潮流時尚

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Both big r nice!
Is your k28 Bleu Nuit?
What color of your bolide 27? I like it much!

男爵府

congratulations arh!! both bags have embedded with sentimental meaning now!

子爵府

回覆樓主:

大宅

colorchu 發表於 16-7-8 17:36
Congrats to you!
Can you pls share the process of getting the K?

Can ah. But just got back yesterday. Need to rest rest first

大宅

kumimomo 發表於 16-7-8 23:35
Both big r nice!
Is your k28 Bleu Nuit?
What color of your bolide 27? I like it much!

K28 is bleu sapphire
B27 is rose Jaipur

大宅

keiomom 發表於 16-7-8 23:59
congratulations arh!! both bags have embedded with sentimental meaning now!

Yes!! 所以特別鐘意

子爵府

引用:+本帖最後由+missyv+於+16-7-7+02:33+編輯+

原帖由 missyv 於 16-07-02 發表

覺得自己發夢一樣
請問現在fsh 系咪去到要電話登記

大宅

dnangel25 發表於 16-7-9 14:26

Yes
要去排隊攞籌,佢會send個sms比你,入面有條link話你知幾時番去
但要不停refresh因為個時間會轉的

大宅

dnangel25 發表於 16-7-9 14:26

X2,我都想知,麻煩樓主請問浄係FSH用電話?定係其他H分店都係?

大宅

whocareaboutme 發表於 16-7-9 15:09
X2,我都想知,麻煩樓主請問浄係FSH用電話?定係其他H分店都係?

淨係fsh
其他boutique係無洗排隊的

男爵府

missyv 發表於 16-7-7 02:32
K28+B27+閃閃
原來Tpf果個係妳呀~恭喜曬妳就快結婚呀!係呢個咁特別既旅行買到K真係特別有紀念價值!

大宅

missyv 發表於 16-7-9 15:14
淨係fsh
其他boutique係無洗排隊的

Thx info

大宅

依家等我慢慢寫買H既故事la

其實我係先飛london,一早到步,係london hea左一日當晚就即刻搭eurostar去paris
因為我有朋友係paris住,所以我自己去paris先,而男朋友鐘意london多d所以兩日後先join我

第一日係paris就同我當地個朋友一齊去左fsh,之前有去過的jm都知fsh要買手袋係要排2個鐘先會有SA serve
但轉system之後就唔洗排,register個名同電話之後就會send個sms比你話你知幾時番去(其實新舊system各有利弊,一陣再share)
我第一日大約十一點去到,appointment係4點幾,gum就係fsh到行下,係mens department到揀左條tie送比男朋友,期間見到有SA offer左個orange poppy既birkin30比一位亞洲男士,又overhear到cashier個邊有人好似話買到kelly32,心諗,今日應該有shipment la
之後我同朋友就食下飯,行下街,到appointment個時佢就再send個sms通知你,上面仲會有埋SA個名tim
gum好la,搵到個法國女SA之後就同佢講話我最想要kelly 28 sellier,32都應該可能ok,然後比左一堆我鐘意既colors佢,佢問除左kelly之外仲有無其他袋鐘意,我話bolide都ok,但一定要27

大宅

過左一陣,佢就攞住個細盒出黎,同我講話無kelly,but I do have a bolide 27 in rose Jaipur for you
個一刻,係有少少失望,雖然我都鐘意bolide,rose jaipur亦係one of my favourite colors,不過始終唔係我既dream bag
Anyway價錢比香港平好多,退稅後大約$30k港幣,就即刻kill

之後同個女sa吹水期間,佢話原來全個H只有50個craftsmen做手袋供應比全世界,including Birkin Kelly
而kelly基本上要40個鐘先可以做到一個,gum當所有craftsmen淨係做kelly,一日番8個鐘工,mathematically即係一日內淨係可以做到10個kelly
而每日fsh條隊都過百人想買b/k,如果sa講係真的話唔怪得成日都無貨la

大宅

CambridgeGirl 發表於 16-7-9 15:15
原來Tpf果個係妳呀~恭喜曬妳就快結婚呀!係呢個咁特別既旅行買到K真係特別有紀念價值! ...

Yes
Tpf 條thread真係好有用!

男爵府

missyv 發表於 16-7-9 16:02
Yes
Tpf 條thread真係好有用!
係呀~就算我而家返到香港,都係keep住追條thread日日睇新system feedback而家個新system都roll out咗有3星期...貌似俾人彈多過讚囉!
本身以為佢轉新system可以唔使企喺舖入面排兩個鐘係好事啦~
點知而家搞到中午前你去唔到攞籌基本上果日唔會有appointment俾你去買袋...
而且而家連appointment既時間都完全無得控制...
我寧願用返以前old school排隊方式好過!

大宅

到第二日,我就自己門都未開就去fsh,諗住攞頭籌,點知條對已經好長
gum照排la,攞到個大約1點既籌
等既期間,就幫個bolide襯番條twilly,因為之前個日無貨
本來想揀條scarf送比男朋友媽媽,但又唔係好揀到,反而買左條70x70比自己
食完野就到appointment,今次係個男SA serve我,個樣好cool,無mud表情,我都知應該都係無行ga la,講完我個wishlist之後佢問我除左kelly之外仲有無其他袋想要
我話no,just bought a bolide yesterday and I don't want to repeat styles yet (自己本身有lindy gp herbag)
佢check完之後,如我所料,都係nothing
之後我再問問佢可否比我試下kelly既samples,佢話ok,我試完28同32之後都係覺得28 cute d,襯自己多d,32就有d成熟

大宅

到第三日,我已經唔bother去做第一個攞頭籌了,同埋我個日離開朋友屋企住酒店(男朋友個日到paris),一大早就搬d行李去酒店,所以大約10:30-10:45先去到,攞籌時大約11點,點知個appointment已經去到6點幾!

幫我register個女SA gum arm係之前個日個個,佢都認得我,仲同我講good luck添

其實個日已經係我最後一個full day係paris,心想有就有,無就算la,afterall kelly li d野都係講緣份的

因為個晚我地book左michelin restaurant食飯,所以到夜晚6點我就拉埋男朋友(通常如果同c6一齊機會會大d,sa覺得你係reseller機會無gum大),就著得靚靚gum去fsh個appointment,點知巴黎太塞車,我地6:29先去到,boutique就快關門,我地應該係最後一pair入去了

去到bag department,我見到一早幫我register個女SA,佢話sorry too late,不過都搵左另外一個SA幫我
今次係個法國妹,佢問我想要meh,我話 I've tried on the Kelly bags in 28 and 32 the day before, and I think 28 suits me more. But if you have 32 I'll be happy to take it too. 之後佢再問我想要meh colors,我都比左d bright colors 同dark blues (因為幾個H袋都已經係鮮色,如果kelly的話都係深色d好),之後再問我meh hardware,我話其實無所謂,不過有得揀就ghw la

大宅

講完之後個SA都話其實gum夜應該無貨,不過即本試下幫我check check,佢番黎真係話比我聽無貨,but there may be a shipment tomorrow,又問我幾時離開paris,我話我第二日下午機去羅馬,so I only have one morning left in Paris
之後奇蹟就出現la,佢竟然寫底佢個名比我,叫我第二日早上直接搵番佢,再睇下幫唔幫到我
個個moment我覺得好似已經有offer一樣gum開心,佢gum講,即係如果有貨的話一定會比我la!

gum之後我就同男朋友去左一間ledoyen既三星michelin restaurant食飯,好好味,有機會一定要試!
食完飯,男朋友就係巴黎鐵塔下同我求婚了
我gum大個女既夢想就係有人係eiffel tower到同我求婚,今次真係dreams come true!

wcpcelia    發表於 16-7-13 15:36

民房

十分幸福(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

首頁

尾頁

跳至