自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

我個仔都HEA學,但我堅持要佢每日練琴,決定學一樣野就要投入,唔一定要佢好快好叻但一定要"選擇自己所愛,愛自己既選擇" ,樣樣野都難樣樣都悶樣樣只為興趣就HEA,無付出根本唔會真正領受當中樂趣,不過個仔未明仍然是但練,宜家睇佢堅持得耐定係我堅持得耐!!!!

Ste824    發表於 16-7-9 07:07

伯爵府

Gopher_Lo 發表於 16-7-6 13:51
其實我覺得呢個情況發生響大人多啲,3、4級左右,對於應付一般簡單流行曲,仲有老師跟住教,應該冇咩問題 ...
基本上同意你所講。所以,最尾你話你屈服咗,因為你自覺享受手指飛快自由嘅感覺,我咪話應該由學嘅人感覺想更上一層樓先再學更高的技巧,或者勤力練琴囉。無興趣,唔自願的話,其實逼有咩意義?我見成功彈得一手好琴,到大個仍然好享受的例子,多數唔係比人逼,而係自己感覺有興趣的。

伯爵府

Rachelcheng 發表於 16-7-6 14:24
回覆 aidan08 的帖子

其實學習任何興趣最緊要開心, 學會開心面對任何困難, 以良好心態面對問題失敗唔緊要, ...
我覺得小朋友係要搵到一個令佢明白遇困難不輕易放棄嘅興趣,先會領略到當中的意義。通常對一件事有興趣,先會有精益求精的慾望。而且,每個人對一件事發生興趣的快慢過程也不同,所以我意思係點解要比一個時間框架去釐定幾時佢要去升級,幾時佢要苦練,全部好似拉牛上樹,小朋友唔願意同覺得係苦差都要逼佢去完成家長的目標呢?點解唔可以等小朋友發生興趣,自己想更進一步時先去按住佢步伐去提升技巧呢?我指嘅hea就係咁嘅意思。成個克服困難的過程係被迫的話,對件事還會有興趣嗎?按住步伐去提升技巧,當小朋友仍亨受嗰個階段時比佢盡情感受嗰種樂趣,佢未ready 升級唔迫佢,鼓勵佢向前,無時間表限制,咁真係唔可以嗎?

侯爵府

引用:其實,我女於琴行學鋼琴,grade 1。老師想

原帖由 hanbb 於 16-07-04 發表
其實,我女於琴行學鋼琴,grade 1。老師想佢報考試升grade 2。

我女話自己鐘意彈鋼琴,但hea練琴。咁當然 ...
我仔都hea學,志在學下野唔係要贏

珍珠宮

熱血勳章 好媽媽勳章

回覆:學鋼琴可否hea學?

我仔唔追級唔谷攞奬,但我會要求佢技巧上不斷進步;如果完全無要求,不停俾錢去玩琴,不如唔好學。

請勿打招呼~

洋房

aidan08 發表於 16-7-6 20:09
我覺得小朋友係要搵到一個令佢明白遇困難不輕易放棄嘅興趣,先會領略到當中的意義。通常對一件事有興趣,先 ...

所以好多時都要家長老師傾清楚配合,我見過好多學生係好鐘意彈琴,但會慢慢見到佢失去興趣,了解情況之下,原來學生太多野學,太多補習,有太多背後問題,變得成件事拉牛上樹,通常呢種情況都要了解清楚

我自己由細到大都好鐘意鋼琴,唔洗逼都會練琴嘅人,坦白講,面對考試我係唔鐘意,原因係怕考試,都需要老師媽咪推動,不過每次克服左,成績理想,證明自己努力無白費,可以學更高級嘅歌,漸漸彈到一啲自己以前彈唔到嘅歌,係好開心,諗返轉頭其實自己都享受考試過程

我唔清楚你同小朋友同老師的情況,好多野不能下定論,不過我明白你心情

別墅

其實鋼琴考試真係好悶,高級啲嘅可以成年淨係彈嗰三首歌,如果你只是考g2, 講真真係可有可無。倒不如俾佢彈自己鍾意嘅歌,等到佢成熟少少先至考試,如果唔係學琴只係為咗考試,真係好可惜應該係興趣嚟架(利申:8級)

大宅

hanbb 發表於 16-7-4 21:55
唉,咁究竟係琴行要求定老師要求?

考左級,就可以加學費,琴行可以收多d,老師都可以收多d。

大宅

hanbb 發表於 16-7-4 21:25
其實,我女於琴行學鋼琴,grade 1。老師想佢報考試升grade 2。

其實學琴都無分 hea 唔hea,遇到鍾意嘅歌,自然就會彈多d,分分鐘可以一首歌彈好耐都唔會悶。相反,唔鍾意彈嘅歌,彈一次都會嫌多。最好同老師傾清楚方向,免得有誤會。

伯爵府

lemontea520 發表於 16-7-6 14:44
我又咁睇喎..
你要比小朋友知道做每一樣野, 都要有始有終, 唔係樣樣都是是旦旦求求奇奇咁做
如果你由佢唔考 ...

認同做嘢要有始有終,但咩先叫做終?唔同嘅事,在唔同人嘅角度,呢個「終」字係有唔同詮釋。
如果係個小朋友當初想學琴,父母比佢去學,個心態係想睇吓佢有無興趣同天份。呢個世界咁多嘢可以學,咁多門興趣,唔試過又點知自己鍾唔鍾意呢?咁呢個情形下,咩先叫做「終」?考試?定知道有冇興趣都叫做「終」呢?唔急住去考試,但好鍾意繼續學,又或者無興趣學考試嘅歌,但好有興趣學其他歌仔,會自己練習,咁叫唔叫做是是但但求求其其呢?點解一定係應付考試先叫唔求其呢?考試係咪一種興趣嘅唯一標準?

舉個例,去學打網球,呢樣無級考,係咪一定要去比賽先叫唔求其?唔去比賽係咪就代表呢樣運動豪無好處或完全唔值得學?打網球可以鍛練體魄,可以訓練手眼協調,可以減壓,呢D係咪好處?正如彈琴,唔去考試,彈琴係咪就豪無好處?彈琴可以訓練手眼協調,可以陶冶性情,可以舒壓,唔考試就無曬呢D優點嗎?

認同考試係一個壓力,係每個人都要面對嘅考驗,但在香港長大的小朋友會缺少這種訓練與考驗嗎?而且,係咪需要事事都比呢種訓練與考驗佢地?抗逆抗壓能力係咪要咩都考試咁先訓練到出來?係咪要明明可以亨受,可以係興趣,可以慢慢浸淫嘅嘢都要set曬target 同時間表,件事先叫有意義唔嘥錢呢?彈琴到底喺一個人的生命𥚃面嘅意義何在?如果本身只係想比小朋友有機會將彈琴發展成一種興趣,本身唔洗佢考試的話,何來逃避壓力之說呢?

公爵府

貓狗褓姆 BK Milk勳章

aidan08 發表於 16-7-6 23:23
認同做嘢要有始有終,但咩先叫做終?唔同嘅事,在唔同人嘅角度,呢個「終」字係有唔同詮釋。
如果係個小朋 ...
咁你又唔洗咁長篇去駁我既..我只係用我細個學琴既心情去話比D阿媽知咁咁咁...
我細個都唔係勤力個D黎架..都係HEA學, 只係我到E家諗返起當年考琴、考試房、練好一首達標既PIECE...對我有正面影響

你唔認同冇所謂~大家有教小朋友既一套.
反正我講緊既都係個人感受~
完~

沒有暴政 只有暴徒
香港媽媽不代表我

複式洋房

回覆樓主:

一定唔可以hea學

子爵府

回覆樓主:

我女都hea,但到校際比賽,就好落力練,比賽完又hea返,所以都冇考級

伯爵府

hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章

回覆:學鋼琴可否hea學?

唔考試絕對可hea學,我都打算俾阿女hea學下 ~

子爵府

2018父親節勳章 2018母親節勳章

鋼琴與貓 發表於 16-7-6 14:52
自選歌係小朋友自己鍾意既歌,
除非係被逼學琴,如果唔係都會有鍾意既歌仔想彈,唔使好大個的,
例如:Let ...
要學這些歌,又要配合學習技巧,無老師幫忙似乎無乜可能?

子爵府

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我呀囡都係hea學鋼琴,不過因為佢話要學,所以一定要佢自己每日練,不過唔考試,每年會去校際

子爵府

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

不過咁,要學就要練,hea學都一定要練,練唔到,就不要學了·⋯⋯

侯爵府

回覆樓主:

我都讚成呢啲唔好逼,興趣唔應該逼,逼左就變左唔係興趣 。

公爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

我仔唔係學琴,係學長笛,佢由細到大都係hea練,佢會有每日練一練,不過係真係求其練一練就算,但係學咗6年,佢前年年尾已考5級,而家678級一齊學,下次會考8級

開頭我會鬧佢成日求求其其,不過而家唔會la, 佢學樂器都係要有興趣,如果成日鬧,佢乜興趣都無晒啦,如果老師無投訴就由得佢啦

大宅

hanbb 發表於 16-7-4 21:25

我女五歳開始學琴,一直hea學冇考級,因為太忙好多時都練唔到琴,三至四年級直情停左冇彈,之後都係自己彈返冇揾老師學,直到前年去左加拿大讀書,時間多返d, 先揾老師再學,當時老師評估左叫佢考八級,我心唸咁多年冇揾過老師學一考就考八級都慳返唔少錢 下個月佢考九級啦,所以我覺得hea學冇所謂,只要佢自己中意彈,屋企有琴得閑咪彈吓囉,考級呢d野,佢大個左覺得ready一考考八級咪仲慳錢

首頁

尾頁

跳至