自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

炎炎夏日,唔少人有體臭的煩惱(包括我自己),所以想分享下我嘅止汗產品血淚史(為左搵有效嘅產品,荷包出左唔少血)

首先,我用止汗劑的目的在於止臭而不是止汗(經驗話俾我知,止汗劑係幫唔到我止汗,用左還是汗流成河)

過往, 我只會用係萬X買到嘅止汗劑, 而圖一嘅R牌同小林係最有效止臭,但我後黎發覺腋下愈黎愈黑,有時仲會敏感同痕,所以開始物色d無咁多化學成份嘅止汗產品

係bk見到有人話紫羅蘭香體粉好用, 於是就試下, 用左半年, 腋下無之前咁黑,止臭效果亦唔錯,但後黎去過幾次華X堂都見唔到有賣,職員話暫時無貨,加上睇到報導話滑石粉可能有害,所以就繼續試下其他較天然的牌子,見圖2,依d對我黎講係完全無效,出街個幾鐘就開始聞到自己有汗味

試試試....終於遇到一支比較有效嘅茶樹油止汗劑(圖3,注意:成份有酒精),可以維持到6至8個鐘,出街出得耐,可以用濕紙巾搽腋下再補搽,已用完一支,並無任何敏感同痕癢,雖然止臭效果無R牌同小林好,但感覺安心d又唔會令皮膚痕 (25/7更新: 唔知係最近天氣太熱定用耐左就無咁有效,搽依個只可以維持到三個鐘到,所以前幾日去旅行都係用返小林,但用左4日又開始痕,又要繼續試下其他了)

最後推介一支腋下爽膚水(圖四,味道似藥油味),可去除腋下異味,搽完涼涼地,有時早上唔想沖涼就會先用佢搽下腋下再用止汗劑(補充:依支野唔可以當止汗劑用,.佢唔可以防止汗臭,只可以有異味時搽下幫助去除異味,至於美白功用方面,用左係有白到,但因為我同時期有搽cream係腋下,所以唔肯定係邊樣有用定兩樣都有幫助)

至於係邊到買,我就係淘X搵代購,請不要問可不可信,信則有,不信則無

以上純粹分享, 有無效用其實好因人而異,第一次出post,寫得唔好請多多包含

公爵府

回覆樓主:

我用 sasa 買嘅 crystal
都止到味

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:炎炎夏日,唔少人有體臭的煩惱(包括我自己),

原帖由 lamlamlemon 於 16-07-02 發表
炎炎夏日,唔少人有體臭的煩惱(包括我自己),所以想分享下我嘅止汗產品血淚史(為左搵有效嘅產品,荷包出左唔少 ...
我而家都係用圖一

禁止訪問

回覆樓主:

男爵府

回覆:這些年用過的止汗劑(長篇)

圖4用完會唔會有藥油味

今天再大的事,到了明天就是小事,
今年再大的事,到了明年就是故事。
不需要太計較、太在意,一切都會過去。

用戶要求終止服務

唉 我用完r牌一隻粉膏狀既deodorizer 用到超級敏感勁痕仲出類似牛皮癬咁 然後黑左一大忽 我仲要陀緊bb 之後睇e生佢叫我停用 我就轉用水晶石 除到味又keep得耐 但係而家加拿大仲係黑左達

wcpcelia    發表於 16-7-2 16:14

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:我用止汗水晶,萬0買嘅小林製藥,我買俾我

原帖由 KT0603 於 16-07-02 發表
我用止汗水晶,萬0買嘅小林製藥,我買俾我仔用,他是大汗的臭男生,的確,我自己要全日戶外活動嘅話,暫時 ...
呢個牌子茶樹油我覺得幾好。

男爵府

回覆 lamlamlemon 的帖子

多謝樓主分享。請問圖推介的那裡有售?

水晶宮

紫蘿蘭香體粉有無圖

侯爵府

最一勞永逸的方法是做手術,基本一次斷根,費用大概2萬元。

當然2萬元可以買很多止汗劑,但始終是治標不治本。

大宅

回覆 KT0603 的帖子

小林真係最掂,keep到成日,茶樹依隻就要中途補下

wcpcelia    發表於 16-7-2 16:14

禁止訪問

禁止訪問

大宅

rose1984 發表於 16-7-2 14:44
圖4用完會唔會有藥油味
輕微,如果沾到衣物,味道就勁D,但我本身怪怪地,中意藥油味。有時夜晚沖完涼唔用止汗劑,就咁用佢都OK,仲涼涼地

伯爵府

totheend 發表於 16-7-2 15:13
最一勞永逸的方法是做手術,基本一次斷根,費用大概2萬元。

我老公都係有味,咁個手術係點?

大宅

J.c.baby 發表於 16-7-2 14:55
唉 我用完r牌一隻粉膏狀既deodorizer 用到超級敏感勁痕仲出類似牛皮癬咁 然後黑左一大忽 我仲要陀緊bb 之後 ...
之前加拿大都幾黑下,之後我沖涼時用肥皂擦下腋下,再搽下CREAM (夜晚搽面時順便搽埋加拿大),就白番D,宜家仲有小小黑,但已經好左好多

侯爵府

瀟灑兔兔 發表於 16-7-2 15:21

你谷歌“激光手術去狐臭”就可以搵到很多相關資料,然後再睇下果d用家的評價,就可以選定用邊一位醫生了。
我家姐是護士,她同部門幾個姑娘都有狐臭,都是用手術的方法。手術後效果最好的是完全沒有味道了,差一點的,也解決了8,9成臭味,基本上如果不是大汗淋漓的情況,是沒甚麼味道的。

就算有,用一點點止汗的,或者勤快地沖多次涼,都已經不臭了。

很奇怪這种手術已經是很成熟的了,起碼有二十多年歷史了,但有狐臭的人仍然孜孜以求地想靠止汗劑來解決問題。

這种手術比起激光治療近視起碼安全得多,最壞結果都是無效,和浪費2萬元錢,但比起夏天被人歧視的經歷來說,勁底啦,都唔知點解d人咁抗拒手術。

利申:我不是醫生,不是在此賣廣告。家裡除左家姐做過護士(已退休),也沒有其他人做醫生。

大宅

zoekayan 發表於 16-7-2 15:07
紫蘿蘭香體粉有無圖

圖片from Google

zoekayan    發表於 16-7-2 16:27

侯爵府

瀟灑兔兔 發表於 16-7-2 15:21
你可以上網查,狐臭是遺傳的,母傳子,父傳女,即是父母雙方如果都有狐臭,子女一定有。
如果只有父親狐臭,那麼生的女兒長大會有狐臭,兒子沒事。

如果只有母親有狐臭,那麼生的兒子會有狐臭,而女兒沒事。

大宅

我用緊小林

首頁
12345...6

尾頁

跳至