懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

黎到38wk1,入院開刀生bb
整個過程都唔驚

一去到上產房登記,填好多份form,搞左差唔多一個鐘就被安排床位

無耐就見麻醉師,麻醉師講緊半身麻醉風險
其實我好細膽又怕痛,係背脊打果枝針其實無咩感覺,無想像咁痛
之後每一分鐘不停試我有無知覺,好快隻腳唔郁得,我淨係記得我不停震同好凍;手術前一個鐘就被推落去手術室

真係計開刀時間我諗20mins 左右,做完手術觀察左一陣先比被推上房

醫生手勢好(除左落床果下痛,之後都活動自如)
傷口好細,一條線,好快已經埋口
好彩搵到一位細心又夾到自己既醫生,由知道有左睇佢到接生,好好無揀錯

產後護士照顧得我好好,基本上有咩要人幫接鐘就得,呢d就係私家好處

我要大讚育嬰房護士,非常有耐性教我餵人奶,因為我bb口仔細,吸啜唔係好叻,每個護士都好用心幫我,每次餵奶都overrun,第一胎咩都唔識,所有疑問一一解答。出左院仲會打黎follow up
我無join package, 住4日3夜埋單$69000
出院仲會送本bb 成長記,有幾長相同聖經咁
仲有一大包bb試用裝

我只係帶左一套出院衫,牙刷牙膏,洗面護膚
其他野都由醫院提供

祝各位準媽媽順利

一次過解答,加埋浸會收據
醫生費+巡房$27,800
麻醉$8500

lamdou    發表於 16-6-29 17:09

伯爵府

2018復活節勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我都book左浸會8月生,聽到你講都放心啲

請問係咪生完之後會有人黎推肚?痛唔痛架?
開刀之後要訓幾耐床先可以落床?因我聽人講未有咁快落到床,咁點睇bb?
想問你係咪都係食浸會餐,味道點?
你有無係醫院沖涼?佢地方點?
如果未埋到身餵可否借泵?

sorry我太多問題喇...祝你同bb都健健康康!

珍珠宮

eightnine89 發表於 16-6-29 16:18
我都book左浸會8月生,聽到你講都放心啲

請問係咪生完之後會有人黎推肚?痛唔痛架?

無比人推肚,只係接下睇子宮收縮點,係吊住包野到落藥(其實唔sure係咩,只知有止痛同收宮縮藥)子宮收縮係幾痛,痛打我要打針

我第二日落左床,事乎你身體狀況同醫生比唔比
做完手術第一日有護士抱bb埋黎比你睇
落唔到床基本上有request 護士可抱埋床,我唔記得係咪兩次
到你落床就一日4次餵奶,5-8pm係係親子時間,爸爸都可以抱bb

我order左3餐,一餐粥水,兩餐通粉(雞絲通粉好味過火腿通)

奶泵可以借,每次計錢
護士話頭兩日未必有好多奶,唔建議我借

伯爵府

2018復活節勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Chchingpig 發表於 16-6-29 16:34
無比人推肚,只係接下睇子宮收縮點,係吊住包野到落藥(其實唔sure係咩,只知有止痛同收宮縮藥)子宮收縮 ...

多謝你覆我啊!

珍珠宮

無比人推肚,只係接下睇子宮收縮點,係吊住包野到落藥(其實唔sure係咩,只知有止痛同收宮縮藥)子宮收縮 ...

打錯字,係按肚睇宮縮情況

仲有廁所係乾淨

別墅

謝謝分享, 11月都係浸會生~
即係走佬袋都吾駛點準備? 定其實用佢D 野就每樣收返你錢?

珍珠宮

toho419 發表於 16-6-29 17:54
...

網褲,衞生巾,床墊,沖洗瓶一入院浸會會比個袋,入面已經包晒。拆完尿袋準備落床就有有人幫你帶束腹帶
我既走老袋只係自己個人用品,同bb包被一張

別墅

引用:Quote:toho419 發表於 16-6-29 17:54 謝謝

原帖由 Chchingpig 於 16-06-29 發表
網褲,衞生巾,床墊,沖洗瓶一入院浸會會比個袋,入面已經包晒。拆完尿袋準備落床就有有人幫你帶束腹帶
我 ...
幾好喎,吾駛拎咁多野去!

珍珠宮

toho419 發表於 16-6-29 19:03
幾好喎,吾駛拎咁多野去!

其實都係我地d錢(emoji)(emoji)
私家既好處係有人take care , 第一二日沖身有人幫;每日兩次黎同你沖下體換巾;當然你想密d換按鐘都有人幫(當你戴左束腹帶加網褲,條巾唔識放)
住醫院果幾日最舒服,返到屋企就無覺好訓
媽媽們加油

複式洋房

引用:Quote:Chchingpig 發表於 16-6-29 16:34 無

原帖由 toho419 於 16-06-29 發表
...
我都係book左11月係浸會生

大宅

Chchingpig 發表於 16-6-29 19:48
其實都係我地d錢(emoji)(emoji)
私家既好處係有人take care , 第一二日沖身有人幫;每日兩次黎同你沖下體 ...

真係住醫院果幾日最舒服,哈哈,出院後頭3個月都冇覺好訓,真係要好好加油!

珍珠宮

candywyk 發表於 16-7-1 01:10
真係住醫院果幾日最舒服,哈哈,出院後頭3個月都冇覺好訓,真係要好好加油!
...

係.....訓2hrs又要起身餵下餐奶
我岩岩搞掂準備訓

男爵府

15週年勳章

請問你用邊個醫生? 醫生費幾多?

大宅

Chchingpig 發表於 16-6-29 16:12
黎到38wk1,入院開刀生bb
整個過程都唔驚

多謝分享呀!
我想問你幾點開刀? 早幾多入院?
入院前係咪食咗嘢沖哂涼, 入院就唔食得等開刀?

珍珠宮

工程進行中 發表於 16-7-1 06:53
請問你用邊個醫生? 醫生費幾多?

Pm u

珍珠宮

pokmilkpuff 發表於 16-7-1 09:06
多謝分享呀!
我想問你幾點開刀? 早幾多入院?
入院前係咪食咗嘢沖哂涼, 入院就唔食得等開刀?

早上開刀就要前一晚入
下午開就早上入院
手術前8 hrs唔食得野唔飲得水

大宅

Chchingpig 發表於 16-7-1 09:26
早上開刀就要前一晚入
下午開就早上入院
手術前8 hrs唔食得野唔飲得水

thank you

別墅

引用:Quote:原帖由 toho419 於 16-06-29 發表謝

原帖由 Kacielai 於 16-06-30 發表
我都係book左11月係浸會生
你book 左未?

等待驗證會員

可否告知你用邊個醫生? 醫生費幾多?謝謝

珍珠宮

mac2047 發表於 16-7-1 20:51
可否告知你用邊個醫生? 醫生費幾多?謝謝

孫錫鴻醫生

首頁

尾頁