單親天地

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

賤男已離開我們差不多4年,沒有回家, 不聞不問不見小朋友, 多年沒有真正比任何膳養費(多過幾次就沒有), 我沒有他聯絡電話/住址, 似人間蒸發咁. 只有上幾次上庭追膽養費, 法援只有他手機no.叫上庭, 最近呢5月份我再宣誓, 因他欠太多錢積下膽養費金額, 法援幫我申請海關出入境禁命令, 一有消息, 他會立即扣留佢, 但到6月份賤男沒有回港, 最估唔到是, 賤男ex出面借大耳x, 報我同小朋友住址登記借錢, 我平時有返工媽咪, 尋日早上(星期六), 我家只有我小朋友及我媽咪在家, 有人丁門鐘, 一位好惡語氣男人大聲叫賤男ex的中文姓名, 追討他還錢, 如果唔還, 會進一步行動, 比左"1封警告信件"給我媽咪, 令我媽咪(老人家)好害怕及小朋友好驚慌及周圍鄰居好滋擾屋企我當時在公司工作, 我媽咪打比我通知我有此事, 我忍唔住放工拎埋封信去警局備案.但我覺得警方只mark部有此事, 沒有幫到我, 我好煩!!!怕我明天返工, 小朋友已放暑假在家出事....

我想問大家....我備案, 有沒有作用? 大耳x會再黎我屋企家人滋擾......

ex做男人已好賤, 唔比膳養費生活費之餘(拖欠幾年), 宜家賤到累人累物報我家住址去借錢?
我真的想報佢全姓名: 石x偉, 比香港討論區網及高登幫手通緝衰人或佢爸媽親戚朋友睇到bk幫手通知佢,搞番掂,唔好再煩我們一家(我是單親),我一人單親養小朋友已好吃力生活 現又煩d咁野.....精神上好辛苦!! 我是受害人, 有沒有人幫到我?
請問我應該現有咩方法處理好? 比意見......謝

珍珠宮

下次不排除以下情況:
  • 將膠水注入債務人住所的門鎖內以堵塞門鎖
  • 恐嚇
  • 在債務人住所外淋漆
  • 人身安全

請問我應該向咩機構可以求助我困擾?我是受害者

大宅

可否在大門貼張紙,寫明無此人?

男爵府

你要去財仔個度講番你地已離婚(出示離婚文件),佢吾會出現系你屋企,屋企只有老人同小童,講埋你已報警。

珍珠宮

rainbow2016 發表於 16-7-10 16:09
你要去財仔個度講番你地已離婚(出示離婚文件),佢吾會出現系你屋企,屋企只有老人同小童,講埋你已報警。 ...

下....我只用133號碼打比佢,同財仔說....此人已離婚,但對方唔信,串我叫我比電話去追他! 佢地都帶電話啦....

珍珠宮

bigfeet8 發表於 16-7-10 15:58
可否在大門貼張紙,寫明無此人?

唔可以,點知果d財仔咩時候再來?而且咪比鄰居知我們的事。

男爵府

試下無妨,
向屬你區的議員求助,諮詢意見 !

男爵府

回覆 ru_663th 的帖子

佢地吾信因為你都無出示證據。同埋如果我系財仔我都吾信一個電話打黎講尼d。系之前有個朋友遇到類似既情況講架。佢當時報警同出示房屋租約證明無此人。ps: 系佢一齊租屋既朋友借財仔,之後突然消失。

珍珠宮

rainbow2016 發表於 16-7-10 19:40

佢地吾信因為你都無出示證據。同埋如果我系財仔我都吾信一個電話打黎講尼d。系之前 ...
咁你朋友比資料証明財仔看呀? 之後呢?
咁如我有佢爸媽或 妹電話, 等財仔搵佢地,可能他住外家,
唔應該報我住址, 客親我媽咪及小朋友....
借錢又唔係我,

男爵府

之後d財仔無揾佢,佢亦都搬左屋,告一段落。你提供你ex外家資料比財仔,我無意見。

複式洋房

吾洗怕!我有方法!

我曾經都有呢d 經驗

既然你之前打個比佢又吾信
如果番工就得你一個人
你直接(另一張電話卡)whatsapp 或者 e mail d 離婚資料比財仔

講明你同佢無關係

如果甘都吾得 你直接同財仔講
你搞大佢 叫佢吾好影響你地
打去爆料熱線 東x西望 毒果新聞 東方 果d 記者
叫佢地幫手。
毒果呢d 一定有用 搵記者幫手一定work
警察係無咩用

用傳媒既力量去搞大佢
財仔見你去到甘絕既話 一定吾會搞你
二泥 件事搞大左 財仔一定會放手知驚
同時你要有充足既資料 表達出你同佢豪無瓜葛

一:件事搞大左 . 二:與你無關

主要係靠呢兩點泥令財仔放手

你最緊要係靠嚇 如果太多傷害性行動
最希望可以甘樣就無事

最麻煩係吾知條死賤男會吾會尋仇 人窮自然惡

何況佢知你住邊 你在明佢在暗

最後係處理賤男有兩個方法

一:如果將來條賤男尋仇 一定要報警
另外呢
財仔既資料你一定keep住 (危急關頭用)如果將來條賤男泥搵你尋仇或者要脅你比錢佢 始終你有細路仔
如果係警察無法保證你人身安全既危急關頭

你吾好同佢硬碰硬
你盡量引佢入局 拖延住佢
再暗中call財仔 抓走佢

珍珠宮

o水o 發表於 16-7-10 23:42
吾洗怕!我有方法!

我曾經都有呢d 經驗

我沒有另一張電話卡whatsapp
而且如我比我個自己 e mail 財仔, 會唔會check到我登記資料嫁? 離婚資料我有,

明天我要番工小朋友已開始放假, 我都擔心....
我有想過, 賤男有時會返佢媽度住, 我可以同財仔說....比佢媽手機或佢家電話嫁或ex奶奶住址,
反正ex奶奶有責任知佢個仔d衰野, 害我們

打爆料熱線 ?好提意,有冇電話比我
好多謝你比意見我, 今日我心情唔開心, 問題搞事是他, 唔明點解他咁人渣行為報我家住址用來借錢用途

珍珠宮

法援果邊, 已在6月及7月份出左海關出入境禁制令, 他一出入, 一check ID Copy, 一定扣留, 但他在6月份沒有在港,
咁我要唔要向法援職員說聲...我被財仔滋擾此事? 等佢地留意一下條賤男消息?

複式洋房

比左d資料你先
蘋果熱線
https://m.facebook.com/hk.nextmedia/info
網站
http://i-reporter.apple.nextmedia.com
東網
http://ireport1.on.cc/p/b5/web/SubmitPage.jsp
明報
https://news.mingpao.com/htm/mpreport/htm/main.htm
上面果d 有埋電話係入面

東張西望無電話。不過試下報一報都無妨。始終係電影播出泥
http://event.tvb.com/scoop/

複式洋房

可能同d 記者吾知點開口講 有段新聞可以參考下
http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20160427/00176_054.html

大約都係講成
賤男外借大耳x 陷害前妻遭追數之類

搵d 記者幫下手甘

另外法緩果d 絕對可以同佢講你比財仔滋擾
始終搵多一個幫手比較好 不過吾好太指意呢d人

最堅要比d 財仔知道你都搵緊佢

最好準備好哂令d 債仔會信服你既所有資料

膽養費 離婚 海關出入口d 野
但又吾好因此暴露左自己d私人資料

買張短期電話卡 同開一個假資料e mail
可以以萬防一自己d 資料暴露左

另外搵定一d 記者 睇下幫吾幫到你手

事前一定要將所有資料 整理好哂
自己同人交代都要清清楚楚 有條有理
一方面吾好比財仔覺得你包庇佢
另一外面吾好比d 記者覺得
只係一d 家長便飯既追債新聞
你要打住單親媽咪遭受迫害既王牌去食住佢地
講到自己有幾慘得甘慘

債仔都係求財 如果係要蠻不講理咬住你吾放
大不了用傳媒力量搞大佢
爆哂牙賤男ex d資料出泥自保
債仔如果知你被人利用 都吾會哂時間搵你

暫時來說 債仔行為似乎都係出於打探消息
因為手法比較溫和出封信同係門口大叫

可能佢地都怕用紅油搞大左自己會奶屎上身
但最緊要小心d 暫時泥講

最後係
區議員一樣可以試下搵佢幫手
不過吾洗指意佢 呢d人當比佢知道左就算
等佢真係幫到手先算

複式洋房

其實我個(請勿使用粗口留言...版主字)EX都係咁,不過我而家未同佢搞到離婚,我已經備左案,如果佢有再一步制動,我一定會令佢冇得返身

珍珠宮

kayc1126 發表於 16-7-11 14:05
其實我個(請勿使用粗口留言...版主字)EX都係咁,不過我而家未同佢搞到離婚,我已經備左案,如果佢有再一步 ...

有朋友同我說。。。報警備案是冇用。
叫我打多次133號比財仔說清楚。我同ex已無聯絡及離婚証明書比財仔。叫佢搵佢爸媽追討,責任是男家。不是我。
而且我唔想令小朋友人心惶惶

大宅

回覆樓主:

簡單d , 離婚證書俾財仔
或者有無出入境禁制令既文件俾財仔
你要俾財仔知道佢失左蹤連你都揾唔到佢
俾財仔知道佢都差你好多錢仲心急過佢地
因為我試過2次呢d經驗
你要俾d文件佢地睇到去support, 唔係話打個電話話無呢個人就得。
自己主動去做聯絡,唔好等佢主動,等佢地再上門揾你就遲啦。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

ru_663th 發表於 16-7-10 12:36
賤男已離開我們差不多4年,沒有回家, 不聞不問不見小朋友, 多年沒有真正比任何膳養費(多過幾次就沒有), 我沒 ...
至電收数佬話比佢地知,你已經報警.

子爵府

BK Milk勳章

如果財仔再上嚟, 叫你媽媽一定要報警, 話你哋好驚, 俾人恐嚇, 擔心人生安全; 另一方面, 嘈下屋企樓下d 保安, 問佢做咩放d 陌生人入大厦?有賊入嚟邊個負責?

首頁

尾頁

跳至