自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

水晶宮

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

最理想當然一人一房

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 親子王國15週年勳章 開心吸收勳章 食得好勳章

spikenard 發表於 16-6-27 15:32
小朋友大左可以將一間房間做二間獨立房, 將碌架床放房的中央,做2個趟門。
下架床其中一面用木板封 ...
甘樣裝修貴唔貴??

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 親子王國15週年勳章 開心吸收勳章 食得好勳章

5R2H 發表於 16-6-27 15:42
諗住生2個.....
會唔會諗得太長遠,就算即刻生到,等到大到必須分房都10年後既事。
10年...好多轉變
岩..但係我早D預計 有打算,謝謝

子爵府

ikokam 發表於 16-6-27 14:40
諗住生兩個小朋友,
如果一仔一女既話 屋企得兩房,仔要同女一間房,仲有咩其他辦法 可以間開佢地呢..
依家太 ...
一係拆牆間過, 一係板/櫃間開放各自床? 而書枱放廳。

侯爵府

ikokam 發表於 16-6-27 14:40
諗住生兩個小朋友,
如果一仔一女既話 屋企得兩房,仔要同女一間房,仲有咩其他辦法 可以間開佢地呢..
依家太 ...

其實會唔會想得太遠。。。。

公爵府

亂倫就唔驚...邊有咁多呢?

反而係女仔大個開始發育就要男女有別. 我覺得係廰整個空中床比個仔會好啲...

大宅

回覆樓主:

真好有計劃喎

珍珠宮

就算生兩個同性,我都會分房,個人私穩同空間都幾重要。
我朋友家就係#17 o個位jm咁設計,間房好細都間到兩間,兩間都有窗。一定唔會要是但一個訓廳,好唔公平。

Chirley    發表於 16-6-28 15:23

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

5R2H 發表於 16-6-27 15:42
諗住生2個.....
會唔會諗得太長遠,就算即刻生到,等到大到必須分房都10年後既事。
10年...好多轉變

係囉!我都想1仔1女,但頭2胎都係仔

男爵府

回覆:一仔一女住屋問

如果係家姐同細佬,應該幾多歲分房瞓

琥珀宮

我有朋友係未嫁前都係同細佬一間房

男爵府

回覆 Littlecatta2013 的帖子

我都系咁唸,不過由於經濟仲考慮緊要唔要2胎
.
.
不随便評價他人,是一种修養。而不活在別人的評價裡,是一种修行。

.
.

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:ikokam 發表於 16-6-27 14:40 諗住生

原帖由 無話可說 於 16-06-27 發表
有能力咪搬屋囉!不過我由細到大同阿哥同房喎,邊有咁多亂倫丫!
咪係囉

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:如果係家姐同細佬,應該幾多歲分房瞓

原帖由 little_kid 於 16-06-27 發表
如果係家姐同細佬,應該幾多歲分房瞓
小學後

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

如果兩房單位, 細佬要做廳長

珍珠宮

Littlecatta2013 發表於 16-6-27 16:09
就算生兩個同性,我都會分房,個人私穩同空間都幾重要。
我朋友家就係#17 o個位jm咁設計,間房好細都間到兩 ...

我都係甘諗..我小時仲3個人一間房到大TIM
香港地

珍珠宮

wcpcelia 發表於 16-6-27 16:50
如果兩房單位, 細佬要做廳長
訓廳睡眠質素唔好,腰骨又唔好,又涼

珍珠宮

2018復活節勳章

引用:小朋友大左可以將一間房間做二間獨立房, 將

原帖由 spikenard 於 16-06-27 發表
小朋友大左可以將一間房間做二間獨立房, 將碌架床放房的中央,做2個趟門。
下架床其中一面用木板封 ...
好建議, 雖然空間細但好過無, 始終可以有自己私人空間,換衫都方便好多, 尤其是夏天女仔著簿啲睡衣都得

搵個位加抽氣扇就可以張冷氣好快咁抽去隔離房, 咁裝一部冷氣已得。

My Egg Egg Egg Egg Easter House

珍珠宮

回覆 ikokam 的帖子

我同阿媽同阿哥一間房到廿幾歲結婚搬走,我唔想自己D子女訓廳/同房
如果預左訓廳,我唔會生

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

ikokam 發表於 16-6-27 16:56
訓廳睡眠質素唔好,腰骨又唔好,又涼
唔係瞓地, 都有床, 朝行晚拆果D..
香港地, 相信唔少人係咁的

首頁
12345...6

尾頁

跳至