面..
Year2開學,因為無人知我同m曾經拍過拖(淨係得q知道),所以我同m如常同一班同學玩,不過我會避開我同m的獨處
我以為自己已唔再心痛,點知見到m同q一齊拎住畫簿,我又知佢地一齊返學,又可以獨處了,果心依然一陣陣痛。我逃避不到m,因為某些科我地依然係同組..
大給9月尾時,我係圖書館做功課順便等時間返工,而m就一齊做功課(還有其他人係到),之後我出去洗手間,m就係門口等我,佢係褲袋到拎住支益力多俾我,我話係你褲袋拎出黎嘅,我唔要呀!佢係咁迫我要,糾纏一輪,我終於發脾氣,你唔好一時對我咁好,一時對我咁差,我好辛苦架!講完就轉身走,因為我d眼淚又忍唔住流出黎...
第二晚,m打俾我,佢話會證明俾我睇,佢唔會再令我傷心,而我仲鐘意m,所以俾多次機會俾大家..

大宅

回覆樓主:

你俾人玩。

大宅

樓主你初戀好痛苦喎

大宅

BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

大宅

大宅

侯爵府

回覆:我的故事

條仔想點

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

別墅

(4)再次一齊,感覺上佢認真左,大家差不多日日見面,我嘅安全感大左,大家都過左2年好開心嘅時間,仲諗住結婚添。m真係有上網預約排期結婚,但我話結左婚又唔得一切住都好怪,而且miss都話出黎做野之後,大家嘅經歷唔同,大家嘅關係有變化都唔奇,跟住就無去了。
之後畢業,大家都搵到工,不過人工唔多(因為sars之後經濟都好差),m星期六日都仍然返果份part time ,大家見面時間少左好多,所以都會增取時間見面,有時m會早點起身,過黎陪我食早餐。又或者星期六日我會等佢放飯,然後再等佢收工。間中m都會俾d小驚喜我。
間唔中都有些小風波,有個同學跟m是同一間公司,佢同我講m跟另一個女同事玩得好埋,叫我留意下。我之後都試過chok下m,不過佢話:你知我同個個都係咁玩架啦。
我:咁如果我唔開心,你可唔可以收歛下呢?
M: 我心(emoji)面只要你一個,唔好亂諗野啦
M講的時候好真誠,我又被佢氹番
我知m可能是無心,但其他人有意,我唔想有麻煩事出現,但m不會明(可能唔想明)
雖然沒有想問m,但心(emoji)總是覺得有問題,有一日趁m訓左,我偷睇佢電話,發現m同一個女仔的sms
女:多謝你個Italian tomato蛋糕,估唔到你真係買俾我
M:唔洗客家,happy birthday
之後的對話係m問人地係到做緊咩,睇得出個女仔答得佢好hea,不過m第二日都依然關心人地係到做緊咩
我睇到眼火爆,忍唔住推聲m,我要問過明白...

別墅

男爵府

畀面勳章

回覆:我的故事

遇到玩咖

大宅

回覆:bosasa1987 的帖子

大宅

別墅

回覆樓主:

琥珀宮