自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

炎炎夏日,唔少人有體臭的煩惱(包括我自己),所以想分享下我嘅止汗產品血淚史(為左搵有效嘅產品,荷包出左唔少血)

首先,我用止汗劑的目的在於止臭而不是止汗(經驗話俾我知,止汗劑係幫唔到我止汗,用左還是汗流成河)

過往, 我只會用係萬X買到嘅止汗劑, 而圖一嘅R牌同小林係最有效止臭,但我後黎發覺腋下愈黎愈黑,有時仲會敏感同痕,所以開始物色d無咁多化學成份嘅止汗產品

係bk見到有人話紫羅蘭香體粉好用, 於是就試下, 用左半年, 腋下無之前咁黑,止臭效果亦唔錯,但後黎去過幾次華X堂都見唔到有賣,職員話暫時無貨,加上睇到報導話滑石粉可能有害,所以就繼續試下其他較天然的牌子,見圖2,依d對我黎講係完全無效,出街個幾鐘就開始聞到自己有汗味

試試試....終於遇到一支比較有效嘅茶樹油止汗劑(圖3,注意:成份有酒精),可以維持到6至8個鐘,出街出得耐,可以用濕紙巾搽腋下再補搽,已用完一支,並無任何敏感同痕癢,雖然止臭效果無R牌同小林好,但感覺安心d又唔會令皮膚痕 (25/7更新: 唔知係最近天氣太熱定用耐左就無咁有效,搽依個只可以維持到三個鐘到,所以前幾日去旅行都係用返小林,但用左4日又開始痕,又要繼續試下其他了)

最後推介一支腋下爽膚水(圖四,味道似藥油味),可去除腋下異味,搽完涼涼地,有時早上唔想沖涼就會先用佢搽下腋下再用止汗劑(補充:依支野唔可以當止汗劑用,.佢唔可以防止汗臭,只可以有異味時搽下幫助去除異味,至於美白功用方面,用左係有白到,但因為我同時期有搽cream係腋下,所以唔肯定係邊樣有用定兩樣都有幫助)

至於係邊到買,我就係淘X搵代購,請不要問可不可信,信則有,不信則無

以上純粹分享, 有無效用其實好因人而異,第一次出post,寫得唔好請多多包含

大宅

回覆 KT0603 的帖子

小林真係最掂,keep到成日,茶樹依隻就要中途補下

wcpcelia    發表於 16-7-2 16:14

大宅

rose1984 發表於 16-7-2 14:44
圖4用完會唔會有藥油味
輕微,如果沾到衣物,味道就勁D,但我本身怪怪地,中意藥油味。有時夜晚沖完涼唔用止汗劑,就咁用佢都OK,仲涼涼地

大宅

J.c.baby 發表於 16-7-2 14:55
唉 我用完r牌一隻粉膏狀既deodorizer 用到超級敏感勁痕仲出類似牛皮癬咁 然後黑左一大忽 我仲要陀緊bb 之後 ...
之前加拿大都幾黑下,之後我沖涼時用肥皂擦下腋下,再搽下CREAM (夜晚搽面時順便搽埋加拿大),就白番D,宜家仲有小小黑,但已經好左好多

大宅

zoekayan 發表於 16-7-2 15:07
紫蘿蘭香體粉有無圖

圖片from Google

zoekayan    發表於 16-7-2 16:27

大宅

sfccwy 發表於 16-7-2 17:29
謝分享

圖2有d睇唔清楚,我有用其中1支,係iherb買,其他嘅止汗,係咪都係iherb買
圖2 分別係logon、Market Place、有機產品店度買

大宅

eeyorepigpig 發表於 16-7-2 18:12
我想問下,你地用嗰啲係汗味都止埋?or only 止狐味?
我自己止咗狐味,但仍然勁臭汗味
...
D勁臭汗味係黎自腋下?會唔會係發自身體其他地方,如背部、胸口?

大宅

guigui82 發表於 16-7-3 18:20
樓主,請問果枝underarm skin toner 點用?倒落化妝棉抹嗎?
有興趣想買嚟試下。

係呀,用化妝棉

大宅

eeyorepigpig 發表於 16-7-3 14:05
如果係個身發出,唔通連個身都要噴?

背隻我都會搽埋,胸口就搽爽身粉,都幾麻煩,不過無計

大宅

eeyorepigpig 發表於 16-7-4 16:10
咁你而家直程出咗汗都冇味?

睇下出幾多汗同用邊款止汗劑, 如果長時間係室外活動我就會用番小林, 但我唔敢搽小林係胸口位置, 所以出得汗多,都會有汗味,係個種內衣吸左d汗味而發出ge 汗味加噏味(唔知點形容),所以有時要帶衫同內衣更換

大宅

Mrs.yau 發表於 16-7-6 22:53
圖4我都有買,喺泰國買,我用左半枝覺得無咩用,放左喺度,佢仲有一支美白膏,又係覺得無咩用,改用止汗水 ...

我中意佢搽完涼涼地ge感覺,但如果當佢止汗劑咁用就完全無用,佢防止唔到汗臭,只可以係有異味時搽下,去除一下味道,所以我只會係夜晚沖完涼唔會點出汗時用下

至於美白功用就唔肯定得唔得,因為我除左用佢,同時期有搽下cream係腋下,有白到,但就唔肯定係邊樣有效定兩樣都有幫助

首頁

尾頁

跳至